instalator 1

Ghidul complet al instalatorului. Ce face, mai exact, un instalator?

Ce este un instalator?

Un instalator este o persoana specializata care monteaza si intretine reteaua de conducte din locul in care locuim sau ne desfasuram activitatea. Aceste conducte sunt necesare pentru apa potabila, drenare, irigare si canalizare, precum si pentru alte utilizari. Un  instalator profesionist poate veni la pachet cu produse de energie electrica ce ne garanteaza confortul de #Acasa si ne ajuta in situatiile neprevazute sa fim la un singur telefon distanta de instalatori priceputi. Este vorba de produse de energie electrica ce vin impreuna cu servicii de asistenta de urgenta pentru acasa. De exemplu, atunci cand intampinam avarii la instalatia sanitara de apa curenta (chiuveta, sisteme de scurgere, infundari ale tevilor, etc), daca optam pentru un astfel de produs cu abonament, avem incluse aceste servicii de asistenta urgenta in contractual de energie electrica si nu mai pierdem timp cautand instalatorul potrivit, ci doar sunam la linia directa pentru solicitare interventii pusa la dispozitie de furnizor si ne este trimis un expert care sa ne ajute. Aceasta profesie este una care ofera numeroase posibilitati de dezvoltare in cariera si foarte bine platita. Poate fi o cariera plina de satisfactii, asa cum se dovedeste din datele sondajelor care indica faptul ca profesionistii licentati in domeniu tind sa ramana in profesie pentru intreaga lor cariera. Multi chiar continua cu jumatate de norma, cu mult peste varsta obisnuita de pensionare, ajutand generatia urmatoare prin oferirea de ucenicie si oportunitati de invatare.

Ce face un instalator?

Cineva interesat sa devina instalator ar trebui sa stie ca munca obisnuit[ ca instalator rezidential este doar o mica parte din posibilitatile de cariera disponibile pentru un profesionist cu experienta. Un expert in instalatii sanitare este constient de reglementarile de constructii si de standardele de siguranta si lucreaza pentru a se asigura ca aceste standarde sunt respectate. Expertiza juridica poate fi, de asemenea, un aspect al instalatiilor sanitare, intrucat legile care reglementeaza acest domeniu variaza in functie de locul in care locuiti si pot fi dificil de inteles. Testarea tevilor pentru scurgeri folosind presiunea aerului si alte manometre, precum si capacitatea de a construi noi sisteme de conducte prin taierea, montarea, masurarea si filetarea tevilor sunt unele dintre celelalte aspecte ale indeletnicirilor unui instalator. Instalatorii trebuie sa lucreze adesea chiar alaturi de arhitecti, deoarece pot contribui la cunostinte valoroase despre cele mai bune pozitii pentru locatiile de trecere si fixare a peretilor, economisind arhitectului timp pretios si evitand greselile costisitoare.

Care sunt persoanele potrivite pentru cariera de instalator?

Instalatorii sunt persoane realiste, independente, stabile, persistente  și pragmatice. Le plac sarcinile tactile, fizice sau mecanice. Unele dintre ele sunt de asemenea investigative, ceea ce inseamna ca sunt intelectuale, introspective si interesante. Calitati si abilitati esentiale pentru un instalator in devenire:
  • Cunoștințe in domeniu
  • Conditie fizica buna
  • Coordonare excelenta mana-ochi
  • Atentie la detalii
  • Aptitudini de ascultare si comunicare
  • Gandire critica si abilitati de rezolvare a problemelor
  • Capabil sa lucreze sub presiune si la termene stricte
  • Inclinatie spre domeniul mecanic, tehnic
  • Capabil sa lucreze in echipa dar si pe cont propriu

Cum arata adesea locul de munca al unui instalator?

Siguranta locurilor de munca tinde sa fie asigurata in acest domeniu, deoarece oamenii vor avea intotdeauna nevoie de instalatii sanitare. O zi din viata unui instalator ar putea include apeluri telefonice la miezul noptii de la un client cu o conducta sparta sau ar putea implica lucrul pentru o firma de arhitectura sau pe un santier. Multi instalatori sunt angajati pe cont propriu sau lucreaza pentru o intreprindere mica ce angajeaza mai putin de zece persoane, desi unii pot lua in calcul sa lucreze pentru entitati mai mari sau chiar pentru institutiile statului. Multe cladiri mari angajeaza propriul personal, inclusiv scolile, campusurile universitare, aeroporturile si cladirile municipale. Armata este un alt angajator important al profesionistilor in domeniul instalatiilor sanitare, desi experienta trecuta ca membru al fortelor armate poate fi o conditie prealabila. Pur si simplu, orice cladire care are sau trebuie sa aiba apa curenta poate reprezenta o oportunitate pentru instalatori. Chiar si autovehiculele, cum ar fi autobuzele, vehiculele de agrement, avioanele mari, iahturile si navele de croaziera au nevoie instalații sanitare si vor avea nevoie de lucrari de reparatii din cand in cand. Conditiile de lucru pentru orice instalator:
  • Este posibil sa nu aiba un program fix, sa lucreze, inclusiv serile, weekendurile si sarbatorile legale.
  • Este posibil sa fie nevoit sa fie mereu pregatit in orice ora din zi si din noapte pentru a raspunde la situatiile de urgenta
  • Uneori este necesar sa lucreze la inaltime si in aer liber, in toate conditiile meteorologice.
  • Exista riscul de mici accidentari la locul de munca.

Este necesar ca instalatorul meu sa fie autorizat?

Da! Impreuna cu alte meserii esentiale precum constructorii, electricienii si personalul unor benzinarii, instalatorii trebuie sa fie autorizati pentru a-si face promovarea serviciilor si pentru a efectua orice munca in casa ta. Aceasta se aplica atat la nivel national, cat si international. De asemenea, merita sa facem distinctia intre un contractant autorizat pentru instalatii sanitare, care este calificat sa gestioneze si sa supravegheze proiecte de instalatii sanitare mai mari si un instalator. Pentru majoritatea locurilor de munca in domeniul instalatiilor sanitare, este necesara o licenta standard pentru instalatii sanitare. Daca aveti nevoie de lucrari la orice element prin care este condus gazul, asigurati-va ca instalatorul dispune, de asemenea, de o aprobare sau licenta valabila pentru instalarea gazelor. Instalatoriii sunt, de asemenea, obligati sa va prezinte un „certificat de conformitate”. Acest lucru dovedeste practic faptul ca lucrarile au fost efectuate conform specificatiilor si standardelor necesare. Doar un instalator autorizat poate efectua in mod legal orice lucrare la sistemul de instalatii sanitare din casa ta.

Angajarea unui instalator

Cand vine momentul sa angajati un instalator, trebuie sa va asigurati ca acesta este unul potrivit pentru locul de munca in care isi desfasoara activitatea. Unele intrebari pe care ar trebui sa le punem includ:
  • Sunteti autorizat?
  • Puteti prezenta un document scris?
  • Aveti referinte pe care le pot vedea?
Indiferent de marimea lucrarii de instalare, solicitati intotdeauna o oferta complet detaliata, inclusiv costul tuturor materialelor utilizate.

Ce reparatii pot fi facute de o persoana fara licenta?

Mai jos este o lista a lucrarilor nereglementate care pot fi executate de o persoana fara licenta, toate celelalte lucrari de canalizare si drenare trebuie sa fie efectuate de o persoana autorizata corespunzator.
  • Inlocuirea unui cap de dus sau a unui cartus de filtrare a apei menajere
  • Inlocuirea unui robinet sau saiba intr-un robinet
  • Repararea sau inlocuirea unei saibe de supapa, saibe cu supapa de plutire sau cauciuc de aspiratie intr-un rezervor de toaleta
  • Inlocuirea capacelor pe orificiile de inspectie la nivelul solului pe un canal de scurgere
  • Curatarea sau mentinerea unui gratar la nivelul solului pentru o capcana pe un dren sanitar
  • Instalarea sau intretinerea unui sistem de irigare sau de udare a gazonului in aval de la un robinet, o supapa de izolare sau un dispozitiv de prevenire a fluxului de refulare pe conducta de alimentare pentru sistemul de udare
  • Repararea sau intretinerea unui sistem de irigare dintr-o instalatie de utilizare a apei grase sau de la o instalatie de canalizare la fata locului
  • Lucrari de protectie impotriva incendiilor pentru testarea instalatiilor sanitare efectuate de catre detinatorul unei licente de protectie impotriva incendiilor sau a unei alte licente QBCC

Instalator pentru tevi sau instalator de incalzire?

Este important sa identificati daca aveti nevoie de instalator pentru tevi si alte instalatii sanitare sau instalator de incalzire. Cei din prima categorie se ocupa cu apa din jurul casei. Lucreaza atat cu tevi uscate, cat si umede si sunt, in general, persoanele la care trebuie sa apelati daca aveti orice fel de scurgeri sau fisuri. Daca aveti nevoie de ajutor in legatura cu boilerul sau incalzirea centrala, aveti nevoie de un inginer specializat in incalzire. Inginerii de incalzire se concentreaza pe sistemele de incalzire din cadrul unei cladiri. Nu sunt neaparat experti in sisteme de apa si instalatii sanitare. Acestia se ocupa de domenii precum repararea cazanelor si boilerelor, instalarea si monitorizarea conductelor de fum, precum si repararea incendiilor pe gaz. Toti inginerii de incalzire vor avea o pregatire specifica si se vor regasi in “Lista instalatorilor autorizati in domeniul gazelor naturale”. Aceasta este lista oficiala a inginerilor pe gaz care sunt inregistrati sa lucreze in siguranta si legal la cazane si la toate celelalte aparate pe gaz. Exista reglementari care acopera nivelul de competenta la care trebuie sa ajunga.

Ce alte calitati trebuie sa mai aiba un instalator?

Meseria de instalator a ramas de-a lungul timpului una de baza, fara de care societatea nu poate functiona si la care se apeleaza in mod frecvent atunci cand e necesar ajutor specializat in locuinta proprie sau in alte cladiri unde exista instalatii sanitare. La fel ca in orice cariera, si in cea de instalator vorbim de promovari si de avansarei in meserie, de aceea, pe langa calitatile de baza pe care un instalator ar trebui sa le aiba, acesta mai are nevoie si de altele care il pot ajuta sa devina un adevarat profesionist in domeniul in care activeaza: Rabdare si capacitatea de a asculta cu atentie – este deosebit de important ca instalatorul sa asculte cu atentie ce ii spune clientul, pentru a putea constientiza si intelege care sunt problemele acestuia. Capacitate de a lua decizii rapide – Si mai important este ca instalatorul sa poata identifica rapid problema si sa stie de unde sa porneasca reparatia, odata ce clientul i-a explicat ce s-a intamplat. Comunicarea clara – Orice client va aprecia enorm atunci cand instalatorul ii va comunica totul, de la cauzele aparitiei problemelor, pana la metodele pe care le va aplica pentru reparatii si ce materiale va folosi pentru asta precum si care este costul final al lucrarii. Mobilitate si rezistenta fizica – de cele mai multe ori, mai ales in locuinte, se intampla ca instalatiile sanitare sa fie montate in spatii foarte mici si inguste, inconjurate de corpuri de mobilier, de aceea un instalator are nevoie de mobilitate sa poata ajunge in locurile respective dar si de rezistenta pentru a putea ramane un timp mai indelungat in acea pozitie. Pentru ca o persoana care a ales sa lucreze in acest domeniu sa isi creasca sansele de a fi promovat si de  a deveni profesionist, este recomandat sa urmeze totusi cursuri de calificare in acest domeniu. Cea mai buna parte a meseriei unui instalator este sa stie ca si-a construit o reputatie de profesionist corect si isi formeze o retea de clienti satisfacuti de serviciile sale.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn