Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Cum sa devii expert in iluminatul casei tale in doar 2 minute

b53b3a3d6ab90ce0268229151c9bde11

Fara doar si poate, potrivirea intensitatii luminii din casa iti poate imbunatati starea de spirit si ritmul cu care practici activitatile zilnice. Mai mult decat atat, lumina are un rol major in a crea iluzia unui interior mult mai spatios, asadar, primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa iti (re)amenajezi locuinta este sa stabilesti daca raportul dintre lumina naturala, scopul incaperii si dimensiunea acesteia este corespunzator.

Lumina in bucatarie

Foloseste lumina aplicata pe partea de jos a corpurilor suspendate, astfel incat blatul de lucru sa fie iluminat. Daca spatiul de care dispui aici este unul limitat, poti sa amplasezi lumini artificiale sub mobilier pentru a crea impresia ca acesta pluteste sau deasupra lui pentru a da iluzia unui spatiu mai inalt.

Totodata poti monta cateva spoturi pe tavan, orientate catre pereti, nu in jos – in acest fel, lumina va fi reflectata inapoi in bucatarie si va lasa impresia unui spatiu mai mare. De retinut este faptul ca in bucatarie nu ai nevoie de clasicul corp de iluminat montat in centrul tavanului.

Lumina in sufragerie

In sufragerie, poti crea o atmosfera relaxanta daca amplasezi cateva lampadare de-o parte si de alta a canapelei. Trebuie sa tii cont, insa, de inaltimea acestora – marginea inferioara a umbrei lasate de abajur trebuie sa iti ajunga in dreptul urechii pentru a nu te deranja vizual. Ca sa iti dai seama cat de inalte ar trebui sa fie lampadarele, trebuie doar sa  cunosti inaltimea sufrageriei, o treime din aceasta este dimensiunea potrivita pentru ele.

De asemenea, iti recomandam sa amplasezi in spatele televizorului o lumina cu o intensitate de maximum 15-20 W pentru a contracara lumina ecranului.

Lumina in dormitor

In dormitor, lumina cea mai importanta este cea de la capatul patului. Se pot amplasa veioze, lampadare sau aplice pentru perete. Este important ca abajurul lor sa fie opac, pentru ca lumina sa nu te deranjeze. Iluminatul dulapului sau al dressing-ului se realizeaza cu ajutorul corpurilor cu putere mica, orientate in jos sau cu lumini indirecte pe conturul peretilor. Nu este recomandat sa folosesti lustre sau candelabre de mari dimensiuni in dormitor.

Lumina in baie

Baia trebuie luminata mai intens ca restul incaperilor deoarece de cele mai multe ori nu dispune de lumina naturala. Cea mai buna alegere pentru acest spatiu sunt luminile puse pe suprafata plafonului, insa trebuie sa ai grija ca ele sa fie cat mai etanse, caci aburii s-ar putea sa le dauneze. Zona chiuvetei se lumineaza separat, printr-o lumina incandescenta sau cu halogen, amplasata deasupra oglinzii sau in lateralele acesteia.

 

Nu uita ca o mica schimbare din cand in cand in casa ta este benefica, de ce sa nu incepi cu sursa de lumina?

Facebook
Twitter
LinkedIn