Cum reusesc trotineta electrica si alte mijloace electrice de transport sa revolutioneze transportul urban?

a5bfc9e07964f8dddeb95fc584cd965d
SUNT ELE CU ADEVARAT UN INLOCUITOR AL MASINII CLASICE? Revolutia in materie de transport urban este electricitatea si aici nu vorbim doar de automobile sau biciclete electrice, ci si de trotinete electrice pentru adulti si multe altele. Trendul vehiculelor electrice vine ca o solutie alternativa la problema suprapopularii si a cantitatii mari de poluare din mediul urban. O trotineta electrica este similara cu una clasica, insa include elemente suplimentare precum un motor electric, un acumulator, controler, ecran LCD, senzor etc. Ca o curiozitate, stiai ca trotineta electrica a fost brevetata de catre un inginer roman? Craioveanul Sorin Sirbu este autorul acestei ingenioase modalitati de transport, iar el, impreuna cu echipa sa din Jinhua, China, au reusit sa creeze un fenomen mondial din aceasta inventie. CU CE VITEZA CIRCULAM? Conform reglementarilor legale din Uniunea Europeana:
  • viteza maxima admisa pentru o bicicleta sau o trotineta electrica este de 25 km/h,
  • adica aproximativ 7 metri/sec
  • in timp ce viteza medie din oras este in jur de 18 km/h
CE TIPURI EXISTA SI CE PRESUPUNE INTRETINEREA? La capitolul intretinere, trotineta electrica are nevoie de foarte putina atentie. Majoritatea vehiculelor electrice functioneaza pe sistemul plug-in, au o baterie reincarcabila si trebuie conectate periodic la o sursa de curent pentru a fi reincarcate (e.g.: cea mai apropiata priza sau, mai nou, statiile electrice de reincarcare). Doua astfel de statii sunt puse la dispozitie de CEZ in Craiova si Pitesti. Recent, a fost lansat pe piata si un model de trotineta electrica cu sistemul de “battery swapping” care presupune schimbarea sau glisarea intre 3 baterii reincarcabile: cand se epuizeaza prima baterie, trotineta trece automat la cea de-a doua pe care o are disponibila. CAT DUREAZA INCARCAREA? Timpul mediu de reincarcare al unei trotinete obisnuite este de 8 ore, cu exceptia trotinetelor performante care se pot incarca rapid, chiar si in 2 ore. TROTINETELE SUNT PRACTICE. Un alt detaliu de luat in calcul in folosirea trotinetelor este capacitatea lor unica de a se plia, pe care putine alte dispozitive o mai au. Astfel, dupa ce folosesti trotineta, o poti baga in ghiozdan, o poti purta peste umar sau lasa in vestiar fara nicio problema. SI PRIETENE CU MEDIUL. In relatia cu mediul inconjurator, bazandu-se pe electricitate, care este o resursa nepoluanta, trotinetele electrice (sau vehiculele electrice in general) au un nivel de poluare extrem de mic, aducand beneficii  atat mediului inconjurator, cat si sanatatii oamenilor. Din prisma poluarii fonice, trotineta electrica este cu mult mai silentioasa decat orice alt mijloc de transport pe baza de benzina, iar unele trotinete sunt chiar atat de silentioase incat producatorii au fost nevoiti sa le incorporeze sunete artificiale. Pe langa experienta unei calatorii linistite si lipsite de stres, acest aspect ofera avantajul ca individul aude imediat un potential pericol in trafic. Sa nu uitam de asa-numita poluare spatiala sau, altfel spus, spatiul enorm pe care l-ar putea economisi fiecare oras daca ar folosi vehiculele electrice. Spre exemplu, 1.000.000 de biciclete electrice ocupa spatiul a 50.000 de autoturisme. DEZAVANTAJE. Principalele 3 dezavantaje ale trotinetelor electrice sunt: pretul, distanta parcursa si vremea. Daca pentru pret producatorii au venit cu alternative si au creat diverse kit-uri de conversie a bicicletelor si trotinetelor clasice care sa scada costurile, dezavantajele mari raman distantele mici pe care le poti parcurge (intre 40 km si 210 km pentru o trotineta performanta) si performanta mai scazuta a trotinetelor pe timp de iarna sau in conditii de ploaie.

ALTE GADGET-URI ELECTRICE

BICICLETA ELECTRICA. Un mare avantaj la bicicleta electrica este ca poate fi si mecanica. Daca s-a terminat bateria, actionezi pedalele si nu ramai niciodata in drum. De asemenea, daca utilizatorul pedaleaza in timp ce motorul electric este in functiune, creste viteza de deplasare, dar si autonomia acumulatorului. trotineta electrica si alte mijloace electrice de transport HOVERBOARD ELECTRIC. Mult mai distractiv decat alte vehicule electrice, dar mai putin practic, hoverboard-ul poate fi asemanat unui skateboard electric cu doua roti. Din cauza lipsei unui ghidon sau al unei modalitati de sustinere, hoverboard-ul este mai putin sigur si mai greu de controlat in trafic. trotineta electrica si alte mijloace electrice de transport TAGA. Dupa conceptul unui inventator si designer israelian, TAGA este o combinatie intre o bicicleta electrica si un carucior de copii, oferind o alternativa de transport parintilor cu copii mici sau, de ce nu, curierilor din orase. trotineta electrica si alte mijloace electrice de transport Armonia dintre natura si om se reflecta in fiecare detaliu al acestor mijloace de transport urban, iar adevarata revolutie consta in dezvoltarea unor solutii sanatoase si prietenoase fata de mediu de care vor putea beneficia si viitoarele generatii.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn