Sistemele de racire – aerul conditionat si ventilatoarele

02e74f10e0327ad868d138f2b4fdd6f0

In ultimii ani, ca urmare a schimbarilor climatice, anotimpurile se manifesta diferit pe Glob, dar si in tara noastra, verile devenind din ce in ce mai calde. De aceea, aparatele de aer conditionat (AC) sau ventilatoarele sunt aproape nelipsite din casele noastre, mai ales in mediul urban.

Aparatele de AC – Ce alegem

Metoda prin care unitatile de AC ne racoresc este reducerea cantitatii de umiditate din aer, atunci cand corpul nostru, din cauza umiditatii in exces, nu se poate echilibra termic singur.

Cea mai buna varianta este cea a aparatelor de aer conditionat cu inverter. „Inverter” reprezinta o noua tehnologie, care consta in capacitatea aparatelor de aer conditionat de a modifica, in mod continuu, caracteristicile de functionare, adica racirea sau incalzirea spatiului, in functie de necesitati. Aceasta noua tehnologie duce la economisirea de energie electrica.

Tehnologia Inverter reduce consumul de energie al aparatelor de aer conditionat cu minimum 30% raportat la aparatele conventionale, acestea fiind si mult mai silentioase. Totodata, tehnologia Inverter, datorita particularitatilor sale, permite asigurarea unui randament mult mai bun al aparatelor pe functie de incalzire iarna.

Cum economisim?

  • puteti reduce consumul sistemelor de aer conditionat cu 20-50%, prin inlocuirea acestora cu sisteme de aer conditionat de eficiente energetic
  • cea mai rapida cale de a economisi energie pentru racirea unei locuinte o reprezinta curatarea regulata si inlocuirea filtrelor sistemelor de aer conditionat
  • instalati un termostat programabil – va poate ajuta sa economisiti pana la 10% din costurile anuale de racire si incalzire
  • izolati-va podul si peretii, sigilati crapaturile pentru a preveni intrarea aerului cald in incinta locuintei
  • cumparati o unitate de AC prevazuta cu un calificativ eficient energetic – in medie acestea sunt cu 15% mai eficiente decat modelele standard.
  • utilizati ventilatorul din baie atunci cand faceti dus si o hota atunci cand gatiti – acestea ajuta la indepartarea caldurii si a umiditatii din locuinta

 

 

Sfaturi de mentenanta a aparatelor de AC*

  • mentenanta anuala poate ajuta la imbunatatirea confortului vostru, crescand eficienta si prelungind vieta unitatii de AC
  • curatati sau inlocuiti filtrele de aer, astfel puteti reduce cu 5-15% consumul de energie
  • verificati cantitatea de freon o data la 6 luni
  • verificati bobina vaporizatorului unitatii de AC anual si curatati-o corespunzator
  • daca pinii bobinei sunt strambi, utilizati o perie speciala pentru a-i indrepta
  • pentru aparatele montate pe fereste, verificati sigiliile ferestrei pentru a nu risipi aerul rece. Important de mentionat, inchideti fereastra cand porniti aerul conditionat.

*de la freon la senzori sau evacuare, problemele tehnice cu care va puteti intalni sunt numeroase, de aceea va recomandam sa apelati la un specialist daca nu sunteti sigur cum sa procedati

Alternativa la aparatul de aerul conditionat – Ventilatorul

Ventilatia este cea mai ieftina si cea mai eficienta metoda din punct de vedere energetic prin care se racesc spatiile. Desigur, deschiderea ferestrelor este prima optiune insa verile caniculare pe care le-am trait ne fac sa ne gandim la o solutie mai sigura.

O investitie buna poate fi achizitia unui ventilator de tavan. Ventilatorul nu raceste aerul, doar il misca. Insa, datorita faptului ca se poate roti in ambele sensuri, ajuta fie la racirea aerului, fie la incalzirea acestuia.

Astfel, pe timpul iernii poate imbunatati confortul prin rotirea, de obicei, in sensul acelor de ceasornic, la turatie mica, astfel incat aerul cald din partea superiora a incaperii sa fie impins inspre pardoseala. Pe timpul verii, insa, aerul din incapere trebuie impins inspre tavan, adica rotirea sa fie, de regula, in sens contrar acelor de ceasornic, la viteza mare, ceea ce va duce la racirea incaperii.

Nu uitati sa inchideti ventilatoarele cand parasiti incaperea, acestea au rolul sa va racoreasca, nu sa raceasca incaperea.

Sursa: energy.gov

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn