c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d

O analiza a surselor de energie ale viitorului

Energia economisita – resursa de sine statatoare

In anul 2030, suma economiilor de energie si a regenerabilelor ar putea depasi cantitatile consumate de energie produse din combustibili fosili importați (petrol, gaze naturale și combustibili solizi), dacă se adoptă un obiectiv de eficiență energetică de 40%.

Pe site-ul Comisiei Europene gasim o analiza a JRC (Joint Research Center), serviciul de cercetare in-house al Comisiei, care arata ca pana in anul 2030 se va economisi mai multa energie comparativ cu ce se va consuma din energia derivata din petrol.

Economia de energie poate fi prin urmare considerata ”o sursa de energie de sine statatoare”, in concordanta cu strategia Comisiei Europene pentru o uniune energetica flexibila. Dupa cum se preconizeaza ca Europa sa rateze tintele intermediare pentru anul 2020 – 20% energie economisita – autorii recomanda extinderea investitiilor private si introducerea unui fond de garantare pentru a elimina riscul perceput de catre investitori.

Importanta eficientei energetice

Raportul examineaza importanta eficientei energetice pentru securitatea aprovizionarii cu energie si dependenta de importuri a UE in 2030, utilizand previziunile facute de Directia Generala pentru Energie a Comisiei.

Acesta ofera dovezi stiintifice asupra faptului ca transformand eficienta energetica intr-un mecanism de reducere a cererii de energie se va asigura ca UE isi va atinge obiectivele privind securitatea aprovizionarii, schimbarile climatice si competitivitatea, intr-o economie care isi propune sa reduca emisiile de carbon.

Mai mult, analiza compara trei scenarii (vezi grafic) privind imbunatatirea eficientei energetice cu 27%, 30% si 40%, si arata ca, daca se adopta tinta de 40%, suma economiilor de energie si a energiilor regenerabile ar putea depasi cantitatile de energie din combustibili fosili importați (petrol, gaze naturale și combustibili solizi), în 2030. Prin urmare statele membre nu isi vor creste dependenta de importurile de combustibili fosili.

Energia regenerabila – viitorul

Datele prezentate in raport sustin viitoarea revizuire pe care Comisia o va face asupra cadrului legislativ european privind eficienta energetica, prevazuta a avea loc in toamna acestui an, si o noua directiva privind regenerabilele, planificata pentru iarna anului 2016.

Pentru componenta de revizuire pe tema eficientei energetice, specialistii JRC recomanda includerea unui cadru pentru a reduce riscurile investitiilor in acest domeniu. Obiectivul este de a stimula si de a intensifica investitiile private in proiecte de eficienta energetica si de a asigura ca economiile de energie pot concura in conditii egale cu capacitatile de generare, asa cum este previzionat in Strategia pentru Energie a Uniunii Europene.

Raportul dovedeste ca obiectivul de transformare a economiei UE dintr-una bazata pe combustibili fosili catre cea cu emisii reduse de carbon este posibila daca economiile de energie vor fi „combustibilul de nisa” pentru investitori, mai ales atunci cand preturile la energie sunt scazute.

Analiza JRC poate fi consultata integral aici iar mai multe informatii despre energia regenerabila sunt disponibile in Portalul de Eficienta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn