
Cercetatorii creeaza materiale incredibile care pot absorbi energia exact ca plantele
Cercetatorii sunt cu un pas mai aproape de a crea sticle sau textile din ADN artificial care poate absorbi lumina – ceea ce ar putea imbunatati utilizarea energiei solare prin utilizarea unor noi tipuri de materiale.
Tehnica este deopotriva complicata si fascinanta. Inspirat de structurile pe care plantele le folosesc pentru a aduna lumina soarelui si pentru a transforma-o in energie, materialul imita circuitele gasite in natura pentru recoltarea fasiculului luminos, a explicat Mark Bathe, inginer biologic la MIT.
Bathe si colegii au creat acest material prin plasarea colorantilor pe o helixa de ADN sintetic. Acest aranjament, construit pe o scara nanometrica (un nanometru este de 10.000 de ori mai mic decat grosimea parului uman), creeaza un mic circuit, care poate transforma lumina soarelui in energie. Cercetatorii si-au publicat lucrarile in revista Nature Materials.
Plantele capteaza lumina soarelui si utilizeaza energia in mod eficient. Atat oamenii de stiinta – si, implicit, si noi – nu stim cum sa ne miscam, sa transportam, sa stocam sau sa transformam aceasta energie la fel de bine ca plantele. O mai buna intelegere a mecanismelor pe care plantele le utilizeaza pentru fotosinteza ar putea ajuta oamenii sa surprinda si sa stocheze mai eficient energia solara.
Aceasta noua lucrare este un pas spre a face acest lucru, a declarat pentru Newsweek Gabriela Schlau-Cohen, un alt autor si profesor asistent de chimie la MIT: ”Desigur, nu putem comanda direct partile de plante responsabile cu fotosinteza. Mai degraba, echipa incearca sa inteleaga mai bine sistemul vegetativ pentru a construi materiale cu abilitati similare.”
Structurile sintetice de recoltare a luminii ar putea fi folosite intr-o zi pentru a face sticla sau textile – sau alte materiale 2D si 3D – care pot absorbi lumina soarelui si o pot transforma in energie electrica. Aceste materiale viitoare ar putea, de asemenea, sa stocheze energie sau chiar sa serveasca drept baza pentru computerele cuantice.
Aceasta inventie poate fi doar inceputul. Pigmenti mai eficienti pentru materiale pot fi ascunsi in Biblioteca Max Weaver Dye de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, care include 98.000 de coloranti unici. “Cartea” masiva a colorantilor a fost lansata in aprilie si va permite cercetatorilor sa gaseasca mai rapid decat inainte coloranti cu proprietati chimice specifice, potrivit universitatii.
Viitorul materialelor din domeniul energiei solare pare, sa devina luminos.