Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.
Energia regenerabila

Ce este energia regenerabila?

Energia este un element esential in dezvoltarea omenirii si este motorul care a facut posibile toate descoperirile si inovatiile din ultimele decenii.

Ea se regaseste in spatele confortului de care avem parte in viata de zi cu zi, fie acasa, la birou, sau in calatorii: o temperatura optima in incapere, lumina la orice ora, aparate care sa ne usureze si sa ne faca viata mai frumoasa.

Luand in calcul cele de mai sus, este fireasca cresterea volumului de energie consumata, care se inregistraeaza an de an, la nivel global.

Odata cu cresterea consumului si implicit al producerii energiei electrice, a aparut si o problema ce trebuie rezolvata: productia de energie electrica prin metode conventionale poate dauna mediului inconjurator si planetei care ne gazduieste.

De mai bine de un secol, carbunele, petrolul si alti combustibili fosili au fost utilizati ca surse de energie pentru alimentarea locuintelor, fabricilor si masinilor. Folosirea intensa a acestor surse si arderea lor pentru a genera energie, au dus la crearea gazelor cu efect de sera considerate cauza principala pentru schimbarile climatice si automat pentru incalzirea globala.

Solutia pentru remedierea acestor efecte nocive, pastrandu-ne totodata confortul si resursele de care avem nevoie, o reprezinta energia regenerabila sau energia verde.

De asemenea, energia joaca un rol foarte important in cresterea economica si in reducerea saraciei. Totusi, in lume exista 1,4 miliarde de persoane care inca nu au acces la energie electrica.

Un sistem energetic bazat pe energie regenerabila ar putea sa ofere energie electrica intr-un mod mai economic, sustenabil, pe termen lung, nepoluant, unui numar mai mare de persoane.

Un astfel de exemplu este reprezentat de panourile fotovoltaice, care produc energie electrica din energia solara captata si este una din solutiile luate in considerare pentru reducerea saraciei energetice la nivel global.

Tot mai des citim, auzim despre energia regenerabila si despre beneficiile ei, si este firesc, avand in vedere numeroasele avantaje pe care le aduce.

Daca vorbim de incalzirea globala, energia regenerabila este o solutie. Daca vorbim de surse proprii de obtinere a energiei si de combaterea saraciei energetice, ne gandim tot la energia regenerabila.

Dezvoltarea surselor regenerabile de energie poate, de asemenea, sa stimuleze ocuparea fortei de munca, prin crearea de locuri de munca in sectorul noilor tehnologii „verzi”.

In ultmii ani, energia regenerabila, dezvoltarea sustenabila si protejarea mediulu inconjurator au devenit subiecte principale.

Cum se obtine energia regenerabila?

Energia regenerabila sau energia verde este obtinuta din surse de energie regenerabile, care nu dauneaza naturii si mediului inconjurator, nu ne afecteaza calitatea vietii.

Printre aceste surse de energie se numara hidroenergia, energia eoliana, solara, geotermala, biomasa, chiar energia valurilor si a mareelor.

Utilizarea acestor resurse regenerabile incepe sa devina tot mai activa si de dorit in obiectivele tarilor la nivel global. Motivele sunt numeroase si cel mai important este acela ca sunt nepoluante si nu afecteaza sanatatea planetei, nici a oamenilor.

La nivel global, investitiile in domeniul energiei regenerabile cresc in ritm accelerat iar tarile cele mai dezvoltate fac investitii de miliarde de dolari in acest sector.

Conform unui raport ONU, investitiile globale in energie regenerabila vor atinge 2.6 trilioane de dolari pana la sfarsitul acestui deceniu, mai mult decat triplul investitiilor din deceniul precedent.

Tara care a realizat cele mai mari investitii in acest sector ,deceniul acesta este China, care a contribuit cu 758 de miliarde de dolari intre 2010 si mijlocul anului 2019. In aceeasi perioada de timp, Europa a investit 698 de miliarde de dolari, iar SUA, aproximativ 356 de miliarde de dolari.

Cele mai importante resurse regenerabile la momentul actual:

Hidroenergia

Hidroenergia foloseste puterea apei pentru a genera electricitate cu ajutorul fortei gravitatiei si a fenomenului de curgere a apei. Este cel mai utilizat tip de energie regenerabila la nivel mondial iar China, Brazilia, Canada, Statele Unite si Rusia sunt recunoscute ca fiind printre cei mai mare producatori de hidroenergie.

Ea utilizeaza ciclul apei Pamantului pentru a genera curent, datorita miscarilor apei in aval, se creeaza energia kinetica, iar aceasta poate fi transformata in energie electrica.

Aceasta este si una dintre cele mai convenabile surse de energie in ceea ce priveste costurile.

In prezent, 20% din energia electrica din lume este oferita de hidrocentrale. Acestea sunt sursa principala de energie pentru mai mult de 30 de tari.

Avantajul hidroenergiei fata de alte surse de energie consta in media precipitatiilor. Aceasta este destul de previzibila, prin urmare, rezultatul este fiabil.

Energia eoliana

Energia eoliana sau energia vantului este o sursa de energie curata descoperita cu peste 7000 de ani in urma. A fost utilizata initial in navigatia maritima, apoi prin morile de vant, iar in zilele noastre prin turbinele eoliene care transforma aceasta energie in electricitate.

La scara globala, energia din surse eoliene a reprezentat una dintre cele mai bune solutii pentru dezvoltarea independentei energetice si este in continuare o sursa de energie verde foarte populara.

Avantajul ecologic al acestui tip de energie este modul curat in care se produce, fara a emite gazele cu efect de sera atat de nocive pentru mediul inconjurator.

Energia solara

Energia solara este reprezentata de lumina solara care poate fi convertita in electricitate prin intermediul panourilor solare sau fotovoltaice.

Panourile fotovoltaice prezinta atat avantaje ecologice cat si economice.

Din punct de vedere ecologic acestea nu sunt daunatoare mediului inconjurator intrucat procesul de productie a energiei electrice nu implica eliminare de gaze, fum, sau alte substante nocive deci contributia la formarea gazelor cu efect de sera este exclusa.

Avantajul economic, care nu este deloc de ignorat, este reprezentat de faptul ca prin instalarea panourilor fotovoltaice se reduc considerabil costurile pentru energia electrica. Mai mult decat atat, surplusul de energie produsa va fi redistribuit in retea contra-cost.

Din punct de vedere climatic, romanii care se gandesc sa isi instaleze panouri fotovoltaice au avantajul ca tara noastra se bucura de peste 200 de zile insorite pe an, in care se poate fructifica din plin energia soarelui.

Ca si pozitionare, panourile fotovoltaice se pot monta atat pe acoperisul cladirilor, cat si pe sol.

Energia geotermala

Energia geotermala este un tip de energie regenerabila care se obtine din caldura ce se afla in interiorul Pamantului. Elementele in care se regaseste sunt aburii, apa fierbinte din zonele firerbinti ale Pamantului sau din zonele in care se afla vulcani.

Energia din biomasa

Cand vorbim despre energia din biomasa ne referim de fapt la materia organica folosita ca si combustibil.

Materia organica poate fi reprezentata de orice element biodegradabil care ramane in urma descompunerii deseurilor, a organismelor vii sau a proceselor metabolice ale acestora.

Pentru ca are la baza resurse naturale care se regasesc in natura din cele mai vechi timpuri, biomasa reprezinta cea mai veche resursa de energie folosita de oameni.

Felul in care energia electrica este obtinuta din biomasa este prin arderea acesteia.

Avand in vedere ca biomasa este reprezentata de reziduuri si deseuri pe care in mod normal nimeni nu le mai foloseste, intrebuintarea acesteia in scopul obtinerii energiei are si avantajul de a recicla aceste deseuri care ,nefiind eliminate, s-ar materializa in munti de „gunoi”.

Energia valurilor si a mareelor

Obtinerea energiei cu ajutorul valurilor si al mareelor, sau energia mareomotrica, se realizeaza prin utilizarea fortei produse de miscarea apelor marilor si oceanelor.

In obtinerea acestui tip de energie luna joaca un rol esential, mareele fiind cele care provoaca miscarile apelor.

Energia mareelor este cea care poate fi captata prin exploatarea energiei rezultate din deplasarea pe directie verticala a apei la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curentilor.

Marimea valurilor generate depinde de viteza vantului, durata sa si distanta pe care acesta actioneaza asupra apei.

Miscarea apei rezultata ca efect al acestei actiuni produce o energie exploatabila cu ajutorul unor procedee si tehnologii speciale.

Resursele regenerabile, spre deosebire de cele clasice, sunt gratuite; apa, vantul si soarele sunt oferite de natura, insa fiecare dintre ele presupune o investitie initiala in tehnologie.

Din demersurile pe care le putem observa atat la nivel national cat si la nivel european si mondial, toate tarile responsabile, ce cauta sa se dezvolte, iau extrem de in serios subiectul energiei regenerabile si investesc sume uriase in dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru productia energiei din surse regenerabile, fie ca acestea sunt: eoliana, solara, biomasa, sau de alt tip.

Cele mai mai implicate tari europene in acest sector sunt: Danemarca, Marea Britanie si Germania.

Avand in vedere beneficiile ecologice dar si economice pe care energia regenerabila le aduce, nu este de mirare ca toate tarile preocupate de dezvoltare au ales sa investeasca in acest sector.

Dar, pe langa investitiile la nivel national si global, observam o schimbare pozitiva si in randul consumatorilor individuali.

Tot mai multi oameni sunt interesati de energia regenerabila, fiind preocupati atat de un viitor sustenabil, cat mai ales de gasirea de solutii mai eficiente de alimentare cu energie electrica.

Si la nivel individual putem opta pentru utilizarea energiei regenerabile, fie prin montarea de panouri fotovoltaice acasa, fie prin alegerea unui produs de furnizare energie electrica din surse regenerabile.

Aceasta alegere contribuie atat la imbunatatirea vietii noastre dar si la protejarea mediului inconjurator.

Facebook
Twitter
LinkedIn