cat costa kwh in 2022
Sursa: Freepik.com

Primele luni ale anului 2022 s-au caracterizat prin schimbări privind nivelul de pret kwh la energia electrică. Acest lucru este perceput ca fiind nefavorabil pentru consumatori, având în vedere creșterile de prețuri, care generează facturi tot mai mari.

Dacă te întrebi cum se prezintă situația și cât costă energia electrică în 2022, în continuare ți-am pregătit câteva informații esențiale pe care ar trebui să le cunoască orice consumator informat.

Cât costă un kWh în 2022?

În urma liberalizării pieței de energie în anul 2020, fiecare furnizor a putut să își fixeze un pret kWh în funcție de mai mulți indicatori. Astfel, piața de energie electrică a ajuns să pună la dispoziție mai multe oferte avantajoase. Totuși, datorită concurenței care există pe piață, această schimbare a venit și cu avantajul scăderii prețului per kWh.

Costurile energiei electrice diferă de la furnizor la furnizor. Ele sunt influențate și de nevoile consumatorilor, întrucât fiecare tip de consumator prezintă necesități diferite.

Un partener de încredere pentru consumatorii casnici și non-casnici suntem și noi CEZ, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României. Punem la dispoziția clienților multiple produse de energie electrică și gaze naturale adaptate necesităților lor actuale, la prețuri corecte și transparente. Oferta la energia electrică variază în funcție de tipul de produs pentru care clienții optează:

– CEZ Verde/ CEZ Verde Online

– CEZ Eficient

– CEZ Rezidențial

– CEZ Orar

Fiecare produs este destinat unor anumite nevoi ale consumatorilor, acesta fiind creat cu scopul de a satisface cerințele actuale ale acestuia.

Cum se stabilește prețul la energie electrică?

Un lucru important pe care orice consumator trebuie să îl știe, este că furnizorii de energie nu stabilesc prețul aleatoriu. Acesta este format din mai multe componente. Înainte ca energia electrică să ajungă în locuința ta, aceasta este produsă, achiziționată și ulterior, transportată și distribuită prin intermediul unei infrastructuri.

Astfel, energia vine de la producător și ajunge la distribuitor. După care este preluată de către furnizori și facturată către clienți. Având în vedere procesele prin care trebuie să treacă energia electrică pentru a ajunge la tine, costurile acestora se vor regăsi pe factură. Ele vor influența valoarea de plată. Așadar, prețurile la energie sunt justificate datorită activităților de creare și distribuire, care implică și ele la rândul lor cheltuieli.

De ce diferă tarifele aplicate de furnizorii de energie electrică?

Un alt aspect, care ridică multe semne de întrebare în rândul consumatorilor, este reprezentat de diferența de tarife aplicate la energia electrică. Această este influențată de factori precum categoria de consum și zona de distribuție.

Așadar, pe factura ta, aceste costuri vor apărea în prețul unitar. De fapt, reprezintă suma dintre costul de achiziție și înmagazinare, la care se adaugă prețul de furnizare și tarifele de transport și distribuție care sunt reglementate.

Cum alegi furnizorul de energie electrică potrivit nevoilor tale?

Decizia luată poate înclina balanța în favoarea ta, dacă ești atent să fie îndeplinite câteva aspecte cheie. Atunci când te gândești să faci acest demers, prețul nu este singurul criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare. Pe lângă acesta, este recomandat să acorzi atenție nevoilor tale de consum, raportate la locuința sau afacerea pe care o deții.

Pentru a determina aceste nevoi, este esențial să analizezi facturile, index-urile din trecut și să vezi între ce valori de consum te încadrezi în majoritatea timpului. Nu uita, să ai în vedere și dimensiunea, localizarea casei/afacerii tale, intervalul orar cu cel mai mare consum. La acestea, se adaugă și numărul de electrocasnice și electronice, precum și obiceiurile de consum.

Odată identificate și stabilite aceste aspecte, te poți orienta mult mai facil în alegerea ofertei potrivite. De asemenea, acordă atenție și următorului aspect: dacă furnizorul pe care vrei să îl alegi este cunoscut și apreciat pentru produsele și serviciile pe care o oferă clienților săi, relația de transparență și încredere construită de-a lungul timpului cu aceștia.

De exemplu, noi, CEZ Vânzare, punem la dispoziția clienților o gamă variată de servicii, menite să eficientizeze procesul de plată și de comunicare cu aceștia. Astfel, toți clienții noștri au acces la contul de client My CEZ (www.mycez.ro). Aici vei găsi toate funcționalitățile de care ai nevoie, de la plata facturilor până la rezolvarea unor probleme neprevăzute prin intermediul serviciului de relații cu clienții. 

Concluzii

Potrivit tuturor informațiilor prezentate, nivelul de pret kwh la energie electrică diferă în funcție de mai mulți factori (în principal de furnizorul și oferta aleasă). Pentru a evita costurile ridicate și nejustificate, este important să fii informat asupra schimbărilor din piață. În acest fel, poți adopta cele mai bune decizii pentru locuința sau afacerea ta, privind consumul de energie și să plătești doar atât cât este necesar.