98dce83da57b0395e163467c9dae521b

Cele mai utile inventii electrice din ultimii 50 ani

Traim intr-o perioada in care gadget-urile sunt considerate obiecte uzuale, care fac parte din viata noastra de zi cu zi. Ne-am obisnuit cu ele si, de aceea, avem tendinta sa nu le mai apreciem. Cu toate acestea, stim ca inventatorii pasionati au creat solutii incredibile in ultimii 30 de ani, care ne fac viata mai usoara atat acasa, cat si la birou. Site-ul american MrElectric.com ne ajuta sa trecem in revista cateva dintre ele.

Internetul

Internetul este una dintre inventiile de top ale epocii moderne. Istoricul sau dateaza din anii ’60, demarand cu comutarea pachetelor, insa World Wide Web a fost inventat in 1989, de catre Tim Berners-Lee. Odata cu aparitia emailului, a mesajelor instant si a altor facilitati, internetul a facut loc blogurilor, retelelor sociale si site-urilor de e-commerce, fara de care nu am fi putut trai azi.

Playerele MP3

Cercetatorul britanic Kane Kramer a inventat unul dintre primele dispozitive pentru redare audio digitala in 1979. Cu toate acestea, aparatul nu a intrat in productie in scopuri comerciale, iar oamenii au trait fara MP3 pana in 1997, cand compania Saehan Information Systems, din Corea de Sud, a lansat MPMan. Atunci, dispozitivul bazat pe un sistem flash putea sustine 6-12 piese.

Primul iPod Apple care a intrat pe piata in 2001 a reusit sa ridice capacitatea de stocare la 5 GB, ceea ce, pentru acea perioada, a fost o evolutie majora. Lansarea sa a marcat inceputul sfarsitului pentru CD playerele portabile.

Camerele digitale

In 1975, Steven Sasson de la Eastman Kodak a construit prima camera electronica pentru scopuri stiintifice si, ulterior, militare. Abia la mijlocul anilor ‘90, camerele digitale au devenit obisnuite in randul consumatorilor, iar, astazi, majoritatea aparatelor folosite sunt digitale si aproape fiecare smartphone de pe piata are o camera digitala incorporata, reinventand modul in care consumatorii vad si capteaza lumea din jurul lor.

GPS-ul

Folosind studii de proiectare de inginerie, inca din anii 1960, Departamentul Apararii al SUA a inceput proiectul Global Positioning System in 1973. In 1995, sistemul a devenit pe deplin operational, datorita celor trei barbati din spatele proiectului: Roger L. Easton, Ivan A. Getting si Bradford Parkinson.

Astazi, fie ca vorbim despre variantele de sine statatoare, de cele integrate in telefoane sau in sistemele de navigatie ale masinilor, multi dintre noi folosesc GPS-ul aproape zilnic, renuntand la hartile fizice sau la instructiunile celor din jur.

Masinile electrice

Cu atatea componente diferite care se reunesc – de la baterii reincarcabile pana la electricitate pentru automobile – este imposibil sa credem ca o singura persoana a inventat masinile electrice. Ce e surprinzator, insa, este ca primele modele au fost produse in anii 1880, cand electricitatea abia se inventase. Abia in momentul in care s-au facut progrese cu motorul cu combustie interna, masinile electrice au parasit scena, generand, mai tarziu, un oarecare interes in jurul anilor ’70-’80, in timpul crizei energetice.

Cu toate acestea, pana in 2008, productia de vehicule electrice a ajuns la o etapa de comercializare in masa, din cauza preocuparilor legate de cresterea preturilor petrolului si de emisiile generate de autovehiculele pe benzina. Datorita progreselor in domeniul bateriilor si ale gestionarii energiei, masinile electrice de astazi sunt mai bune decat oricand. Ele fac deja o mare diferenta in ceea ce priveste calitatea aerului si independenta fata de petrol.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn