Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.
c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf

Plecam in vacanta! Cum pregatim casa?

Cu totii ne dorim sa plecam intr-o binemeritata vacanta cel putin o data pe an, fie ca este vorba de un concediu mai lung sau de un sfarsit de saptamana prelungit. Vacanta este despre relaxare, despre fuga de responsabilitatile cotidiene si despre timp de calitate alaturi de cei dragi.

Planificarea

Orice vacanta incepe cu planificarea. Ce puneti in bagaje, pe ce ruta mergeti, ce veti vizita sau unde va veti relaxa. Dar, inainte de toate, va recomandam sa aveti in vedere sa va pregatiti si locuinta. Evitati astfel grijile si bataile de cap inutile. 

De aceea, va propunem cateva idei despre ce puteti face inainte de a incuia usa si a porni la drum.

Siguranta in primul rand!

Luati-va toate masurile de siguranta, astfel incat locuinta sa nu para nelocuita. Astfel nu ii veti invita pe musafirii nepoftiti sa va viziteze in lipsa.

Cateva masuri de prevenire se impun in acest caz:

  • Nu anuntati ca plecati in vacanta pe paginile de socializare. Puteti impartasi experientele din vacanta cunoscutilor dupa ce va intoarceti.
  • Anuntati pe cineva de incredere ca plecati in vacanta, unde si pentru cat timp. Le va fi mai usor sa va contacteze in caz de urgente.
  • Puteti instala, la intrarea in locuinta, o lampa cu senzor de miscare. Este ieftina, eficienta si nu consuma foarte multa energie electrica.
  • De asemenea puteti instala in locuinta o lampa cu temporizator programabil, astfel incat lumina sa se aprinda si sa se stinga dupa un program pe care il stabiliti voi.
  • In cazul in care aveti contract cu o firma de paza, informati-i ca plecati.
  • Rugati un vecin sa va verifice cutia postala si sa va pastreze plicurile pentru a nu se aduna prea multe.
  • Puneti lucrurile de valoare intr-un seif.

Profitati de vacanta sa economisiti energie

Economisiti energia electrica si termica, urmand cativa pasi simpli care, in acelasi timp, va vor proteja si locuinta:

  • Inchideti robinetii (apa, gaz), inclusiv cei de alimentare principali (cei care fac separarea intre instalatia de utilizare a apei/gazelor si instalatiile de distributie). Evitati ca in cazul in care se produce o defectiune pe traseu, sa apara scurgeri sau pierderi.
  • Exceptand electronicele si electrocasnicele care trebuie sa functioneze permanent (ex. frigider, echipamente de supraveghere, senzori etc.) scoateti toate celalalte echipamente din priza. Ele consuma energie si in stare de stand-by. Totusi, daca vacanta voastra este prelungita, puteti economisi mult daca lasati frigiderul gol si scos din priza.
  • Setati instalatiile de incalzire la minimul necesar mentinerii unei temperaturi adecvate (pastrarea unui climat necesar plantelor si/sau alte conditionari de natura termica, precum tipul de constructie etc.)

In final, un ultim sfat: 

Verificati daca ati parcurs pasii de mai sus.

Vacanta frumoasa!

Facebook
Twitter
LinkedIn