Rolul etichetelor energetice

Etichetele energetice au rolul de a-ti arata unde se situeaza un aparat pe o scara de la A la G, in functie de consumul sau de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficienta din punct de vedere energetic, iar clasa G (rosu), cea mai putin eficienta. Frigiderele, congelatoarele, combinele frigorifice, masinile de spalat rufe si cele de spalat vase au trei clasificari suplimentare, si anume A+, A++ si A+++, ce s-au impus datorita noilor modele lansate pe piata.
In functie de aparatul electrocasnic achizitionat, etichetele contin informatii extrem de importante. Adeseori, etichetele sunt scrise cu litere de dimensiuni mari, astfel incat informatiile sa fie usor de vizualizat.
Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate aparatele vandute in Uniunea Europeana pentru care exista o cerinta sau o reglementare referitoare la etichetare. Acestea trebuie afisate in mod vizibil pe fiecare aparat din magazin.
Ce produse au obligatoriu etichete energetice:
- Aparate de aer conditionat
- Aparate de gatit (de uz casnic)
- Masini de spalat vase (de uz casnic)
- Dispozitive de incalzire (a interioarelor si a apei)
- Lampi (directionale si cu LED, de uz casnic sau fluorescente)
- Aparate pentru incalzire locala
- Aparate frigorifice (de uz casnic sau de uz profesional)
- Cazane cu combustibil solid
- Televizoare
- Uscatoare de rufe
- Aspiratoare
- Aparate de ventilatie (de uz rezidential)
- Masini de spalat rufe (de uz casnic)
Care sunt avantajele?
Etichetele energetice joaca un rol important in promovarea eficientei energetice si le permit consumatorilor sa economiseasca bani alegand produse care consuma mai putina energie. Acestea pot, de asemenea, sa incurajeze intreprinderile sa creeze si sa investeasca in proiectarea eficienta din punct de vedere energetic a produselor.
Surprinzator sau nu, pastrarea pentru o perioada mai indelungata a etichetelor prezinta numeroase avantaje si va poate fi de un real ajutor in anumite situatii:
- Etichetarea corespunzatoare poate certifica seriozitatea, atat a produsului, cat si a magazinelor care il comercializeaza. De exemplu, daca produsul prezinta eticheta Energy Star, clientul poate fi sigur ca achizitionarea acelui produs reprezinta un avantaj pe termen lung.
- In cazul in care aparatul se defecteaza si doresti sa apelezi la un service profesionist, dar ai uitat daca produsul este sau nu in garantie, puteti regasi aceasta informatie pe eticheta.