Pe fondul conștientizării impactului pe care combustibilii fosili îl generează asupra mediului, sursele regenerabile de energie au câștigat tot mai mult teren în ultima perioadă, hidroenergia fiind una dintre cele mai importante surse pentru producția de energie electrică. Deși producția de hidroenergie este costisitoare (atât din perspectiva infrastructurii, cât și din cea a efectelor negative pe care le-ar putea provoca asupra mediului), ea generează mai multe avantaje decât producția de energie pe bază de combustibili fosili.

Oamenii au valorificat puterea generată de căderea și curgerea apei încă din timpuri străvechi, sursele istorice susținând că acum 4000 de ani mai multe civilizații au construit roți de apă pentru a măcina cerealele. Mai mult decât atât, în urmă cu 2000 de ani, hidroenergia era utilizată frecvent în India, China, Grecia și Imperiul Roman pentru forjarea feroneriei. 

Abia în secolul al XIX-lea a fost posibilă transformarea apei în electricitate fapt pentru care avantajele acestei forme de energie verde au devenit și mai clare. Ce este important de reținut este faptul că energia hidroelectrică poate susține aprovizionarea cu energie durabilă și ecologică până în 2050. 

Situația hidroenergiei în România 

În prezent, producția de energie electrică din România se bazează pe centrale termice pe combustibili fosili, cu sprijin de 30% din partea hidrocentralelor. Deși potențialul hidroenergetic al țării este semnificativ, sunt utilizați doar 6GW.

Ce înseamnă hidroenergie?

Hidroenergia este o formă de energie obținută de o turbină care captează energia maselor de apă, care circulă spre lamelele acesteia. Paletele rotative ajută un generator să convertească energia mecanică în energie electrică. Cantitatea de energie electrică pe care o generează fiecare centrală hidroelectrică depinde de cantitatea de apă și de înălțimea de la care cade.

Hidroenergia este o sursă regenerabilă în sensul că este inepuizabilă atâta timp cât ciclul apei continuă să funcționeze. În plus, aduce o contribuție semnificativă în demersul împotriva schimbărilor climatice prin prisma faptului că ajută la evitarea utilizării combustibililor fosili și reduce emisiile de dioxid de carbon, combătând astfel poluarea și efectul de seră. 

Spre deosebire de cărbune sau petrol, hidrocentralele au o amprentă de mediu foarte mică chiar nesemnificativă. Hidroenergia este, de asemenea, una dintre căile către autosuficiență energetică, reducând importurile costisitoare.

Similar altor surse verzi de energie, avantajele hidroenergiei devin și mai evidente pe măsură ce performanța și eficiența hidrocentralelor se îmbunătățesc. Evoluția tehnologiilor a permis reciclarea materialelor, optimizarea costurilor și reducerea impactului asupra mediului.

În ce situații avem nevoie de hidroenergie?

În plus față de energia electrică produsă în hidrocentrale pentru alimentarea rețelei electrice, există și alte sisteme care funcționează pe bază de hidroenergie, cum ar fi:

Care sunt beneficiile hidroenergiei?

Cu toate că investiția inițială este costisitoare, hidroenergia este cea mai ieftină sursă de energie, pe termen mediu și lung. De asemenea, ea mai prezintă următoarele avantaje:

Cum funcționează hidroenergia?

Hidroenergia se bazează pe cele 3 etape ale ciclului apei:

Nivelul de precipitații determină cantitatea de apă disponibilă pentru producerea hidroenergiei, variațiile sezoniere ale precipitațiilor și schimbările pe termen lung ale tiparelor de precipitații, cum ar fi secetele, având efecte mari asupra disponibilității producției de hidroenergie.

Ce tipuri de centrale de hidroenergie există?

În funcție de putere, hidrocentralele pot fi:

Hidrocentralele mai pot fi clasificate și astfel: