
Primele luni ale anului 2022 s-au caracterizat prin schimbări privind nivelul de preț kWh la energia electrică. Acest lucru este perceput ca fiind nefavorabil pentru clienți, având în vedere creșterile de prețuri, ele generând facturi tot mai mari.
Dacă te întrebi cum se prezintă situația și cât costă energia electrică în 2022, în continuare ți-am pregătit câteva informații esențiale pe care ar trebui să le cunoască orice client informat.
Cât costă un kWh în 2022?
În urma liberalizării pieței de energie în anul 2020, fiecare furnizor a putut să își fixeze un preț kWh în funcție de mai mulți indicatori. Astfel, piața de energie electrică a ajuns să pună la dispoziție mai multe oferte avantajoase. Totuși, datorită concurenței care există pe piață, această schimbare a venit și cu avantajul scăderii prețului per kWh.
Costurile energiei electrice diferă de la furnizor la furnizor. Ele sunt influențate și de nevoile clienților, întrucât fiecare tip de client prezintă necesități diferite.
Un partener de încredere pentru clienții casnici și noncasnici suntem și noi CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României. Punem la dispoziția clienților multiple produse de energie electrică și gaze naturale adaptate necesităților lor actuale, la prețuri corecte și transparente. Oferta la energia electrică variază în funcție de tipul de produs pentru care clienții optează:
- CEZ Verde/ CEZ Verde Online
- CEZ Eficient
- CEZ Rezidențial
- CEZ Orar
Fiecare produs este destinat unor anumite nevoi ale clienților, acesta fiind creat cu scopul de a satisface cerințele actuale ale lor.
Care sunt particularitățile produselor CEZ Vânzare?
Anterior, au fost enumerate ofertele pe care CEZ Vânzare le pune la dispoziția clienților casnici și non-casnici. Mai departe, vrem să îți prezentăm câteva dintre caracteristicile principalelor produse:
CEZ Verde/ CEZ Verde Online
Pentru că susținem acțiunile de protejare a mediului înconjurător și ne dorim să încurajăm clienții să susțină viitorul generației următoare, am pus bazele produsului intitulat CEZ Verde. Disponibilă exclusiv online, produsul constă în furnizarea de energie 100% regenerabilă. Locul de proveniență al energiei este parcul eolian CEZ din Dobrogea.
Prețurile variază în funcție de județul în care este situată locuința. De exemplu, în județele Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea, prețul de furnizare a energiei electrice este de 2.27682 lei/kwh și prețul contractual, fără abonament, de 2.80615 lei/kwh.
În județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș, prețul de furnizare a energiei electrice este de 2.24288 lei/kwh și prețul contractual, fără abonament, de 2.76576 lei/kwh. Prețul energiei active este de 1.97 lei/kwh (pentru toate regiunile). Aceste tarife sunt valabile în perioada 01-30.11.2022.
Acest produs se adresează atât clienților a căror perioadă contractuală a expirat, cât și celor noi. În perioada contractuală, se furnizează energie electrică originară din surse regenerabile de energie. Acest produs a fost dezvoltat din dorința de a îndeplini criteriile clienților privind calitatea, dar și de a contribui activ la protejarea și conservarea mediului înconjurător.
CEZ Eficient
Pentru un consum mic de energie, CEZ Eficient poate fi oferta ideală pentru tine. Aici există trei opțiuni, iar pentru a face diferența între ele din perspectiva costurilor, vom exemplifica prețurile energiei electrice valabile în perioada 01-30.11.2022, utilizând aceleași județe de mai sus:
- CEZ Eficient Standard
În Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea, prețul de furnizare a energiei electrice este de 2.1658 lei/kwh și prețul contractual, fără abonament, de 2.67406 lei/kwh. Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș, prețul de furnizare a energiei electrice este 2.1319 lei/kwh și 2.63367 lei/kwh. Prețul energiei electrice active este de 1.859 lei/kwh;
- CEZ Eficient E-factura
În Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea, 2.1438 lei/kwh este prețul de furnizare a energiei electrice și 2.64788 lei/kwh prețul contractual, fără abonament. Cât despre Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș, prețul de furnizare a energiei electrice este de 2.1099 lei/kwh. Tariful pentru energia electrică activă este de 1.837 lei/kwh;
- CEZ Eficient E-factura+Debit Direct
În Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea, tariful de furnizare a energiei electrice este de 2.1308 lei/kwh și 2.63241 lei/kwh în cazul prețului contractual, fără abonament. Aici, prețul energiei electrice active este de 1.824 lei/kwh;
Ca să beneficiezi de produsul CEZ Eficient E-factura, trebuie să activezi serviciul cu același nume. La oferta CEZ Eficient E-factura+Debit Direct, se activează serviciul E-factura și Debit Direct.
CEZ Rezidențial
Clienții casnici care au contracte pe o perioadă de unul sau doi ani pot alege CEZ Rezidențial pentru un preț fix pe toată durata contractului. Conform tarifelor valabile pentru perioada 01-30.11.2022, pentru județele Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea, prețul de furnizare este de 2.44182 lei/kwh, iar prețul contractual de 3.0025 lei/kwh. În privința județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș, prețul de furnizare a energiei electrice este de 2.40788 lei/kwh și 2.96211 lei/kwh preț contractual. Prețul energiei electrice este de 2.135 lei/kwh;
În ceea ce privește modalitățile de plată, dacă alegi oricare dintre produsele enumerate și prezentate mai sus, poți plăti prin: aplicația My CEZ, Internet banking, Direct Debit, ATM, Transfer bancar sau numerar (la partenerii CEZ).
Care sunt documentele de care ai nevoie la încheierea contractului?
După ce ai identificat care ofertă se pliază pe nevoile tale, urmează să te asiguri că ai în dosar toate actele necesare pentru încheierea contractului de furnizare energie electrică. Clienții nu trebuie să pregătească numeroase documente, fiind nevoie doar de:
- Copie de pe actul de identitate al persoanei care solicită oferta;
- Declarație pe propria răspundere, prin care solicitantul atestă că deține un drept locativ și că nu există litigii locative asociate spațiului pentru care solicită încheierea contractului;
- Cerere de încheiere a contractului, în care se menționează oferta aleasă;
- Necesarul de consum energie electrică estimat (defalcat pe luni).
Aceste documente vor fi depuse în copie, conform cu originalul și semnate.
Cum se stabilește prețul la energie electrică?
Un lucru important pe care orice client trebuie să îl știe, este că furnizorii de energie nu stabilesc prețul aleatoriu. Acesta este format din mai multe componente. Înainte ca energia electrică să ajungă în locuința ta, aceasta este produsă, achiziționată și ulterior, transportată și distribuită prin intermediul unei infrastructuri.
Astfel, energia vine de la producător și ajunge la distribuitor. După care este preluată de către furnizori și facturată către clienți. Având în vedere procesele prin care trebuie să treacă energia electrică pentru a ajunge la tine, costurile acestora se vor regăsi pe factură. Ele vor influența valoarea de plată. Așadar, prețurile la energie sunt justificate datorită activităților de creare și distribuire, care implică și ele la rândul lor cheltuieli.
De ce diferă tarifele aplicate de furnizorii de energie electrică?
Un alt aspect, care ridică multe semne de întrebare în rândul clienților, este reprezentat de diferența de tarife aplicate la energia electrică. Aceasta este influențată de factori precum categoria de consum și zona de distribuție.
Așadar, pe factura ta, aceste costuri vor apărea în prețul unitar. De fapt, reprezintă suma dintre costul de achiziție și înmagazinare, la care se adaugă prețul de furnizare și tarifele de transport și distribuție care sunt reglementate.
Cum alegi furnizorul de energie electrică potrivit nevoilor tale?
Decizia luată poate înclina balanța în favoarea ta, dacă ești atent să fie îndeplinite câteva aspecte cheie. Atunci când te gândești să faci acest demers, prețul nu este singurul criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare. Pe lângă acesta, este recomandat să acorzi atenție nevoilor tale de consum, raportate la locuința sau afacerea pe care o deții.
Pentru a determina aceste nevoi, este esențial să analizezi facturile, indexurile din trecut și să vezi între ce valori de consum te încadrezi în majoritatea timpului. Nu uita, să ai în vedere și dimensiunea, localizarea casei/afacerii tale, intervalul orar cu cel mai mare consum. La acestea, se adaugă și numărul de electrocasnice și electronice, precum și obiceiurile de consum.
Odată identificate și stabilite aceste aspecte, te poți orienta mult mai ușor în alegerea ofertei potrivite. De asemenea, acordă atenție și următoarelor aspecte:
- dacă furnizorul pe care vrei să îl alegi este cunoscut și apreciat pentru produsele și serviciile pe care le oferă clienților săi;
- dacă furnizorul pune preț pe construirea unei relații de încredere și de durată cu clienții săi.
De exemplu, noi, CEZ Vânzare, punem la dispoziția clienților un portofoliu variat de servicii, menit să eficientizeze procesul de plată și de comunicare cu aceștia. Astfel, toți clienții noștri au acces la contul de client My CEZ. Aici vei găsi toate funcționalitățile de care ai nevoie, de la plata facturilor până la rezolvarea unor probleme neprevăzute prin intermediul serviciului de relații cu clienții.
Cum reduci consumul de energie electrică?
În contextul în care facturile la energie electrică au crescut, utilizatorii pot adopta obiceiuri simple prin care să facă economii la energie și își optimizeze consumul. Fiind un subiect de interes în această perioadă, ne-am gândit să facem câteva recomandări utile, care pot face diferența în momentul în care primești factura:
Investește în electrocasnice din clasa de eficiență energetică A
Dacă ai în plan să cumperi sau să înlocuiești unul sau mai multe electrocasnice, este important să îți îndrepți atenția către cele din clasa de eficiență energetică A. Poți verifica foarte rapid clasa energetică a aparatelor electrocasnice, datorită etichetelor noi, ce oferă informații în acest sens. Produsele din clasa de eficiență energetică A sunt cele care au cel mai redus consum de energie electrică. Chiar dacă prezintă prețuri ridicate, investiția merită pentru că aduce avantaje pe termen lung.
Folosește surse de lumină doar în zonele cu activitate
Atunci când trebuie să lucrăm și avem nevoie de lumină, aprindem becul și luminăm toată încăperea. Un sfat bun pentru optimizarea consumului de energie electrică este cel al iluminării multiple, adică alegerea mai multor surse de lumină într-o încăpere și renunțarea la sursele puternice, al căror consum este mare. Spre exemplu, folosește o bandă LED pentru activitățile pe care le desfășori la birou sau o veioză care furnizează suficientă lumină pentru locul respectiv.
Alege becuri LED pentru toate încăperile
Pentru că sunt mai accesibile ca preț, becurile incandescente sunt încă prezente într-un număr mare în locuințe. Pentru a reduce costurile asociate energiei, este recomandat să folosești becuri LED, care te vor ajuta să faci economii semnificative pe termen lung. Echiparea locuinței cu becuri de acest tip este avantajoasă nu numai din perspectiva costurilor reduse, dar și pentru că acestea au o durată foarte mare de viață.
Scoate electronicele din priză dacă nu le folosești mult timp
Deși pare un gest nesemnificativ, scoaterea încărcătorului din priză pe timpul nopții sau atunci când nu este folosit reprezintă un gest precaut din seria celor menite să diminueze consumul de energie electrică și implicit, costurile. Chiar dacă telefonul nu mai este conectat la încărcător, acesta din urma va continua să consume energie.
De asemenea, înainte să pleci într-o călătorie, chiar și de câteva zile, nu este o idee rea să deconectezi electronicele de la rețeaua de alimentare. Consumul de energie încă există, chiar dacă aparatele respective nu sunt folosite (lumina LED de la televizor este o dovadă a faptului că acesta consumă energie, deși este stins).
Instalează echipamente cu senzor de mișcare
Dacă ai o locuință mare și vrei să eficientizezi consumul de energie, o altă investiție inspirată o reprezintă echipamentele cu senzor de mișcare. Acest lucru este valabil pentru zonele nu foarte frecventate ale casei sau zonele care nu trebuie să fie permanent iluminate. Poate fi vorba despre o mansardă, o terasă sau orice altă încăpere unde preferi ca lumina să se aprindă automat numai când se detectează mișcare.
Concluzii
Potrivit tuturor informațiilor prezentate, nivelul de pret kWh la energie electrică diferă în funcție de mai mulți factori (în principal, de furnizorul și oferta aleasă). Pentru a evita costurile ridicate și nejustificate, este important să fii informat asupra schimbărilor din piață. În acest fel, poți adopta cele mai bune decizii privind consumul de energie și să plătești doar atât cât este necesar.