Inovatii. Incaltamintea si imbracamintea inteligenta

642e92efb79421734881b53e1e1b18b6

Nimic nu se pierde, totul se transforma. Dar parca astazi totul trece prin transformari surprinzatoare și rapide, iar incaltamintea si imbracamintea nu fac exceptie. Avand materiale dintre cele mai sofisticate si design avangardist, culori despre care nici nu banuiai ca s-ar putea afla in vreun paletar si forme care sa ti se potriveasca la perfectie, obiectele vestimentare si de incaltaminte ale momentului nu inceteaza sa te surprinda.

Alaturi de cele clasice, in jurul carora ne construim in anumite zile intreaga existenta J, se inscriu si obiectele vestimentare cu adevarat inteligente, care au preluat foarte multe caracteristici din domeniul Hi-Tech ale momentului. Spre exemplu, un grup de oameni de stiinta sud-coreeni, condusi de profesorul Kim Sang-Woo, a creat o tesatura care genereaza curent si cu ajutorul careia se pot incarca mai multe aparate. Apasat de mai multe ori, prin atingeri usoare, materialul care se numeste nanogenerator triboelectric purtabil, poate furniza suficienta energie pentru a actiona o telecomanda sau pentru a aprinde un ecuson. 

Stiinta sau magie?

Tesatura este peliculizata cu o vopsea argintie care produce electricitate prin frecarea cu film de polimeri organici, cercetatorii demonstrand ca electricitatea astfel furnizeaza energie pentru becuri, ecrane si multe altele. Dezvoltatorii acestei idei o vad drept o cale de conectare a oamenilor cu produsele pe care le folosesc zilnic. In plus, materialul flexibil este mult mai usor de purtat comparativ cu o baterie clasica, ceea ce face ca lucrurile candva de neimaginat, precum incarcarea telefonului in timp ce mergi, sa devina realitate.

Tot specialistii coreeni au afirmat ca, daca tehnologiile Internetului Lucrurilor (n.a. Internetul Tuturor Lucrurilor sau Internetul a Orice se refera la o lume in care toate obiectele – masini, electrocasnice, sisteme de iluminat etc. – sunt interconectate prin internet) se vor dezvolta mai mult in viitor, senzori diferiti ar putea sa fie atasati direct pe pielea umana. Tesatura ar avea sanse sa devina, astfel, o sursa independenta de energie pentru acei senzori, a mai declarat profesorul Kim Sang-Woo, citat de Euronews.

De la haine smart, la pantofi la fel de inteligenti

Dar lucrurile nu se opresc doar la nivelul imbracamintei, caci si incaltamintea inteligenta incepe sa-si faca loc in acest segment. In curand vom avea oportunitatea de a ne cumpara pantofi sport ale caror sireturi se leaga singure, dar si incaltaminte inteligenta care va contabiliza si interpreta informatia specifica primita de la purtator. Aceasta din urma va fi produsa de o companie indiana  pe nume Boltt, care si-a prezentat proiectul ambitios la un eveniment Tech din Silicon Valley.

Noua incaltaminte inteligenta va imbunatati modul de alergare, va urmari activitatea fizica a celui care o poarta si ii va arata consumatorului cum sta la capitolul sanatate intr-o modalitate complet noua. Incaltamintea sport are un senzor inglobat si vine la pachet cu un set de casti wireless, ambele urmand sa amplifice calitatea vietii utilizatorilor sai. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn