Cum ne pregatim casa pentru sezonul rece?

2838023a778dfaecdc212708f721b788

Sezonul rece se apropie cu pasi repezi, iar frigul incearca sa-si faca loc in casele noastre. Suntem constienti ca astazi, in era tehnologiei, aproape orice utilizam in casa noastra functioneaza cu energie electrica sau gaze naturale. De aceea, fara a renunta la confort sau distractie, iti recomandam cateva metode prin care poti reduce pierderile de energie.

Prima ar fi sa obtii un certificat energetic pentru casa ta. Acesta este un document obligatoriu, cu valabilitate de 10 ani si indica performanta energetica a spatiului in care locuiesti.

In al doilea rand, iti recomandam sa apelezi la un expert in termografie si astfel vei putea identifica zonele cu pierderi de caldura si zonele cu potential de aparitie a condensului.

Daca pentru primele doua este nevoie sa apelezi la specialisti, exista si cateva sfaturi pe care le poti pune in practica singur:

  • Verifica etanseitatea ferestrelor si a usilor exterioare pentru a vedea daca exista pierderi de caldura.
  • Asigura-te ca sistemul de incalzire este curatat/verificat anual pentru a evita deteriorarea acestora: boilerul, centrala termică, soba etc.
  • In functie de zona in care locuiesti, apa poate avea anumite minerale care, in timp, se vor depune si vor reduce eficienta sistemului de incalzire
  • Verifica gurile de aerisire si ai grija ca acestea sa nu fie blocate
  • Instaleaza un termostat programabil – in cazul in care ai un termostat vechi pe care trebuie sa il ajustezi manual, ei bine, acum este cazul ca acesta sa fie schimbat. Un termostat programabil iti va permite sa setezi temperatura dorita intr-o anumita perioada de timp.
  • Achizitioneaza doar produse cu eticheta „Energy Star”. Acestea sunt eficiente si concepute special pentru a economisi energie
  • Scoate din priza aparatele pe care nu le folosesti
  • Inlocuieste becurile standard cu becuri economice fluorescente

Recomandarile se aplica indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc insa pentru casa ti-ai crea un mare avantaj daca ai verifica si izolarea termica exterioara, a podului si a beciului. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn