Avantajele si dezavantajele utilizarii unei centrale electrice
Digitalizarea favorizează asigurarea unui confort sporit într-o locuință datorită numeroaselor tehnologii din prezent. O utilizare ponderată și rațională a unui tip de energie implică beneficii atât asupra economiei, cât și asupra mediului înconjurător.
Datorită tehnologiei de astăzi, oricine poate să utilizeze energia eficient. Cheia pentru un viitor sustenabil constă tocmai în schimbarea comportamentului privind consumul.
Centralele electrice reprezintă o variantă economică și eficientă de încălzire a unei locuințe. Dacă optezi pentru o centrală electrică, este esențial să cunoști toate aspectele pe care le implică acest sistem de încălzire.
În acest articol, vei regăsi numeroase informații esențiale cu privire la utilitatea acesteia și la consumul pe care îl implică sistemul electric de încălzire.
De ce să optezi pentru o centrală electrică?
Alegerea sistemului de încălzire potrivit locuinței tale poate fi o decizie dificilă în cazul în care nu ai multe alternative privind accesul la resurse energetice, de exemplu nu ai acces la gazele naturale. Ținând cont de această situație, cea mai eficientă soluție o reprezintă montarea unei centrale electrice.
Acest tip de centrală este ideală pentru locuințele cu suprafețe medii sau mici, cum sunt apartamentele, garsonierele sau casele ce necesita un consum de energie scazut.
La achiziționarea unei centrale electrice este bine să iei în calcul mai multe aspecte legate de:
- Puterea termică necesară pentru locuința ta – este esențial să evaluezi puterea termică în funcție de suprafața imobilului deținut pentru a-ți asigura confortul necesar. Este bine să iei în calcul și nivelul de izolare al apartamentului pentru a alege sistemul potrivit spațiului tău;
- Siguranța în funcționare – pentru o monitorizare internă și o protecție a centralei electrice, aceasta trebuie să includă în specificațiile sale senzori de presiune, termostat de securitate și comenzi rapide de la distanță pentru o mai bună supraveghere pe parcursul zilei;
- Randamentul oferit – eficiența acestui sistem de încălzire depinde de nivelul de izolație a locuinței. Spre exemplu, se pot înregistra pierderi de căldură dacă imobilul este prevăzut cu un balcon deschis;
- Termenul de garanție – perioada de garanție se ia în calcul de la data instalării, iar punerea în funcțiune trebuie realizată de o firmă autorizată. Realizarea procedurii de întreținere periodică este una dintre cerințele obligatorii pentru oferirea garanției;
- Zona geografică – consumul acestui sistem de încălzire este influențat de condițiile meteo specifice regiunii. Spre exemplu, în sezonul rece în regiunile montane se înregistrează temperaturi scăzute, fapt ce va genera un consum mai ridicat.
Cât consumă o centrală electrică?
Consumul lunar al unei centrale electrice este influențat și de nivelul de izolare a imobilui. În mod clar, în situația acestui tip de încălzire vei beneficia de puterea termică recunoscută de producător. La baza calcului privind consumul se află o formulă de calcul simplă, ce are în vedere:
- Timpul de funcționare a centralei electrice (număr ore);
- Preț kWh;
- Puterea termică comunicată de producător a centralei electrice.
Formula de calcul pentru consumul centralei electrice: Durata de funcționare x Puterea termică x Preț kw/oră.
Spre exemplu, într-un apartament de o suprafață de 55 mp se poate instala o centrală electrică cu o putere termică de 6 kw. Aceasta realizează într-o lună un consum mediu estimat la 700 kW. Costul lunar pentru acest consum va fi: 700 kW/lună x 0,434 RON/kW = 303,8 RON/lună. Acest calcul este unul orientativ, efectuat pentru un imobil ce prezintă o izolație bună.
Un aspect important de menționat este faptul că prețul pentru energia electrică poate să difere ținând cont de alegerea ta privind furnizorul și de regiunea în care se află imobilul tău, deci și de distribuitorul zonal.
Din acest motiv, este indicat să efectuezi o analiză privind tarifele furnizorilor și ce produs se potrivește cu necesitățile tale. În acest fel, poți să-ți faci un calcul estimativ privind consumul lunar al unei centrale electrice.
Ce avantaje îți oferă acest sistem de încălzire?
Acest tip de centrală este unul ce prezintă numeroase avantaje pentru locuința ta. În primul rând, se poate instala foarte simplu, fiind nevoie doar de cuplarea la curentul electric. Având un sistem de funcționare automatizat, se poate supraveghea și controla temperatura setată, prin intermediul unui termostat. Acest lucru generează un control financiar propriu și implicit, cheltuieli diminuate.
În al doilea rând, nu te vei confrunta cu pierderi de căldură și vei beneficia de o siguranță în ceea ce privește funcționarea acestui sistem.
Poți opta pentru utilizarea de energie regenerabilă fie devenind prosumator(energia solară), fie prin alegerea unui furnizor care oferă produse cu energie verde (eoliană, hidroenergie).
Având un sistem bazat pe componente ce nu produc zgomote în timpul funcționării, centrala electrică este silențioasă.
De asemenea, acestea prezintă un randament superior comparativ cu alte sisteme de încălzire. Neavând nevoie de combustibil pentru a genera căldură, nu există pierderi și implicit va spori nivelul de eficiență a acesteia.
Ce dezavantaje prezintă centralele electrice?
Este indicat să iei în calcul și dezavantajele pe care le prezintă acest tip de centrală atunci când ești în situația de a alege sistemul de încălzire potrivit locuinței tale.
Costurile de întreținere pot fi mai mari comparativ cu alte tipuri de centrale. De aceea, este important să verifici:
- nivelul de izolație a imobilului tău;
- puterea termică care să-ți susțină confortul locuinței;
- existența sistemului electric la care să te cuplezi.
Chiar dacă electricitatea este considerată o variantă scumpă privind încălzirea, dacă realizezi un studiu în care să ai în vedere toate trăsăturile importante ale acestui tip de centrală (model, siguranță, putere termică), poți analiza daca este o opțiune bună pentru nevoile tale. În funcție de alegerea centralei electrice va depinde și consumul și implicit, costul întreținerii locuinței.
Concluzie
Pentru a alege o centrală electrică corespunzătoare imobilului tău, este nevoie de o analiză privind aspectele cheie ale acestui tip de încălzire.
Este important să cunoști atuurile pe care le oferă centrala electrică, totodată neajunsurile acesteia și nevoile locuinței tale. Dacă ai luat în considerare aceste aspecte, îți poți forma o idee privind consumul unui sistem electric de încălzire.