sfaturi eficienta energetica

SFATURI DE EFICIENTA ENERGETICA, ATUNCI CAND GATESTI

Stiai ca bucataria ta ascunde cei mai multi “vampiri energetici” din intreaga locuinta, contribuind la consumul inutil de energie electrica si gaze naturale? Nu te speria, insa! Utilizand cu atentie plita, cuptorul, aragazul, folosind ustensilele si accesoriile potrivite.

Poti reduce drastic consumul de resurse si, implicit, poti economisi bani.

Pentru aceasta, ti-am pregatit o serie de sfaturi simple, de care poti tine cont incepand de astazi!

  1. Aparatele de slow cooking sau cuptoarele cu microunde sunt cele mai ieftine moduri de coacere si preparare a mancarii, care pot inlocui cu usurinta cuptoarele clasice.  
  2. Stiai ca temperatura cuptorului scade cu 25-30 de grade, ori de cate ori deschizi usa? Inchipuie-ti cum iti afecteaza acest lucru consumul de gaze naturale. Pentru a gati eficient, verifica mancarea prin intermediul usii de sticla.
  3. Nu pune folie de aluminiu pe partea inferioara a unui cuptor cu gaze, din dorinta de a-l mentine curat, deoarece, astfel, vei reduce efectul termic, blocand caldura. In schimb, poti pune folii protectoare pe zonele care nu emit caldura.
  4. Atunci cand coci, cel mai indicat este sa utilizezi vase si oale ceramice, deoarece ele pastreaza caldura mai bine decat cele metalice. Aceasta schimbare aparent minora te ajuta sa reduci temperatura de coacere cu 25 de grade Celsius.
  5. Izoleaza bucataria. Atunci cand pornesti cuptorul, inchide usa de la bucatarie, pentru a te asigura ca nu raspandesti caldura si in restul casei.
  6. Plita, aragazul si cuptorul cu microunde au consum asemanator. Cuptoarele cu microunde sunt mai eficiente decat coacerea in cuptor si mai putin eficiente energetic decat plita. Diferenta este, insa, atat de mica, incat nu conteaza ce varianta alegi sa folosesti.

Acestea sunt doar cateva dintre metodele care te pot ajuta sa reduci semnificativ costurile asociate gatitului, protejand, in acelasi timp, mediul inconjurator.

Aplica-le cu consecventa si bucura-te de banii economisiti!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn