Un subiect tot mai popular în rândul consumatorilor de energie electrică îl constă eficiența energetică. Având în vedere schimbările de pe piața de energie, tot mai mulți consumatori casnici prioritizează aspectul de eficiență energetică al locuinței. 

În acest sens, un rol important îl au electrocasnicele, ele determinând în majoritatea cazurilor un consum ridicat de energie. Însă, datorită evoluției tehnologice avem astăzi acces la electrocasnice din noile clase energetice, ele fiind special create pentru a furniza performanțe înalte în materie de eficiență energetică. 

Ce reprezintă clasa energetică la electrocasnice?

Toate electrocasnicele comercializate sunt clasificate în funcție de o clasă energetică. Prin urmare, clasele energetice reprezintă un ansamblu de indicatori speciali creați pentru a ierarhiza electrocasnicele după criteriul consumului.

Acestea sunt stabilite drept norme obligatorii pentru toate aparatele electronice care sunt vândute pe teritoriul țărilor UE. 

Astfel, pe lângă aspectele subiective care țin de design și dimensiuni, un aspect care a căpătat importanță pentru consumatori este randamentul energetic al electrocasnicelor.

Care sunt noile clase energetice la electrocasnice?

În esență, noile norme care au stat la baza conceperii claselor energetice sunt mult mai riguroase, fapt pentru care a fost necesară o nouă clasificare a produselor aflate în acest moment pe piață. Cu alte cuvinte, eficiența lor este neschimbată, doar maniera de raportare a suferit modificări.

Prin urmare, eticheta nouă este cea care deosebește electrocasnicele moderne, cu tehnologii inovatoare, de cele vechi, convenționale. Noutățile constau în simplificarea sistemului de evaluare al claselor energetice, etichetele noi fiind mult mai bine structurate și mai ușor de înțeles.

Eticheta energetică are un rol important în garantarea unui nivel înalt de sustenabilitate al electrocasnicelor. Totodată, eticheta sprijină creșterea eficienței energetice a produselor, ea fiind o dovadă clară a calității superioare pe care le prezintă acestea.

Pentru a avea informații mai detaliate despre fiecare produs în parte, cumpărătorii au posibilitatea de a scana un cod QR. Acesta se regăsește pe toate etichetele noi. În plus, eticheta prezintă și informații clare și pe înțelesul utilizatorilor privind consumul de energie al aparatului respectiv.

Cele mai recomandate electrocasnice sunt cele din clasele A și B. Ele prezintă un randament foarte bun din punct de vedere energetic, contribuind astfel la reducerea consumului de energie electrică. 

Celelalte clase sunt mai puțin indicate deoarece acestea prezintă un consum mai mare de energie. Motivul pentru care unele persoane optează pentru acest tip de electrocasnice este prețul redus.

Ce diferențe există între noua etichetă energetică și cea veche?

De ce este important să acorzi atenție noilor etichete?

În momentul în care achiziționezi electrocasnice pentru locuința, este esențial să acorzi atenție informațiilor de pe eticheta energetică. În acest fel, vei lua decizii mult mai calculate și în beneficiul tău. Cu ajutorul unor electrocasnice eficiente energetic îți poți atinge obiectivul de a reduce consumul de energie, fără să compromiți confortul.

Cu noile clase energetice la electrocasnice, întregul proces de alegere a produselor este simplificat, consumatorii reușind să se orienteze mult mai bine către soluțiile pe care le doresc pentru locuința lor. Spre exemplu, numeroase electrocasnice care se aflau în categoria A+++ au fost repoziționate până la clasa C.

În esență, noile etichete permit consumatorilor să economisească sume importante selectând electrocasnice care prezintă un consum mic de energie. 

Concluzii

Eticheta energetică a susținut consumatorii în demersul lor de a economisi energie și de a diminua anumite costuri. Cu noile clase energetice la electrocasnice, consumatorii pot compara și evalua mult mai bine produsele, atât din perspectiva consumului, cât și din cea a costurilor de funcționare.

Consumatorii pot să se orienteze mult mai eficient cu noua etichetă energetică și să ia cele mai bune decizii în momentul alegerii electrocasnicelor pentru locuință.

Dacă vrei să afli mai multe informații privind eficientizarea consumului de energie acasă și obținerea unor costuri mai mici la factură, citește manualul de eficiență energetică oferit de CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României.