Ce este si cu ce te ajuta smart meter-ul (control inteligent)?

Contorul inteligent, asa-numitul smart meter, este un dispozitiv digital care inregistreaza consumul de energie si permite transferul de informatie in timp real intre consumatori si distribuitorul de energie, fiind considerat unul dintre componentele conceptului de Smart Grid (retea inteligenta).
Implementarea contoarelor inteligente se incadreaza in normele si tendintele europene. Tinta pentru anul 2020 este de montare a contoarelor inteligente la aprox. 80% din clientii finali. CEZ Romania a inceput deja aceasta actiune pentru clientii sai.
Scopul initiativei este de a oferi confort sporit consumatorilor si de a reduce costul cu factura de energie electrica.
Care este diferenta dintre un contor traditional si un contor inteligent?
Un contor traditional inregistreaza si afiseaza doar cantitatea de energie consumata pana la un anumit moment de catre un consumator.
Cel inteligent inregistreaza evolutia consumului de energie și ofera posibilitatea de a vizualiza si de a o reprezenta grafic. In acelasi timp, permite comunicarea bidirectionala dintre contor si operatorul de distributie.
Care sunt avantajele montarii unui contor inteligent?
Tu, in calitate de consumator, ai numeroase beneficii:
• Citirea contorului se realizeaza cu precizie, la interval de timp programabil si de la distanta, reducand inconvenienta vizitelor la locatie;
• Se elimina eventualele erori de citire;
• Citirile se transmit automat, transmisia datelor fiind securizata.
• Datele pot fi puse la dispozitia consumatorului in vederea gestionarii consumului
• Eventualele defectiuni sunt monitorizate in timp real si astfel apare posibilitatea optimizarii schemelor de distributie a energiei electrice.
Contoarele inteligente inregistreaza si date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energie electrica si monitorizeaza continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnaleaza intreruperile in alimentarea cu energie electrica sau o functionare defectuoasa, localizeaza anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau frauda a energiei electrice.
Sursa:
www.cez.ro
www.economica.net