Cum si cat sa folosesti electrocasnicele, ca sa te bucuri la maxim de ele

Nimic nu ne face viata mai usoara ca aparatele electrocasnice care ne ajuta in numeroase situatii si care sunt, in unele cazuri, indispensabile. Pentru ca se inscriu la categoria bunurilor de folosinta indelungata si nu au un pret tocmai mic, ne dorim ca acestea sa reziste cat mai mult si sa ne putem bucura de ele la maximum. Haideti sa vedem care este durata medie de viata a unora dintre electrocasnicele noastre dragi si cum sa le folosim ca sa beneficiem din plin de tot ceea ce ofera!
Frigider: 10-17 ani
Nu ne mai putem imagina viata de azi fara un frigider, iar adevarul e ca cine l-a inventat bine a facut. Frigiderul este unul dintre cele mai rezistente aparate electrocasnice si, chiar daca pe parcurs te poti confrunta cu mici accidente ce ii pot deteriora exteriorul sau interiorul, e bine sa stii ca cea mai grava problema a lui ar putea fi defectarea compresorului. Echivaleaza, cumva, cu sfarsitul vietii aparatului. Cum poti evita asta? Ai grija ca alimentele de pe rafturi sa nu fie prea aglomerate si cat de mult il soliciti pe timpul verii, acestea fiind principalele lucruri care influenteaza trainicia lui.
Televizor: 20 de ani
Producatorii de televizoare moderne, asadar de tip LED, spun ca acestea sunt concepute sa reziste la 100.000 de ore de functionare. Aceasta ar insemna undeva la 45 de ani, in cazul in care televizorul ar merge in medie 6 ore pe zi. Mai sigur este, totusi, sa te bazezi pe un televizor cam 20 de ani si sa nu-l lasi sa mearga non-stop, pe principiul ca anima locuinta. In plus, economisesti si energie daca il folosesti doar atunci cand urmaresti serialul sau emisiunea preferata.
Aspirator: 5-7 ani
Chiar daca aspiratorul pare sa functioneze in parametri optimi la o prima vedere, cu timpul puterea lui de suctiune se va diminua pana cand nu va mai putea aspira eficient particulele de mizerie de pe pardoseala sau de pe alte suprafete. Este important sa urmezi intocmai instructiunile de curatare a filtrelor, sa nu aspiri cu el particule foarte mari, mancare sau chiar obiecte contondente de dimensiuni mici.
Masina de spalat vase: 9 ani
Masina de spalat vase, unul dintre cele mai populare aparate electrocasnice ale momentului, poate fi folosita in jur de 9 ani, dar nu e nicio surpriza daca va ceda mai repede de atat. Un rol important il au urmatoarele aspecte: cat de calcaroasa este apa cu care se alimenteaza, cat de curatate de resturi sunt farfuriile in momentul in care le pui in ea, cat de frecvent ii cureti filtrele si cat de des umpli rezervorul cu sare.
Masina de spalat rufe: 10-14 ani
Masina pentru rufe depaseste durata de viata a masinii de spalat vase, dar si in cazul ei este importanta calitatea apei si nivelul de utilizare. Cu cat va fi pusa in functiune mai des, cu atat viata ei va fi mai scurta. De aceea se recomanda ca in cazul unei familii numeroase si/sau active sa se cumpere o masina cu o capacitate mai mare, astfel incat sa poata fi pusa in functiune mai rar, dar mai eficient.
Filtru de cafea: 10-15 ani
Clasicul filtru de cafea poate sa te tina chiar si 15 ani, daca ai grija ce apa pui in el si cat de des il cureti cu o solutie anti-calcar.
Fier de calcat: 10-15 ani
Calitatea apei pe care o folosesti pentru generarea aburilor este deosebit de importanta pentru buna functionare a fierului de calcat. Il vei folosi pentru mult timp daca, pe langa o apa necalcaroasa, ai grija si sa nu asezi talpa fierului peste diferite articole de imbracaminte (si la temperaturi nepotrivite) care ii pot deteriora suprafata.
Boiler: 10-20 de ani
Boilerele fac parte din categoria aparatelor electrocasnice rezistente, asa ca nu e de mirare ca ele pot sa te tina aproape un sfert de secol. O problema poate fi termostatul care trebuie sa functioneze mereu la parametri corecti, functionarea necorespunzatoare ducand la incalzirea apei peste temperatura permisa si implicit la deteriorarea boilerului sau chiar a instalatiei electrice. Depunerile de calcar din interiorul rezervorului pot face ca apa sa nu se incalzeasca in totalitate.
Pentru a te bucura cat mai mult de aparatele tale electrocasnice, nu ezita sa citesti instructiunile de utilizare, ori de cate ori este nevoie, sau sa apelezi la specialisti in cazul unor deficiente.