Una dintre modalitățile sigure de a eficientiza consumul de energie constă în instalarea unui termostat smart în locuință. Datorită progreselor tehnologice, termostatele moderne la care avem acces în prezent reușesc cu succes să maximizeze economiile de energie. 

Implementarea unor dispozitive smart în propria locuință a devenit un lucru firesc în contextul actual, prin prisma contribuției ridicate pe care o oferă internetul în viața noastră cotidiană. Astfel, investind într-un termostat inteligent, poți monitoriza eficient consumul de energie electrică. În plus, poți obține nivelul de confort termic dorit.

Descoperă în acest articol mai multe informații utile despre termostatul smart și avantajele utilizării lui într-o locuință modernă.

Ce este un termostat smart și cum funcționează acesta?

Termostatul clasic are rolul de a adapta temperatura în locuință, în baza unor setări prestabilite. În esență, acesta este un dispozitiv care se conectează la sistemul de încălzire al casei, facilitând controlarea precisă a acestuia. 

Există numeroase tipuri de termostate la care oamenii au acces, plecând de la cele clasice, de ambient, ce implică o setare manuală a temperaturii dorite, ajungând la cele programabile și smart, care permit o monitorizare în timp real a procesului de încălzire. 

Termostatul smart este soluția actuală prin care poți supraveghea încălzirea/răcirea locuinței de la distanță, cu ajutorul dispozitivelor mobile, conectate la internet. 

Datorită funcționalității sale automate este asigurat un control superior al manierei de încălzire, eliminând riscul de consum inutil de energie. Cu alte cuvinte, prin setarea propriilor perioade de funcționare în vederea atingerii temperaturii ambientale dorite, fără intervenția proprietarilor în acest proces, termostatul garantează o eficientizare a consumului. 

Trebuie menționat faptul că rolul pe care îl are un termostat, indiferent de tipul acestuia este același. Însă, diferența între unul inteligent și unul convențional ține de maniera de control a temperaturii. Practic, prin intermediul acestui dispozitiv, se poate crea un program regulat de încălzire și răcire, care să completeze perfect stilul de viață al proprietarilor locuinței.

Ce avantaje oferă utilizarea unui termostat inteligent?

Un termostat smart este considerat astăzi una dintre cele mai bune și eficiente investiții pentru orice locuință. Prin intermediul acestui dispozitiv inteligent orice proprietar de locuințe are un control total asupra sistemului său de încălzire.

Temperatura din locuință influențează semnificativ nivelul de confort al acesteia, iar în acest context, un termostat smart reprezintă soluția excelentă în vederea obținerii ambianței dorite. Acesta a devenit apreciat pe fondul beneficiilor sale incontestabile pe care le furnizează. Printre cele mai importante avantaje menționăm:

Permite reglarea temperaturii de la distanță de pe dispozitivele mobile

Direct de pe telefonul mobil sau de pe tabletă, se poate seta temperatura dorită cu ajutorul unei aplicații intuitive. Un astfel de dispozitiv se dovedește a fi util în momentul în care proprietarul se află la serviciu sau vacanță. În acest context, termostatul smart prezintă un nivel înalt de flexibilitate, în orice moment al zilei.

Se obține o eficientizare a consumului de energie electrică 

Termostatul inteligent ghidează utilizatorii prin intermediul proceselor de configurare și programare în stabilirea setărilor optime de temperatură pentru a căpăta o eficiență energetică maximă. Spre exemplu, se poate programa sistemul de încălzire să:

Important de menționat este că unele termostate smart pot să învețe programul zilnic sau preferințele utilizatorilor. Astfel, reușesc în scurt timp să anticipeze unele obiceiuri de creștere/diminuare a temperaturii ambientale în locuință.

Practic, dispozitivul gestionează automat climatul casei, contribuind considerabil la minimizarea consumului de energie. Implicit, acest lucru se traduce prin costuri diminuate la factura de energie electrică.

Vizualizarea consumului înregistrat 

Având încorporate o varietate de funcții și mecanisme de control, termostatele smart permit o mai bună monitorizare asupra consumului. Prin aplicație, proprietarul are acces la grafice sau la o evidență a orelor în care consumul a fost ridicat. 

Prin urmare, în baza informațiilor furnizate, consumatorul casnic poate să devină mai responsabil în privința utilizării raționale a energiei.

Concluzii

Termostatele inteligente din prezent nu reprezintă doar simple dispozitive de monitorizare a temperaturii din locuință. Având algoritmi avansați și funcții inteligente, termostatul smart permite obținerea unor avantaje incontestabile (confortul termic, reducerea consumului).

În plus, consumatorul (casnic/ noncasnic) trebuie să-și formeze un comportament responsabil de consum al energiei electrice pentru un viitor sustenabil. 

Astfel, este importantă alegerea unui furnizor de energie electrica, care să sprijine consumatorilor cu produse aliniate cerințelor lor actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *