Cladirile inteligente tot mai aproape

Iti propunem sa faci un exercitiu de imaginatie. Nu-ti va fi foarte greu daca te-ai uitat macar la unul sau doua filme Science Fiction.
Sa spunem ca te afli la intrarea in biroul tau, o voce te recunoaste si te saluta pe nume in timp ce treci de receptie. Cafeaua, exact asa cu o preferi in fiecare dimineata, te asteapta pe birou, perfecta pentru a te concentra pe toate proiectele pe care le ai de realizat astazi.
Vremea cladirilor inteligente nu este atat de departe de noi, odata cu tendintele in domeniu, prin care angajatorii isi propun sa puna la dispozitia angajatilor spatii de birouri inteligente, eficiente energetic si prietenoase. Motivatia acestora nu vine doar din ”a fi la moda”, ci si din nevoia de a-i atrage pe oameni sa lucreze pentru ei, sa-i faca mandri ca lucreaza intr-un anumit loc.
Spre exemplu, Institutul Medical de Cercetare si Sanatate din Australia de Sud utilizeaza un sistem integrat care coordoneaza toate tehnologiile cladirii – de la incalzire la sistemul de aer conditionat, monitorizarea pentru incendii, iluminat, securitate si control al laboratoarelor, totul intr-o platforma unica. Sistemul a permis economisirea a 18% din totalul de energie consumat.
Urmatorul pas pentru cladirile inteligente, dupa cel al preocuparii pentru eficienta energetica si economisire, este imbunatatirea experientelor celor care muncesc acolo in fiecare zi. Iata cateva metode:
- tendinta este spre spatii mai mari, cu lumina naturala si accent pentru spatiile individuale
- se pot instala senzori care depisteaza spatiile mai putin utilizate, si in care costurile cu energia electrica, aerul conditionat sau incalzirea pot fi reduse
- acesti senzori pot oferi informatii relevante despre unde se afla fiecare angajat, precum si cate persoane se afla in cladire la un moment dat
- pot indica zonele aglomerate, informatii in functie de care se poate adapta mobila din spatiile respective; mobila modulara este o solutie
Atentie, rolul acestor sisteme de monitorizare nu trebuie sa fie despre a-i urmari pe angajati si a le incalca dreptul la intimitate, ci despre a afla daca spatiile sunt utilizate eficient. Datele anonime, comunicarea cu angajatii si cresterea nivelului de incredere in randul acestora pot fi o solutie pentru a evita suspiciunile si a intampina rezistenta la schimbare.
Pana la urma, cu totii, angajati sau angajatori ne dorim un mediu de lucru prietenos si confortabil.