De ce sa optezi pentru o plita electrica?

Dacă vă place să gătiți mâncăruri proaspete delicioase și dacă din diverse motive nu puteți instala un aragaz, atunci o plită de calitate reprezintă o necesitate pentru bucătăria dumenavoastră. Când vine vorba de bucătărie, alegerea unei plite poate genera discuții lungi, însă fiecare tip de plită are propriile avantaje.

Deși avem tendința de a prefera tipul de aparat casnic cu care am crescut, la renovarea bucătăriei, merită să vă gândiți să analizezi și opțiuni disponibile acum pe piață. De aceea, puteți lua în considerare și plitele electrice întrucât prezintă numeroase avantaje și se regăsesc sub o gamă variată de modele.

Cum funcționează o plită electrică?

Plitele electricereprezentă o alternativă viabilă la aparatele casnice pe gaz. Spre deosebire de plitele pe gaz, blaturile electrice nu produc flacără. În schimb, un curent electric determină activarea unui element de încălzire.

Plitele electrice oferă un flux constant de căldură și o eficiență energetică de 70% sau chiar de 90%, în cazul celor cu inducție.

Aceste plite direcționează căldura către oale și tigăi. Sub suprafața sticlei ceramice, este transmis curentul electric printr-o bobină metalică. Aceasta devine fierbinte și strălucitoare datorită rezistenței electrice. Apoi transferă căldura prin sticlă (sau ceramică) folosind energie infraroșie.

Energia infraroșie permite punctului care ține oala sau tigaia să fie încălzit uniform de energia transmisă. Mâncarea este apoi gătită prin transferul de căldură între plita electrică și oala sau tigaie. Apoi, căldura este transmisă în mâncarea din interior.

Chiar dacă este întrerupt procesul de încălzire, plita electrică din sticlă (sau ceramică) va continua să fie fierbinte – chiar și după oprirea curentului electric. Emite o căldură reziduală pentru o perioadă de timp. Majoritatea plitelor electrice actuale dispun de un indicator luminos care informează dacă acestea s-au răcit.

De ce să alegi o plită electrică?

Deși consumul de energie electrică în urma utilizării plitei poate determina facturi mai mari, plitele electrice prezintă următoarele avantaje:

 • Sunt utile în locuințele care nu sunt racordate la un sistem de gaze naturale sau nu dispun de alte resurse necesare pentru gătirea alimentelor;
 • Plita electrică se instalează și se utilizează foarte ușor;
 • Este un aparat casnic care se curăță ușor;
 • Plitele electrice furnizează căldură reziduală. După procesului de ardere, poți utiliza căldura reziduală pentru a menține alimentele calde sau chiar pentru a continua ușor gătitul.
 • Prezintă siguranță în utilizare, astfel că familiile care au copii pot opta pentru această variantă pentru a evita riscul de arsuri sau de emisie de gaze. Totodată, unele plite electrice vin cu opțiune de blocare astfel încât elimini probabilitatea ca cei mici să umble la aceasta;
 • Există variante accesibile de plite electrice, dar prețul poate crește ținând cont de dimensiuni sau caracteristici;
 • Au un design deosebit și modern.

Pe de altă parte, plitele electrice au și câteva dezavantaje:

 • Trebuie să investăți într-un set nou de oale și tigăi. Se recomandă ca tigăile și oalele să fie de bună calitate, cu fund greu și nu din cupru, oțel inoxidabil, aluminiu sau sticlă;
 • Căldura generată de o plită electrică nu este la fel de ușor de controlat ca la una pe gaz;
 • În timpul penelor de curent electric, nu puteți găti. Când are loc o întrerupere a curentului din cauza unei furtuni, trebuie să găsești o metodă alternativă de gătit sau să ai la îndemână un generator electric.
 • În timp ce o plită electrică este adesea mai puțin costisitoare la achiziție decât un model pe gaz, costurile de funcționare sunt mai mari pentru că va crește consum de kWh.

Ce tipuri de plită electrică există?

Plita electrică vitroceramică

Plitele electrice vitroceramice sunt foarte populare astăzi, mai ales datorită prețului foarte accesibil. De asemenea, sunt foarte ușor de curățat. Spre deosebire de o plită cu inducție, ai posibilitatea de a folosi orice tigaie sau oală pe un blat vitroceramic.

Cu toate acestea, blaturile vitroceramice prezintă unele dezavantaje. Utilizează mai multă energie electrică și sunt mai puțin sigure decât plitele cu inducție.

În cele din urmă, acestea sunt mai lente în ceea ce privește încălzirea. Acest lucru este determinat de faptul că aparatul încălzește mai întâi elementele de încălzire și apoi oala sau tigaia. Când sunt calde, elementele vor deveni roșii. Înainte de a începe să gătești, este necesar să aștepți câteva minute.

Plitele electrice vitroceramice au elemente de încălzire montate sub blatul din sticlă ceramică. Când plita este pornită, aceste elemente încălzesc suprafața arzătorului ales. Căldura se transferă apoi în vase și apoi în mâncare prin conducție. Aceasta înseamnă că întregul inel al plitei se încălzește și rămâne cald pentru o vreme după ce a fost oprit.

Plita electrică cu inducție

Plitele cu inducție au următoarele avantaje:

 • sunt foarte rentabile, nu fac risipă de energie și căldură;
 • prezintă mai multă siguranță în utilizare decât plitele vitroceramice. De exemplu, atunci când îndepărtați oala sau tigaia de pe plită, plita se oprește instantaneu;
 • se încălzesc mai repede;
 • sunt mai ușor de curățat.

Pe de altă parte, plita electrică cu inducție este de obicei mai mare și necesită achiziționarea de vase compatibile cu aceasta.

Funcționează prin încălzirea oalelor sau tigăilor cu ajutorul inducției electrice. Bobinele de cupru sunt montate sub suprafața din sticlă ceramică. Când este pornită, electricitatea trece prin acele bobine, creând un câmp magnetic.

Atunci când vasele din metale feroase sunt așezate deasupra, câmpul magnetic încălzește baza vasului și gătește mâncarea. Aceasta înseamnă că suprafața rămâne rece și nu are loc încălzirea atunci când nu este nimic deasupra inelului. Ventilatoarele automate sunt utilizate pentru a răci bobinele atunci când trebuie să reduceți temperatura sau să opriți plita.

Concluzii

O serie de factori, de la locația dumneavoastră până la preferințele culinare, influențează alegerea unei plite electrice. Indiferent de buget, estetica ambientală sau stilul dumneavoastră de gătit, există o plită perfectă pentru nevoile și preferințele dumneavoastră.

În orice caz, asigurați-va că luați  în considerare bugetul și fezabilitatea instalării unei plite înainte de a merge prea departe în procesul de achiziție. Analizați cu atenție toate aspectele importante pentru dumneavoastră și optați pentru o plită electrică eficientă.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn