Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Zmeul, jucaria copilariei, o sursa nebanuita de energie

f457c545a9ded88f18ecee47145a72c0

Cand ne gandim la jucarii, ne vin in minte tot felul de amintiri haioase care ne-au oferit momente de  DISTRACTIE in copilarie.

Te-ai gandit insa ca jucariile ar putea sa se transforme in surse de energie? Una dintre jucariile care are acest potential este clasicul si energicul zmeu, ce ascunde, in spatele designului aparent simplu, calitati care nu te vor lasa indiferent.

De la joaca cu zmeul, la energie pura

Cine nu s-a jucat macar o data cu un zmeu si cine nu a urmarit fascinat copii sau tineri care alearga bucurosi ridicand zmeie colorate in urma lor? Dar cati dintre voi stiati ca o tara din Europa isi propune sa fructifice si altfel calitatile zmeului, spre folosul unei intregi comunitati. Estimarile arata ca pana in anul 2025 zmeiele ii vor aduce energie unei intregi regiuni din Scotia, datorita unui sistem cu o capacitate de 500 de kilowati, format din statii energetice care functioneaza cu ajutorul zmeielor. Potrivit portalului Motherboard, acest sistem va fi instalat la baza aeriana de langa orasul Stranraer, care apartine de Ministerul Apararii.

Kytoons sunt sistemele viitorului

Sistemul energetic bazat pe zmeie se intituleaza kytoons (joc de cuvinte care combina kite – zmeu –  si balloons – baloane) si va fi instalat de o compania britanica. Aceste kytoons folosesc fluxul de energie care inconjoara pamantul la o altitudine ridicata, zmeiele functionand simultan: unul se duce in sus, altul se duce in jos si astfel genereaza electricitate constanta.

Se preconizeaza ca in noua ani sistemul acesta va genera sute de megawati de energie, ajungand atat de ieftin, incat nu va avea nevoie de subventie guvernamentala, la fel cum se intampla in cazul altor proiecte alternative de energie.

Energie garantata 355 zile pe an

Directorul companiei care a initiat kytoons a declarat pentru presa din Marea Britanie ca proiectul poate  reduce costul energiei eoliene off-shore cu pana la 50%. Zmeiele vor avea aproximativ 40 de metri latime si vor putea genera intre doi si trei megawati, adica aproape la fel de multa energie cat poate produce o turbina eoliana clasica.

Avantajul Scotiei este si faptul ca este o tara situata intr-o zona cu mult vant. De aceea, se asteapta ca zmeiele sa nu genereze energie doar 10 zile din an, situatie in care un ventilator le va tine sus, pana cand vantul va reincepe sa bata.

Proiectul inovator este o veste foarte buna, daca ne gandim ca, aceasta tehnologie poate avea un rol important in reducerea dependentei noastre de combustibilii fosili, care au un rol negativ in schimbarile climatice.

Facebook
Twitter
LinkedIn