Ce este eficienta energetica?
Asa cum este definita in Directiva 2012/27/UE a Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene, eficienta energetica reprezinta un “raport dintre rezultatul constand in performanta, servicii, bunuri sau energie si energia folosita in acest scop.”
Pentru dezvoltarea sustenabila si durabila, eficienta energetica este o componenta importanta, intrucat fiind eficient energetic utilizezi mai putine resurse, dar obtii aceleasi beneficii, fie ca vorbim de apa, caldura sau electricitate.
Acest echilibru intre eficienta si modul de utilizare a resurselor, utilizarea rationala a energiei si descoperirea unor metode prin care sa obtii aceleasi rezultate, dar cu mai putina energie sunt elementele care stau la baza eficientei energetice.
Solutii rapide pentru eficientizarea consumului
Stim ca iti doresti sa eficientizezi consumul de energie electrica. Cu totii ne dorim, important este sa si actionam. Iti prezentam 2 recomandari utile care pot fi implementate usor.
Prima solutie rapida este sa inlocuiesti toate becurile din casa cu unele eficiente energetic. Desi pare ca e doar un simplu bec, consumul tuturor becurilor din casa nu este de neglijat mai ales daca nu becuri de tip mai vechi, de exemplu incandescente. Pentru a reduce cu pana la 90% consumul, trebuie sa alegi doar becuri LED pentru toata casa. Cel mai mare beneficiu al acestor becuri este consumul redus de energie electrica, iar prin utilizare corespunzatoare poate fi, dupa cum am spus deja, chiar pana la 90% mai econom.
Cantitatea de energie utilizata de aceste becuri LED este incomparabil mai mica fata de cea a becurilor incandescente, economice sau lampi fluorescente compacte.
A doua solutie rapida consta in achizitionarea unui termostat intelligent pe care sa il programezi in functie de preferintele tale. Practic, ai un control mai precis de la distanta asupra incalzirii si racirii locuintei tale.
Termostatul este cea mai simpla metoda de a economisi energie cu sistemul de incalzire sau racire controland automat pornirea si oprirea centralei sau a aerului conditionat. Practic, tu iti setezi temperatura pe care o doresti acasa si termostatul iti asigura confortul de acasa, fara ca tu sa pornesti/ opresti centrala sau aerul conditionat, acestea fiind controlate automat prin intermediul termostatului chiar daca tu nu esti acasa.
Economia de energie este realizata cu ajutorul apartului care isi seteaza singur ciclurile de functionare pentru a atinge temperatura pe care ti-o doresti, fara ca tu sa intervii pe parcursul acestui proces.
Exista numeroase tipuri de termostate, insa cand iti cumperi unul este important sa fii atent cate optiuni de programare ai. De exemplu, e indicat sa ai setarea de vacanta ca atunci cand nu esti plecat o perioada indelungata sa iti optimizezi consumul. E important sa iti poti programa termostatul de la distanta prin utilizarea internetului de pe un laptop, tableta sau telefon. O alta functie importanta este cea de program adapativ care sa iti permita setarea unei temperaturi in anumite interval de timp. Ideal ar fi sa aiba si o memorie a programelor, practic sa salveze setarile tale si pastrarea lor in cazul unei pene neprevazute de curent.
Cat consuma electrocasnicele?
Decizia de cumparare a electrocasnicelor este influentata pe langa dimensiune, culoare, design din ce in ce mai mult de eticheta care indica eficienta energetica. Daca la alimente, cercetam eticheta pentru a citi ingredientele si caloriile, la electrocasnice ne intereseaza cata energie consuma.
In functie de acest indicator aparatele sunt impartite in mai multe clase, de la A (numita si ”verde” – cea mai eficienta) pana la clasa G (”rosu” – cele care consuma multa energie). In zilele noastre, multe dintre electronice sunt clasa A, de aceea pentru a fi diferentiate intre ele au mai fost adaugate inca 3 clase: A+, A++ și A+++. Unii client sunt derutati de aceste clase, insa ofera informatii foarte importante despre cum poate evolua factura ta la energie electrica.
Daca vorbim de electrocasnicele eficiente energetic, cele de clase superioare, cu consum redus, A+, A++ și A+++, observam la o simpla cercetare a pietei ca preturile lor sunt mai ridicate decat ale celorlate. Mai ales daca ne referim la aparatele mari (combine frigorifice, uscatoare sau masini de spalat), vorbim de o investitie care se amortizeaza in timp pentru ca factura la energie electrica scade considerabil.
Stiati care sunt electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrica dupa procentul pe care il reprezinta din factura?
- masina de spalat – 10%
- aparatul de aer conditionat – 25%
- boiler – 15%
- masina de spalat vase – 7%
- frigiderul – 14%
Pe langa alegerea celor mai eficiente electrocasnice, mai sunt si cateva recomandari esentiale de care e bine sa tinem cont pentru reducerea consumului.
- Scoaterea din prize a aparatelor care nu sunt utilizate. Orice astfel de electrocasnic lăsat în stand-by consumă aproximativ 40% din energia din timpul funcţionării. Pe langa faptul ca sunt consumatoare, acestea produc si caldura.
- Pozitionarea acestora: frigiderul, congelatorul nu trebuie amplasate in zone calduroase, de exemplu in apropierea plitei sau a cuptorului.
- Ajustarea setarilor de temperatura in functie de sezon. De obicei, iarna este mai eficient sa tii frigiderul pe o setare ce consuma mai putin.
Astfel, in ceea ce priveste aparatele electrocasnicele, putem face ajustari minore, dar care in timp, vor dovedi ca aduc avantaje din punct de vedere al economiilor facute.
Cum putem face economii?
Eficienta energetica a unei locuinte poate fi imbunatatita si prin alte modalitati decat utilizarea unor electrocasnice eficiente energetic, becuri sau termostate. Cu totii suntem constienti ca o casa eficienta energetic este o investitie inteligenta pe termen lung care aduce atat beneficii individuale, cat si colective.
O astfel de casa, consuma cat mai putina energie pentru iluminare, incalzire si raciere. Cu totii ne dorim locuințe care sa aiba un consum de energie cat mai scazut, poate chiar sa se apropie de 0 si acest trend s-a dezvoltat tot mai mult in ultimii ani si in Romania.
O directivă europeană care intra in vigoare la finalul anului 2020, pe 31 decembrie, obliga ca toate cladirile nou construite sa respecte principiul „consum aproape zero energie”, asa numitele cladiri pasive.
Casele pasive se carcterizeaza, in primul rand, printr-un confort termic ridicat, si au cel mai mare standard de eficiență energetică cu un obiectiv indraznet de pastra un consum total de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh/m² pe an.
Dupa cum se observa, pe langa modalitatile descries mai sus, reducerea consumului de energie implica si izolarea locuinței, la care se adauga si un sistem de incalzire care utilizeaza energie regenerabilă. Sa nu uitam de necesitarea unui sistem de ventilatie care sa imbunatateasca aerul poluat, apoi sa il filtreze, fara a utiliza caldura pe parcurs.
Casele eficiente energetic au un bilanț energetic scăzut. Acest bilant energetic al locuintei reprezintă energia consumata pentru ca cei care locuiesc in ea sa aiba parte de confort termic ridicat, dupa cum aminteam si mai sus, dar si de o calitate superioara a aerului.
Cresterea eficientei energetice a unei case deja construite
In cazul in care casa este construita dupa principiile mai vechi, ea poate fi imbunatatita pentru a reduce consumul de energie. Fie ca vorbim de un aparatament sau de o casa supraetajata o putem transforma intr-o locuinta eficienta energetic treptat prin diverse modificari.
Izolarea termica este punctul de plecare. Stiati ca se pierde caldura prin ferestre (15%), pereti (25%), acoperis (35%), ventilatie (20%) si pardoseli/ subsol (5%)?
Conform celor de mai sus se incepe procesul de eficientizare cu izolarea peretilor exteriori si interiori cu polistiren, vata minerala sau chiar materiale ecologice (de exemplu, baloti de paie). Se izoleaza apoi acoperisul si subsolul, se inlocuiesc geamurile, se eficientizeaza sistemul de incalzire si racire, se doteaza locuinta cu sisteme inteligente de monitorizare a temeperaturii si a altor factori de confort precum termostatul.
Si cel mai rapid, dupa cum spuneam la inceput prin inlocuirea becurilor si utilizarea termostatelor si a unor electrocasnice cu clasa energetica ridicata.
Eficienta energetica este un obiectiv atat individual, cat si colectiv la nivelul Uniunii Europene sprijinind atat reducerea consumului, cat si protejarea mediului inconjurator. Utilizarea eficienta a energiei este o tendinta care provine din necesitatile societatii moderne si pe care e bine sa ne-o insusim fiecare dintre noi, ca o actiune responsabila si necesara pentru un viitor sustenabil si mai verde.
Totul incepe cu educatia, de aceea ne-am alaturat si noi campaniei derulata de Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul energiei, departamentul de Eficienta Energetica – Economia la Energie in care am sustinut lectii deschise in 2 scoli din Arges si nu ne oprim aici. Sustinem un comportament eficient de consum prin oferirea de sfaturi practice in portalul nostru de eficienta unde prezentam fiecare incapere cu aparatele electrice aferente, iar Cezar iti spune exact cum poti reduce consumul.
Stiai ca:
- la zece becuri economice care merg in medie 3 ore pe zi, economia anuala este de 428 lei fata de becurile incandescente?
- toate incarcatoarele de laptop, tableta, smarphone lasate in prize cand nu le utilizam ne fac sa pierdem aproximativ 150 lei/ an?
- in zilele calduroase de vara, deschiderea frecventa a usii frigiderului inseamna ca motorul sau trebuie sa consume mai multa energie?