În societatea modernă, luăm anumite lucruri (de exemplu, electricitatea) de-a gata fără să ne gândim ce am face dacă acestea nu ar exista (în caz de pana de curent). Unul dintre acestea se referă la forța care alimentează orice dispozitiv electric sau electronic din locuință – energia electrică.
Fiind o parte esențială a vieții de zi cu zi, nu ne gândim prea mult la importanța electricității decât în momentul în care experimentăm pana de curent. O întrerupere bruscă a curentului electric sau pana de curent determină o serie de efecte negative, cum ar fi imposibilitatea de a găti sau de a vedea pe timpul nopții.
Ce este o pana de curent?
Pana de curent este atunci când, în cadrul rețelei electrice, nu mai este disponibilă energia electrică. Cauzele întreruperilor de electricitate diferă, însă provocarea majoră constă în faptul că acestea pot afecta zone întregi, mai ales când nu sunt rezolvate la timp.
O pană de curent de scurtă durată este adesea un mic inconvenient, dar cele prelungite pot conduce la pericole pentru mediu și siguranța oamenilor, respectiv la daune costisitoare.
Ce determină pana de curent?
Cauzele unei întreruperi de energie electrică pot fi diverse. Totuși, cele mai frecvente se referă la cauzele naturale, eroarea sau suprasolicitarea.
1. Întreruperea programată de furnizare a energiei electrice
Pentru întreținerea echipamentelor și a rețelei, furnizorii de energie electrică pot întrerupe temporar alimentarea gospodăriilor cu electricitate. Astfel, angajații care se ocupă de mentenanță vor fi protejați de riscul de electrocutare.
De cele mai multe ori, consumatorii sunt notificați în prealabil. Există situații în care întreruperea apare pe durata nopții, când în general electricitatea nu este utilizată de consumatori.
Pana de curent poate dura de la una până la câteva ore în funcție de starea echipamentelor verificate.
2. Defecțiuni ale aparatelor din locuință
Din moment ce în unele locuințe, instalațiile electrice pot fi învechite, acest lucru se răsfrânge asupra echipamentelor electrice și electrocasnice provocând defecțiuni. Operarea defectuoasă a acestora poate suprasolicita instalația, creând o eventuală pana de curent.
Repararea electrocasnicelor și schimbarea instalației electrice pot fi câteva măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a preveni accidentele și chiar decesul.
3. Erorile umane
Nu toate cablurile electrice atârnă de stâlpi, unele dintre acestea fiind îngropate în pământ. Astfel, ori de câte ori există nevoia de a efectua lucrări de reabilitare a liniilor de tramvai sau alte activități care implică săparea, există și riscul să se atingă unul dintre aceste fire, provocând o pana de curent.
4. Accidentele auto
Drumurile și autostrăzile sunt mărginite de numeroși stâlpi electrici. Scăpându-și mașina de sub control din cauza neatenției și vitezei mari, șoferii ajung adesea cu mașina într-un stâlp electric, reușind chiar să-l răstoarne. Acest fenomen poate contribui la întreruperi de curent în zona deservită de acea linie electrică.
5. Fauna
Pana de curent mai poate fi provocată atunci când animalele sau păsările (veverițe, porumbei, șerpi, șoareci, etc) pătrund în zonele cu fire de înaltă tensiune sau alte echipamente electrificate. Uneori, companiile de furnizare energie electrică instalează sisteme de protecție pentru a descuraja animalele și păsările să intre în astfel de zone.
6. Copacii
Crengile copacilor bătrâni, care cad și aterizează pe cablurile electrice, precum și copacii sănătoși care ating firele cu crengile sau frunzele pot determina pene de curent.
7. Condițiile meteo nefavorabile
Gheața și zăpada acumulată pe firele electrice pot determina ruperea acestora, provocând pene de curent în gospodării. De asemenea, fulgerele sunt atrase de stâlpii electrici, pe care dacă îi lovesc, pot genera deteriorarea siguranțelor, releelor, transformatoarelor și implicit pene de curent.
Ce trebuie să faci în caz de pana de curent?
În cazul în care experimentezi o pana de curent, trebuie să ai în vedere următoarele recomandări:
- Oprește și scoate din priză aparatele electrice pentru a preveni deteriorarea, la revenirea curentului electric. Adesea, în acel moment, daunele au loc ca urmare a unei cantități mai mari de energie.
- Lasă o lumină aprinsă, pentru a ști când a fost remediată pana de curent.
- Utilizează lanterne în detrimentul lumânărilor, pentru a preveni un eventual incendiu, mai ales dacă ai copii.
- Verifică dacă și vecinii se confruntă cu această problemă. În acest caz, s-ar putea să fie o defecțiune la rețeaua generală. Dacă ceilalți vecini au curent electric, atunci problema ar trebui să fie doar la nivelul locuinței tale. Indiferent de situație, contactează furnizorul de energie electrică pentru a afla mai multe detalii.
- Dacă este iarnă, îmbracă-te bine cu mai multe haine și încearcă să rămâi activ pentru a stimula circulația sanguină și a te menține cald.
- Limitează utilizarea device-urilor electronice pentru eventuale situații de urgență.
- Ai răbdare până când se va remedia problema și nu intenționa să repari de unul singur defecțiunile. Contactează furnizorul pentru orice nelămuriri!
Cum te poți pregăti de o eventuală pana de curent?
Întreruperile pot să apară în orice moment. De aceea, este necesar să ai un plan și un kit, pentru a gestiona situația mai bine:
- Păstrarea unei liste cu cele mai importante contacte în caz de urgență;
- Acces la un telefon mobil încărcat;
- Iluminare alternativă (lanterne, corpuri solare de iluminat, etc);
- Facilități alternative de gătit sau de încălzire;
- Radio alimentat cu baterie, pentru primirea actualizărilor legate de condițiile meteo sau revenirea curentului electric.
- Apă și alimente.