Odată cu evoluția prețurilor la energie electrică, clienții își fac tot mai multe griji cu privire la valoarea facturilor lunare. Ei sunt îngrijorați de faptul că aceste valori ridicate pot avea un impact negativ asupra bugetului familiei și asupra capacității de a cheltui fondurile proprii pe alte nevoi esențiale.
Având în vedere toate prevederile legislative privind plafonarea prețurilor la energia electrică și schimbările din sectorul energetic, clienții sunt interesați să afle consumul lunar conform acestor prevederi.
Cunoașterea numărului de kWh consumați le va fi de folos în conceperea unui plan de acțiune privind optimizarea consumului de energie și obținerea unor costuri mai mici la facturile lunare.
Care este consumul mediu de energie electrică al unui apartament cu 3 camere?
În realitate, un răspuns general valabil nu există, deoarece fiecare locuință prezintă anumite particularități care influențează acest consum de energie.
Printre principalii factori care influențează cantitatea de energie consumată menționăm:
- dimensiunea apartamentului – Potrivit legii Locuințelor nr. 114/1996 pentru un apartament cu 3 camere, suprafața utilă minimă este de 66 metri pătrați. Cu cât suprafața crește, cu atât se creează premisele unui consum de energie mai mare.
- numărul de persoane care locuiesc în apartament – acesta este un factor cheie în calculul consumului mediu de energie. Cu cât sunt mai multe persoane în apartament, cu atât sunt mai multe aparate electrocasnice utilizate. Acest lucru conduce implicit la creșterea consumului de energie. De asemenea, stilul de viață al fiecărei persoane poate avea impact asupra consumului (spre exemplu, obiceiurile de utilizare a sistemului de iluminat).
- numărul de electrocasnice și electronice – cele mai multe aparate din locuință, daca nu chiar toate, au nevoie de energie electrică pentru a funcționa. Acest consum de energie este influențat de frecvența utilizării aparatelor electrocasnice (frigiderul, mașina de spălat, cuptorul etc.) sau a sistemelor de iluminat și încălzire.
- obiceiurile de consum ale familiei – ele afectează direct modul în care utilizăm electrocasnicele și electronicele în locuință. De exemplu, obiceiuri precum lăsarea luminii aprinse într-o încăpere goală și lăsarea televizorului, computerului sau a altor dispozitive deschise, atunci când nu sunt utilizate, pot crește semnificativ consumul de energie.
În general, un apartament cu 3 camere poate consuma între 150 și 300 kWh pe lună. Acest consum poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de factorii menționați mai sus.
De asemenea, o soluție practică pentru monitorizarea acestui consum de energie constă in citirea contorului electric și a facturii. Acestea afișează exact consumul de energie dintr-o anumită perioadă de timp.
Ce poți face pentru a optimiza consumul de energie electrică din locuință?
Economisirea energiei într-un apartament cu 3 camere este un pas important. În rândurile următoare regăsești 3 sfaturi pe care le poți aplica în vederea obținerii unui consum responsabil de energie electrică.
Utilizează becuri cu LED
Becurile LED oferă multiple avantaje, inclusiv o durabilitate mai mare, un consum de energie mai mic și o calitate a luminii mai bună. De asemenea, acestea sunt mai eficiente energetic și pentru ca au o durată de viață mai lungă decât becurile tradiționale se reduc astfel costurile asociate cu înlocuirea lor.
Folosește electrocasnice eficiente energetic
În vederea optimizării consumului de energie electrică, electrocasnicele joacă un rol cheie, ele fiind consumatori importanți de energie. De aceea, se recomandă investirea în electrocasnice din clase energetice superioare.
Electrocasnicele eficiente energetic oferă avantaje importante atât pentru mediu, cât și pentru economia personală. Ele au un consum de energie mai mic, diminuând costurile facturii de energie. De asemenea, acestea sunt mai fiabile și au o durată de viață mai lungă, minimizându-se astfel costurile asociate cu înlocuirea lor. Investiția în electrocasnice eficiente energetic poate fi un pas important către o viață sustenabilă.
Utilizează un termostat smart
Termostatul smart este un dispozitiv care nu ar trebui să lipsească din locuința ta, dacă ești interesat de eficientizarea consumului de energie.
Termostatele smart sunt dispozitive inovatoare care permit controlul inteligent al sistemelor de încălzire și răcire din locuințele noastre. Acestea folosesc tehnologia Wi-Fi și senzori pentru a detecta/ajusta temperatura camerei în funcție de preferințele utilizatorului și de condițiile externe. Astfel, termostatele smart pot economisi energie și bani prin optimizarea consumului de energie și ajustarea automată a temperaturii.
Pe lângă aceste funcții, majoritatea termostatelor smart sunt controlabile prin intermediul unei aplicații mobile. Cu alte cuvinte, utilizatorul obține o experiență de folosire simplă și personalizabilă. În plus, unele termostate smart pot fi integrate cu asistenți vocali precum Alexa sau Google Assistant. Aceștia permit utilizatorilor să controleze temperatura camerei prin comenzi vocale.
Pentru mai multe informații privind optimizarea consumului de energie acasă și obținerea unor costuri mai mici la facturile lunare, citește manualul de eficiență energetică oferit de SocialWatt si CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României.
De asemenea, în sprijinul clienților casnici și noncasnici, CEZ Vânzare pune la dispoziție produse de energie electrică și gaze naturale aliniate cerințelor lor actuale.