Cum limitam consumul de energie electrica in cazul frigiderelor?

Frigiderul, combina frigorifica si congelatorul sunt cei mai importanti consumatori de energie electrica din gospodarii, deoarece sunt aproape tot timpul mentinuti in priza. Impreuna detin peste 35-45% din valoarea facturii de energie electrica. Totodata, e bine de stiut ca un frigider vechi poate consuma in valoare de pana la 500 lei pe an.
De aceea, orice sfat privind utilizarea corecta a lor este important pentru a diminua consumul de energie electrica:
- Poti incepe prin a te asigura ca usa frigiderului este intotdeauna bine inchisa, pentru ca aparatul sa nu fie nevoit sa isi intensifice activitatea pentru a mentine temperatura din interior constanta. Poti verifica acest aspect incercand sa plasezi o coala de hartie intre garniturile usii. Daca hartia se trage usor, este momentul pentru un nou frigider.
- Nu lasa usa deschisa mai mult decat ai nevoie pentru a pune / lua alimente din frigider. Cu cat usa sta mai mult deschisa, cu atat creste consumul de energie electrica pentru a aduce temperatura din interior la cea adecvata.
- Nu umple frigiderul peste masura. Motivul este acela ca agregatul de refrigerare va folosi mai multa energie pentru a refrigera alimentele comparativ cu cea folosita pentru a mentine aerul interior rece, la temperatura stabilita. Lasa aproximativ 20% spatiu liber pentru o buna circulatie a aerului.
- Lasa mancarea sa se raceasca natural pana sa o pui la rece in frigider. Va scadea astfel efortul de racire / congelare si implicit consumul de energie electrica.
- Ai grija sa reglezi temperatura din interior la cea optima, care inseamna 3 – 50 C pentru frigider si maximum -18°C pentru congelator.
- In cazul in care frigiderul tau necesita decongelare manuala pentru curatare, atunci nu uita sa faci acest lucru in mod regulat. Daca se acumuleaza mai multa gheata pe peretii figiderului, consumul de energie electrica creste. In situatia in care stratul de gheata ajunge la grosimea de un centimetru, trebuie neaparat sa dezgheti si sa cureti frigiderul.
- Daca ai nevoie sa decongelezi alimente, cel mai bine este sa le pui in prealabil in frigider. In acest fel, alimentele se decongeleaza si, in acelasi timp, frigiderul foloseste temperatura alimentelor congelate pentru racire, fara a consuma energie electrica in plus.
- Este recomandat sa existe suficient spatiu intre frigider si peretii incaperii unde este pozitionat, astfel incat aerul sa poata circula. Nu este recomandat ca frigiderul sa fie asezat in apropierea vreunei surse de caldura, nici macar in apropierea aragazului sau in lumina solara.
- Curata periodic condensatorul (grilajul din spatele frigiderului) de praf cu o perie sau cu aspiratorul. Daca intentionezi sa cumperi un nou produs frigorific, iti recomandam sa alegi aparatul cu cea mai buna eficienta energetica si care este accesibil pentru tine.
Nu uita, cauta in magazine cele mai eficiente aparate din punct de vedere energetic.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn