
Valorile alocate pentru stabilirea unui preț MC Gaze se actualizează constant ținând cont de evoluția pieței. De la 1 aprilie 2022, guvernul a adoptat ordonanța nr. 27/2022, care are ca principal obiectiv plafonarea prețurilor până în martie 2023.
Decizia vine în urma evoluției prețurilor pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică. Piața a fost influențată de contextul politico-economic de la nivel internațional. Schimbarea obiceiurilor de consum, ca urmare a crizei pandemice reprezintă de asemenea, un factor important.
Ce preț MC Gaze a fost stabilit?
În urma ședinței de Guvern, s-au stabilit următoarele măsuri privind plafonarea nivelului de preț MC Gaze naturale:
- În cazul clienților casnici prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kWh.
- Pentru clienții noncasnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kWh, în cazul în care consumul de gaze naturale în anul 2021 a fost de cel mult 50.000 de MWh.
Totuși, cum afli exact valoarea unui metru cub de gaz? Ei bine, există o modalitate de calcul pe care o poți folosi pentru a afla răspunsul:
- Pe fiecare factură primită trebuie să fie scrisă rata de conversie. Însă, înainte de a trece la etapele propriu-zise de calcul va trebui să ai în vedere parametrii suplimentari ai coeficientului gazos.
- Mai apoi, înmulțește cantitatea de gaze cu factorul de conversie specificat în factură.
În cazul în care vrei să elimini eventualele erori poți utiliza aplicațiile online pentru a te asigura că rezultatul este corect.
Ce beneficii ai cu oferta CEZ Gaz Optim Online?
Dacă ești client casnic și ai centrală termică proprie pe gaze sau depinzi în activitatea ta comercială de un consum mare de gaze, ar trebui să iei în considerare un furnizor care să-ți asigure servicii de înaltă calitate, aliniate nevoilor tale de consum.
În acest sens, noua ofertă a CEZ Gaz Optim Online este ceea ce ai nevoie. Principalul avantaj al accesării acestei oferte de furnizare gaze de la CEZ este prețul gazelor naturale: 1570 lei/MWh.
CEZ Gaz Optim Online presupune și un abonament, în valoare de 0,4 lei/zi/loc de consum. Contractul garantează un preț al gazului valabil 2 luni de la semnarea contractului.
Potrivit contractului, modificarea prețului se poate face de către furnizor doar după notificarea prealabilă a clientului, cu 30 de zile înainte de aplicarea noilor tarife pentru serviciile prestate.
Dacă nu este de acord cu modificarea anunțată de către furnizor, clientul are dreptul să îl notifice pe furnizor în termen de 15 zile de la data la care a fost informat asupra modificărilor viitoare. În această notificare, clientul va cere modificarea sau denunțarea unilaterală a contractului, pentru care există următoarele soluții posibile:
- solicitarea și alegerea unui alt tip de produs din ofertele CEZ Vânzare S.A. privind furnizarea gazelor naturale pentru clienții eligibili;
- solicitarea schimbării furnizorului de gaze naturale, în condițiile legislației în vigoare, care prevede o notificare prealabilă adresată actualului furnizor înainte cu 21 zile;
- orice altă opțiune de care poate beneficia clientul, potrivit normelor legale în vigoare.
Oferta CEZ Gaz Optim Online se poate accesa, așa cum îi spune și numele, doar online, iar clientul are dreptul de a se retrage din contractul încheiat la distanță în termen de 14 zile de la data semnării acestuia, conform legii. Contractarea ei se realizează facil din contul de client CEZ pentru energie electrică sau prin crearea unui nou cont de acces prin care se poate solicita oferta.
Perioada de valabilitate a ofertei este cuprinsă între 15.11.2022 și 14.12.2022, cu condiția ca începerea furnizării efective a gazelor naturale să se realizeze cel târziu de la data de 14.01.2023.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un client casnic pentru a încheia un contract de furnizare gaze cu CEZ Vânzare?
Tarifele pentru clienții casnici și cei industriali se calculează diferențiat, iar pentru încheierea contractului de furnizare gaze în calitate de client casnic trebuie să folosești gazele numai pentru uz casnic.
La dosarul de încheiere a contractului este necesară o declarație pe propria răspundere privind utilizarea gazelor naturale numai pentru desfășurarea activităților casnice. Alături de aceasta, pentru încheierea contractului mai ai nevoie de copie după cartea de identitate și o copie a actului de proprietate sau a altui document care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului care face obiectul locului de consum.
Dacă locuiești cu chirie sau folosești în mod gratuit spațiul de locuit, vei avea nevoie de acordul scris al proprietarului imobilului pentru care vrei să închei contractul. Chiriașul poate încheia contractul în nume propriu dacă face dovada calității de chiriaş/concesionar sau altă calitate similară şi dovedește un drept de folosinţă temporară a locului de consum printr-un act încheiat cu proprietarul. Se mai cere un acord de acces în spațiul locului de consum (dacă este disponibil). Copiile se depun semnate, cu mențiunea „conform cu originalul”.
Contractul se poate semna fizic, la unul dintre sediile CEZ Vânzare, în punctele de lucru cu clienții sau online. Prețurile de furnizare au variații ușoare în funcție de zona în care locuiești, mai precis, de operatorul de distribuție care se ocupă cu furnizarea direct la client și de taxele practicate de acesta.
Ce acte îți sunt necesare pentru încheierea unui contract de furnizare gaze în calitate de client noncasnic?
Dacă ai calitatea de client noncasnic, dosarul pentru încheierea contractului de furnizare de gaze va avea un conținut diferit de cel al clientului casnic.
Titularul de contract va fi în acest caz o firmă. Pentru a-l încheia, trebuie să depui la unul dintre punctele de lucru CEZ Vânzare sau să transmiți online următoarele documente:
- copie după cartea de identitate a administratorului firmei și CUI firmă;
- un cont bancar de virament şi denumirea băncii prin care clientul își va achita obligațiile financiare față de furnizorul de gaze;
- un act de proprietate sau alt document care dovedește dreptul de folosinţă asupra spaţiului care face obiectul locului de consum;
- acordul de acces.
Și în acest caz vei avea nevoie de acordul scris al proprietarului de drept al imobilului pentru încheierea contractului de furnizare, dacă mențiunea respectivă nu este prevăzută de actul de deţinere a spaţiului.
Dosarul va cuprinde documentele în copie menționate mai sus. Acestea vor trebui să conțină semnătura administratorului, ștampila firmei, precum și precizarea „conform cu originalul”.
Cererea pentru încheierea unui contract de furnizare gaze naturale, poate fi descărcată în format pdf de pe site-ul CEZ Vânzare.
Cum reduci consumul de gaze naturale pentru anul 2022?
Te gândești de mult timp să reduci consumul de gaze naturale, dar nu ai găsit încă soluția potrivită nevoilor tale?
Ei bine, în asemenea situații poți opta pentru ajutorul unei firme specializate în domeniu. Nimic nu se compară cu eficiența activităților realizate de profesioniști. Ei te vor ajuta să adopți soluțiile optime pentru crearea unui plan eficient energetic și îți vor oferi prețuri corecte atât pentru gaz, cât și pentru energia electrică.
În plus, îți vor pune la dispoziție toate resursele de care ai nevoie pentru a reduce semnificativ costurile pentru plata facturilor. Totuși, ai grijă să te orientezi către cei care garantează:
- Profesionalism – Experiența în domeniu este cea care influențează semnificativ rezultatele finale. Alege un furnizor recunoscut pentru serviciile sale de înaltă calitate și atenția pe care o acordă construirii unor relații transparente și de durată cu clienții săi.
- Siguranță – Asigură-te că sunt respectate toate standardele de siguranță aflate în vigoare înainte de a lua o decizie.
- Multifuncționalitate – Soluțiile ingenioase sunt cele care te vor ajuta să te bucuri de experiențe plăcute. Orientează-te către cei care mizează pe importanța inovației atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a resurselor energetice.
Consultă Manualul de eficiență energetică pus la dispoziție de CEZ Vânzare!
Documentarea este o etapă extrem de importantă atunci când vine vorba de reducerea consumului de gaze naturale și energie electrică.
Manualul de eficiență energetică oferit de CEZ Vânzare te va ajuta mai mult ca sigur să adopți un comportament de consum adecvat, care să îți asigure valori mai mici la facturile lunare.
Iată câteva sfaturi pe care le vei regăsi în manual și care îți vor aduce mai mult ca sigur avantaje pe termen lung:
Izolează corespunzător locuința!
Alege ușile și ferestrele care asigură în primul rând o etanșeitate perfectă. De asemenea, verifică în mod constant starea tehnică pe care o prezintă. Odată cu trecerea timpului pot apărea urme de uzură, zgârieturi sau chiar fisuri. E important să intervii rapid pentru a realiza reparațiile necesare. Astfel vei elimina orice risc de pierderi de căldură.
Adoptă obiceiuri sănătoase!
Încearcă pe cât se poate să optimizezi consumul de apă și căldură. Oprește robinetul atunci când nu ai nevoie de apă și încearcă pe cât posibil să nu acoperi caloriferele cu haine sau diverse obiecte.
Folosește dispozitive inteligente de monitorizare a temperaturii!
Termostatul devine una dintre cele mai bune opțiuni în acest sens. Cu ajutorul lui vei putea menține o temperatură constantă în locuință. În plus, îți va fi de mare folos pentru a ajusta valorile când nu ești acasă, în baza unor programe pe care le poți crea chiar tu.
Pentru un plus de eficiență, dacă ai posibilitatea de reglare pe încăperi, iată care ar fi valorile optime pe timp de iarnă din fiecare spațiu:
- în living sau biroul de lucru: 20-22°C;
- în dormitor, temperatura optimă este de 18-19 grade Celsius;
- Pentru bucătărie nu vei avea nevoie de mai mult de 20 de grade;
- Baia ar trebui să ofere un confort termic de 22-24 de grade Celsius;
- Holul și cămara vor fi setate la 15-18°C, dacă există această posibilitate.
Valorifică potențialul luminii naturale!
Lumina naturală este mult mai sănătoasă, ceea ce înseamnă că în timpul zilei este recomandat să renunți la obiectele de iluminat artificial și să te bucuri de avantajele luminii naturale. Mai ales pe timpul iernii, alcătuiește-ți rutina zilnică de somn-veghe și în funcție de orele în care poți dispune de lumină naturală.
Realizează constant activitățile de mentenanță pentru sistemele de încălzire și răcire!
Verificarea periodică a sistemului de încălzire/răcire al casei este o măsură importantă, care te poate ajuta în optimizarea consumului. Dacă sistemul are probleme tehnice, el nu va avea un randament corect, acest lucru determinând costuri.
Concluzii
Schimbările ce au avut loc pe plan internațional au generat plafonarea prețurilor pentru energie electrică și gaze naturale la nivel național.
În această situație, pentru a lua o decizie în avantajul tău, este esențial să analizezi produsele de gaze naturale puse la dispoziție de furnizori, luând în calcul cele mai importante aspecte pentru tine. În plus, pe lângă alegerea unui produs de gaze naturale aliniat nevoilor tale, este esențial să aplici cele mai bune soluții și să adopți obiceiuri corecte, care să-ți asigure o optimizare a consumului.