Cum se produce energian eoliana. Stii unde se afla cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa?

Povestea CEZ Romania in domeniul energiei eoliene incepe in luna august 2008 odata cu achizitia celor doua proiecte ce formeaza cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, localizate in Dobrogea, in zona comunelor Fantanele, Cogealac si Gradina, cu o capacitate totala de 600 MW. Aceasta este povestea unei investitii de 1,1 miliarde de euro.
Lucrarile au inceput in luna octombrie 2008, primul MWh fiind produs in iunie 2010, iar in anul 2012 au fost finalizate lucrarile de constructie si ambele etape ale proiectului au devenit complet operationale. Parcurile eoliene CEZ cuprind 240 de turbine de 2,5 MW, 100 metri inaltime si un diametru al rotorului de 100 de metri.
Constructia parcurilor eoliene CEZ a insemnat sprijin si pentru comunitatile locale din zona de operare, acestea beneficiind de investitii in domenii ca: educatie, infrastructura, sanatate, protectia mediului, cultura si consultanta pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare. Astfel, Grupul CEZ in Romania a investit, incepand cu anul 2009, peste 4 milioane de euro in programul de responsabilitate sociala.
In 2015 ne-am concentrat pe evaluarea potentialului de productie si pe imbunatatirea eficientei parcului. Concret, am reusit sa dezvoltam o metoda proprie de analizare a dezalinierii nacelei, metoda ce poate creste eficienta turbinei cu pana la 4%. Totodata, am instalat 3 noi turnuri meteo in Fantanele, care ne ajuta sa evaluam cat mai exact conditiile meteo.
Turbinele parcului eolian CEZ au produs in anul 2015 un total de 1 286 GWh, Grupul CEZ fiind cel mai mare producator privat de energie regenerabila din Romania. Contribuim astfel la atingerea, de catre Romania, a tintelor de productie de energie din surse regenerabile si de asemenea, la realizarea cotelor obligatorii de certificate verzi.
Despre principiul de functionare a eolienelor si modul in care energia este produsa, poti afla mai multe in video-ul EnergySaver.gov.