Experiment inedit cu masina electrica Renault ZOE

98f13708210194c475687be6106a3b84

Martin Zmelik, CEO CEZ si Cabral, experiment inedit cu masina electrica Renault Zoe. Aflati mai jos daca au ajuns din Bucuresti la Pitesti fara alimentare.

Va povesteam intr-un articol anterior despre cum incurajam mobilitatea verde prin statiile noastre de incarcare gratuita a masinilor electrice de la Craiova si Pitesti si care sunt avantajele unei masini electrice.

Astazi ne bucuram sa va prezentam experimentul CEZ Romania care a testat limitele e-mobility in tara noastra, ai caror protagonisti au fost Martin Zmelik, CEO al Grupului CEZ in Romania, si Cabral Ibacka, prezentator de televiziune.

Cei doi au incercat aproape imposibilul: sa parcurga distanta Bucuresti – Pitesti, pe DN 7, adica aproape 120 de kilometri, cu un singur „plin” de baterie. Pe drumul parcurs cu un Renault Zoe, una dintre masinile electrice din flota CEZ, cei doi protagonisti ai experimentului au impartasit emotiile ramanerii in pana fara posibilitatea de a alimenta la urmatoarea oprire, ca in cazul unei masini cu motor pe combustie sau hibrid, dar s-au bucurat de avantajele unui autoturism ecologic: silentiozitatea si puterea liniara a propulsorului. A fost, de asemenea, o ocazie de a experimenta viitorul transportului auto, la volanul unui model recunoscut pentru designul sau smart si contemporan.

https://youtu.be/oc4Q6mqYDW0

In ciuda emotiilor, experimentul a demonstrat viabilitatea transportului auto interurban cu masini electrice in Romania: la intrarea in Pitesti, masina avea o autonomie de inca 48 de kilometri. Distanta dintre sediile CEZ din cele doua orase fiind parcursa cu o viteza de 70-80 de kilometri in afara localitatilor.

Martin Zmelik a anuntat ca Grupul CEZ in Romania are in vedere extinderea numarului de statii de alimentare pentru masini cu propulsie electrica in toate marile orase din regiunea in care compania isi desfasoara activitatea de distributie.

„Vom extinde reteaua cu siguranta in acest an, dar decizia va tine cont de piata. Ar fi bine sa avem inca 2-3 statii. Intentionam ca sediile noastre din marile orase sa aiba si statie de incarcare. Nu am decis inca, dar urmatorul oras de pe lista ar putea fi Targu Jiu, Drobeta sau Alexandria. Ne gandim la o solutie si pentru Bucuresti”, a declarat Martin Zmelik.

CEZ a inceput, de asemenea, diversificarea flotei auto prin achizitia de modele electrice si hibrid. Acestea sunt utilizate de angajati in sistem carpooling, fiind adesea rezervate si pentru weekenduri.

„Calendarul de rezervari este plin; imi doresc ca oamenii nostri sa se obisnuiasca din timp si sa experimenteze noile tehnologii. Cei mai buni ambasadori ai companiei sunt angajatii, iar pentru a fi un bun ambasador trebuie sa testezi, sa conduci. Este chiar pentru prima data cand folosesc aceasta masina, pentru ca, de obicei, este rezervata de ceilalti colegi ai mei din companie”, a adaugat Martin Zmelik.

In Romania, transportul cu masini electrice este, in prezent, intr-o faza de pionerat, lipsa unei infrastructuri de statii de reincarcare de capacitate mare fiind principalul obstacol in adoptarea acestei tehnologii. Conform unui sondaj realizat recent, 43% dintre romanii chestionati ar fi mai interesati sa cumpere o masina electrica daca „infrastructura de incarcare ar fi mai bine dezvoltata”.

Va invitam asadar sa folositi statiile noastre de incarcare si sa ne povestiti din experienta voastra cu masinile electrice. Ne puteti trimite mesaje pe pagina de Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn