Ce avantaje ofera iluminatul inteligent intr-o locuinta?

Scopul iluminatului inteligent specific locuințelor smart a devenit astăzi evident în condițiile dezvoltării conceptului de Internet al Lucrurilor (IoT). Internet of Things este considerată o adevărată schimbare în tehnologie, permițând noi căi de colectare și transmitere a informațiilor.

Sistemul de iluminat inteligent reprezintă un pas cheie către o locuință smart, fiind soluția care implică numeroase avantaje legate de consumul de energie electrică și controlul asupra dispozitivelor smart din casă. Rolul acestui sistem constă în sporirea confortului și a siguranței în locuință cu ajutorul unor aplicații inteligente care ajută la reglarea luminilor.

Odată cu modificările becurilor LED în variante rentabile de iluminat au apărut multe inovații pentru o casă inteligentă. Aceste sisteme au devenit din ce în ce mai populare.

Automatizarea casei înglobează sistemele de iluminat, de încălzire, climatizare într-un unic mecanism, acestea fiind reglate prin aplicații inteligente sau comenzi vocale. În rândurile următoare vei regăsi informații despre ce reprezintă mai exact iluminatul inteligent și ce avantaje aduce astăzi într-o locuință.

Ce este iluminatul inteligent?

În prezent, smart lighting-ul este o soluție modernă și sigură în amenajarea interioară a locuințelor. Aceste sisteme de iluminat îți oferă posibilitatea de a adapta intensitatea și culoarea luminii în funcție de preferințele tale.

Iluminatul inteligent reprezintă, de fapt, o modalitate prin care poți modifica lumina din locuință/ birou cu ajutorul unei aplicații. Controlul sistemului de iluminare poate fi realizat de la distanță, cu o telecomandă sau prin Wi-Fi.

Prin intermediul aplicațiilor poți ajusta nivelul de lumină al becurilor sau poți schimba culoarea lor. Acestea folosesc un sistem care unește becurile smart la un hub, iar acesta este conectat la un router. Pe piața acestor dispozitive, se găsesc și sisteme ce nu necesită hub deoarece legătura poate fi realizată prin Wi-Fi.

Marele beneficiu oferit de acest sistem, din perspectiva confortului, este legat de multitudinea de opțiuni de care dispui. Mai exact, în funcție de momentul zilei sau de activitatea pe care o realizezi, poți opta pentru un anumit tip de iluminare (caldă, neutră, rece) îpentru o atmosferă reconfortantă.

De asemenea, sistemul de iluminare inteligent presupune fire puține în locuință și aplicații care îți permit întreaga utilizare de pe smartphone sau tabletă. Există și varianta utilizării asistenților vocali cum este Google Assistant, Siri sau Alexa care permit reglarea becurilor smart din locuință printr-o simplă comandă vocală.

Becurile smart sunt de fapt becurile de tip LED (light emitting diode), fiind considerate corpuri de iluminat economice și eficiente energetic, ce pot fi controlate din aplicații. Ai la dispoziție variante precum:

  • Becurile standard;
  • Becuri de tip candelă;
  • Spot-uri.

Prin intermediul tehnologiei LED, becurile smart sunt avantajoase din punct de vedere al consumului (comparativ cu cele clasice) deoarece furnizează aceeași luminozitate, dar consumă mai puțină energie. Sistemul prezintă și programe de iluminat precum cel de trezire, unde luminozitatea crește progresiv.

Ce avantaje oferă iluminatul inteligent într-o locuință?

Indiferent de mărimea locuinței tale, iluminatul inteligent este un sistem care aduce numeroase avantaje. Pe lângă beneficiile estetice aduse din perspectiva amenajărilor, acesta oferă plusuri și din punct de vedere al funcționalității.

Capacitatea de a sincroniza mai multe dispozitive presupune o minimizarea a eforturilor depuse. Cele mai importante avantaje oferite de iluminatul inteligent sunt:

Costuri reduse la energia electrică

Printre motivele principale pentru care oamenii aleg acest tip de sistem este cel al consumului redus de energie. Funcționând pe baza senzorilor, acesta se aprinde în momentul detectării prezenței în încăpere sau în momentul în care utilizatorul lansează comanda de aprindere a corpurilor de lumină.

Iluminarea inteligentă determină o economie simțitoare de energie, asigurând aceeași calitate a luminii, dar la costuri mult mai mici.

Un confort și o siguranță sporită

Având controlul total al luminozității, acest lucru sporește nivelul de confort al locuinței. Optând pentru o anume intensitate a luminii, implicit și a culorii, efectele estetice dobândite schimbă întreaga ambianță a spațiului. Prin lumină, orice obiect decorativ al locuinței capătă o nouă valoare, contribuind la confortul ambiental.

De asemenea, iluminatul inteligent conferă siguranță și în momentele în care nu ești prezent în locuință. Sistemul îți permite programarea unui timp de activare a luminilor, pentru a induce prezența ta în locuință. Este un mare avantaj în perioada vacanțelor, eliminând riscul pătrunderii prin efracție a hoților.

Sistemul de iluminat inteligent prezintă măsuri de protecție pentru fiecare componentă.

Sustenabilitatea

Sustenabilitatea impulsionează oamenii să folosească resursele într-o manieră cât mai rațională și responsabilă. Un beneficiu major al acestor sisteme constă în nivelul scăzut de poluare al becurilor inteligente. Acestea garantează atât un consum mic, cât și un impact redus asupra mediului.

Prin comparație cu alte tipuri de becuri, acestea inteligente nu prezintă substanțe dăunătoare ca mercurul sau plumbul. Totodată, acestea implică o rezistență ridicată la șocuri, eliminând riscul spargerii datorită inexistenței filamentului. Fiind ecologice, becurile LED reprezintă opțiunea cea mai eficientă, care contribuie la diminuarea nivelului de carbon.

Delimitarea spațiului din interiorul locuinței

Din perspectiva designului, sistemul oferă o delimitare inteligentă cu ajutorul luminozității. Viziunea și creativitatea sunt elemente cheie privind estetica încăperii.

În plus, aceasta prezintă un avantaj uriaș în cazul locuințelor mici prin efectul optic obținut. Delimitarea spațiului se poate realiza atât prin mobilier sau podea, cât și prin iluminatul inteligent. Poți opta pentru leduri colorate așezate strategic pe diverse obiecte, astfel încât să obții efectul vizual dorit.

Concluzii

În contextul evoluției tehnologiei LED, s-au deschis noi oportunități în privința locuințelor inteligente. Smart lighting-ul poate fi considerat o direcție sigură atât din perspectiva amenajărilor interioare, cât și din cea legată de confortul personal.

Iluminatul smart presupune o iluminare ideală datorită capacității sale de optimizare. Prin simpla conectare la Wi-Fi, deții controlul autonom al dispozitivelor inteligente din locuință. Un sistem de acest tip diminuează semnificativ costurile la energie electrică, pentru foarte multe persoane fiind un avantaj de necontestat.

Iluminatul prin tehnologia LED a devenit astăzi o metodă sigură și eficientă în ceea ce privește sistemele de iluminat inteligente, fiind monitorizată prin aplicații smart.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn