cat costa un kilowatt

Cat costa un kilowat in 2022?

Update preturi KW 2022

În ultima perioadă, schimbările nefavorabile de pe piața energiei au condus la creșteri semnificative la tarifele pe care clienții finali le resimt la facturile de energie electrică. Astfel, avem datoria de a vă informa că evoluția prețurilor are loc independent de noi prin prisma unor motive precum:

 • Creșterea prețului la emisiile de carbon;
 • Creșterea prețului la gazul natural;
 • Sporirea prețului petrolului;
 • Intensificarea consumului de energie electrică față de anul precedent, etc.

 

De aceea, trebuie să vă aducem la cunoștință faptul că prețurile la energie electrică variază de la 0,77-1,449 lei/ kWh, la care se adaugă un abonament cu prețuri cuprinse între 0.85-0.95lei/zi, ținând cont de tipul de energie electrică, de serviciile incluse și de nevoile lunare de consum. Pentru mai multe informații, consultați ofertele noastre!

Incepand cu 2005, anul in care Grupul CEZ a preluat Electrica Oltenia S.A., si a intrat pe piata romaneasca, CEZ Vanzare vine in intampinarea nevoilor dumneavoastra, fie ca faceti parte din categoria clientilor persoane fizice sau persoane juridice.

În acest moment, prin CEZ Vanzare furnizam energie electrica si gaze naturale unui numar semnificativ de clienti. Faptul ca in portofoliul nostru avem peste 1,4 milioane de clienti, ne-a asigurat pozitia de furnizor principal in zona de sud-vest a Romaniei, insa acest aspect ne obliga sa identificam constant solutii eficiente, pentru a ne multumi clientii.

Misiunea noastra are ca element central clientul. Prin urmare, din dorinta de a va oferi solutii eficiente, incepand cu anul 2018 am dezvoltat  servicii care includ toti pasii important de parcurs pana la implementarea proiectelor energetice complexe in sectorul privat. Concret, facem referire la solutii de incalzire, de racire sau alimentare cu energie.

Pentru ca plus valoarea serviciilor pe care le oferim reprezinta o constanta prioritara in activitatea noastra, incercam sa o punctam in toate serviciile noastre. Clientii nostri sunt singurii in masura sa aprecieze daca reusim sau nu.

Cat platesc clientii casnici pentru un kw de energie electrica?

Incepand cu data de 01.01.2020, conform reglementarilor in vigoare si prevederilor stipulate in Ordinul ANRE numarul 240/2019, clientii casnici ce beneficiaza de serviciul universal de furnizare a serviciilor de energie electrica vor avea tarife reglementate, iar in cazul in care acestia au uzat de eligibilitate, au oportunitatea de a solicita revenirea la furnizarea in regim reglementat, conform prevederilor aceluiasi ordin.

Incepand cu data de 01.01.2020, conform reglementarilor in vigoare si prevederilor stipulate in Ordinul ANRE numarul 240/2019, clientii casnici ce beneficiaza de serviciul universal de furnizare a serviciilor de energie electrica vor avea tarife reglementate, iar in cazul in care acestia au uzat de eligibilitate, au oportunitatea de a solicita revenirea la furnizarea in regim reglementat, conform prevederilor aceluiasi ordin.

De asemenea, clientii CEZ Vanzare pot plati factura in termen de 15 zile de la data emiterii, cat este valabila perioada scadenta, folosind una din metodele de plata care le sunt puse la dispozitie.

In functie de zona din care provin clientii casnici, tarifele aplicate difera

 • daca va situati in zona de retea Banat, veti plati 0,31968 lei/kWh in cazul in care beneficiati de servicii de tensiune medie, iar 0.42922 lei/kWh in cazul in care beneficiati de servicii de joasa tensiune;
 • daca proveniti din zona de retea Moldova, veti plati 0.33373 lei/kWh pentru servicii de tensiune medie si 0.46597 lei/kWh pentru servicii de joasa tensiune;
 • clientii din zona de furnizare Muntenia Sud vor plati 0.28406 lei/kWh pentru servicii de medie tensiune si 0.39973 lei/kWh pentru servicii de joasa tensiune;
 • nu in ultimul rand, daca proveniti din zona de furnizare Transilvania Nord veti plati 0.32821 lei/kWh pentru servicii de medie tensiune si 0.43471 lei/kWh pentru servicii de joasa tensiune.

Nota* Nivelurile de tensiune sunt egale cu cele din punctele de delimitare a instalatiilor si anume: inalta tensiune – 110 kV, tensiune medie 1-110 kV exclusiv, joasa tensiune 0.1 – 1 kV inclusiv.

Orice client casnic poate sa aleaga produsul care i se potriveste

In functie de nevoile pe care le are, orice client poate sa aleaga dintre urmatoarele produse:

CEZ Verde

Acest produs nu pune accent doar pe calitate, ci si pe protejarea mediului inconjurator. Veti putea beneficia de energia electrica de care aveti nevoie, exclusiv din surse regenerabile. Contrar asteptarilor, alegerea energiei alternative nu este un efort suplimentar, ci o alegere fireasca, ce transforma orice potential client intr-un consumator informat si totodata responsabil, care are rolul de a contribui in mod activ la asigurarea unui mediu optim atat pentru el, cat si pentru cei dragi.

CEZ Verde este un produs eficient care contribuie la incetinirea procesului de incalzire globala, si are ca  scop principal imbunatatirea calitatii vietii si asigurarea unui viitor sustenabil pentru generatiile viitoare. Totodata, in calitate de client CEZ Vanzare care alege produsul CEZ Verde, veti fi un exemplu pentru cei din jur. Astfel, si ceilalti pot alege la randul lor sa protejeze si sa conserve mediul inconjurator.

Grupul CEZ in Romania detine cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, avand o putere totala instalata de 600 MW si un sistem hidroenergetic format din 4 hidrocentrale in Caras Severin si doreste sa transforme energia verde intr-un produs accesibil tuturor consumatorilor interesati, fara impedimente de ordin calitativ sau economic.

Pretul energiei electrice pentru produsul CEZ Verde este de aproximativ 0.38 lei/kWh Acesta nu contine acciza, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, certificate verzi, tarife pentru energia reactiva, tarife reglementate de ANRE si TVA. Acest pret este valabil si aplicabil pe o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a contractului si termenul de plata este de 15 zile de la data emiterii facturii si 30 de zile perioada de gratie.

CEZ Rezidential

Acest produs este cel mai avantajos din punct de vedere al tarifului si nu numai, pretul stabilit pentru fiecare regiune de furnizare ramane valabil pe o perioada de 12 luni de la incheierea contractului, cu posibilitatea de a incheia contractul pe o perioada nedeterminata.

CEZ Eficient

Acest produs este recomandat in cazul in care estimati un consum mai mare de 2000 de kWh pe an, cu posibilitatea de a incheia contractul pe o perioada nedeterminata si de a incheia un abonament lunar. Pretul stabilit de la inceputul perioadei contractuale este valabil pe 12 luni.

CEZ Orar

Acest produs vi se adreseaza in cazul in care aveti un consum diferentiat, mai mare seara si in weekend spre exemplu. Oferta CEZ Orar include un pret diferentiat pe zi/noapte intre orele 22 si 7, cu posibilitatea de a incheia un contract pe perioada nedeterminata.

CEZ Confort

Acest produs este ideal pentru a rezolva rapid situatiile neprevazute de #acasa, pentru consumatorii casnici care au nevoie de control, siguranta si confort. Cuprinde serviciile de asistenta de urgenta incluse pentru domiciliu, cum ar fi avariile ce apar in urma incidentelor neprevazute din interiorul locuintei. Pretul produsului este format din tariful energiei electrice si costul unui abonament.

CEZ Confort Simplu este un produs ce ofera asistenta tehnica de urgenta a unui instalator sau electrician, cu maxim 5 interventii pe an, al carui plafon de interventie este de 450 de lei, dar nu mai mult de 1100 lei pe an, iar pretul energiei electrice ramane valabil pe o perioada de 12 luni.

CEZ Confort Plus va ofera, pe langa toate avantajele CEZ Confort Simplu, asistenta tehnica de urgenta pentru instalatiile termice si interventiile de urgenta ale unui tamplar si lacatus.

Calculator pentru consum estimat

Daca va incadrati in categoria clientilor care doresc sa stie in orice moment cat au de plata, sa isi poata face singuri unele calcule si sa nu depinda numai de calculele specialistilor, veti avea nevoie cu siguranta de calculatorul CEZ, un instrument foarte util, prietenos si usor de folosit, care va poate ajuta luna de luna sa va creati un buget estimativ al cheltuielilor.

Cu ajutorul calculatorului pentru consum estimat, veti putea sa va calculati in mod gratuit consumul de energie. Instrumentul de calcul estimativ nu costa nimic si este valabil in format Excel. Cu un singur click, atat clientii noi, cat si clientii care colaboreaza de mult timp cu compania noastra, pot descarca in mod gratuit instrumentul de calcul.

Este foarte important sa stiti dinainte ce tip de fisier este compatibil cu varianta de program pe care o detineti si sa cititi cu atentie indicatiile din fisier.

Cat platesc clientii industriali pentru un kw de energie electrica?

Daca sunteti client industrial, atunci va incadrati cu siguranta in categoria Business si Institutional pentru produsele de energie electrica. In functie de produsul pe care il alegeti, calitatea serviciilor este aceeasi, numai tarifele difera, dupa cum urmeaza:

 • CEZ Practic: acest produs este sigur, fara constrangeri de natura contractuala, simplu si eficient, si presupune un singur pret pentru energia electrica, indiferent de intervalul orar sau de cantitatea consumata;
 • CEZ Orar: un produs care va ofera un cost personalizat in functie de orele de consum si de profilul de consum;

 • CEZ Garantat: acest produs va ajuta sa controlati bugetul business-ului, avand garantia unui pret fix pe toata perioada contractuala, indiferent de variatiile tarifelor din piata, ceea ce inseamna ca va puteti proteja afacerea de fluctuatiile pietei;
 • CEZ Mix: produsul implica un contract unic pentru clientii business pentru furnizarea energiei electrice si a gazelor naturale in acelasi timp, simplificand modul de gestionare a facturilor de utilitati. In plus, veti beneficia si de o verificare gratuita pe an a instalatiei electrice. Acest produs este recomandat pentru clientii care au nevoie de ambele servicii si de modul simplu de gestionare a acestora, dar si pentru agentii economici cu un consum de energie mixt ce vor sa isi optimizeze costurile;

 • CEZ Verde: produsul se adreseaza clientilor care doresc servicii de calitate si se preocupa de imbunatatirea mediului in care isi dezvolta afacerea. Ofera energia electrica necesara exclusiv din surse regenerabile, pentru un viitor mai bun.

Tot ce trebuie sa stiti despre serviciul universal

Conform legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/ 10 iulie 2012, publicata in Monitorul Oficial numarul 485/16 iulie 2012, acest serviciu este garantat atat clientilor casnici, cat si clientilor noncasnici cu un numar de salariati mai mic decat 50 si cu o cifra anuala de afaceri sau o valoare a activelor din bilantul contabil care nu depaseste 10 milioane de euro. Acest serviciu este calitativ si la un pret rezonabil, transparent, usor comparabil si nediscriminatoriu.

Tariful serviciului universal pentru clientii noncasnici difera in functie de zona in care acestia activeaza astfel:

 • clientii din Oltenia vor plati un pret de 0.37519 lei/kWh pentru serviciul de inalta tensiune, 0.42224 lei/kWh pentru serviciul de medie tensiune si de 0.54298 lei/kWh pentru serviciul de joasa tensiune.
 • clientii din zona Banat vor plati un pret final de 0.44720 lei/kWh pentru serviciul de inalta tensiune, de 0,48400 lei/kWh pentru serviciile de medie tensiune si de 0.59056 lei/kWh pentru serviciile de joasa tensiune.
 • clientii din zona Moldova vor plati un pret final de 0.45085 lei/kWh pentru serviciile de inalta tensiune, 0.49244 lei/kWh pentru serviciile de medie tensiune si 0.62233 lei/kWh pentru serviciile de joasa tensiune.
 • clientii din zona Muntenia Sud vor plati un pret de 0.44156 lei/kWh pentru servicii de inalta tensiune, 0.47351 lei/kWh pentru servicii de medie tensiune si 0.58718 lei/kWh pentru servicii de joasa tensiune.
 • clientii din zona Transilvania Nord vor plati un pret de 0.45033 lei/kWh pentru serviciile de inalta tensiune, 0.49587 lei/kWh pentru serviciile de medie tensiune si 0.60047 lei/kWh pentru serviciile de joasa tensiune.

In calitate de client sau de potential client, trebuie sa stiti ca preturile finale nu includ valoarea certificatelor verzi, acciza, tarif pentru energia reactiva, TVA-ul si contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, unde nivelurile de tensiune sunt egale cu cele din punctele de delimitare a instalatiilor astfel: inalta tensiune – 110 kV, medie tensiune 1-110 kV exclusiv, joasa tensiune 0.1-1kV inclusiv.

Factura se va plati in maxim 10 zile de la data emiterii, prin una din metodele de plata puse la dispozitie pe site.

Faceti parte din categoria clientilor inactivi? Iata ce trebuie sa stiti!

Daca va incadrati in categoria clientilor inactivi, care nu au dreptul sau nu au solicitat sa beneficieze de serviciul universal, veti plati energia electrica furnizata la pretul final de 0.41210 lei/kWh pentru serviciile de inalta tensiune, de 0.45915 lei/kWh pentru serviciile de medie tensiune si 0.57989 lei/kWh pentru serviciile de joasa tensiune.

Pretul de ultima instanta pentru energia electrica activa, aplicat in cazul clientilor finali noncasnici din portofoliul propriu, preluati pentru ca nu au optat pentru furnizarea energiei electrice din nicio alta sursa, este de 0.31354 lei/kWh pentru serviciile de inalta tensiune, 0.36059 lei/kwh pentru serviciile de medie tensiune si 0,48133 lei/kWh pentru serviciile de joasa tensiune.

Ofertele noastre pentru clientii noncasnici inseamna mai mult decat simpla furnizare a energiei electrice, costul fiind determinat de mai multi factori si poate varia in functie de profilul de activitate, cantitatea de energie consumata de-a lungul unui an si costul serviciilor aferente furnizarii.

Modalitati de plata

Modalitatile de plata sunt variate, astfel incat orice client sa-si poata plati factura la timp si sa nu depaseasca perioada de gratie. Asadar, atat clientii casnici cat si cei noncasnici pot plati facturile astfel:

 • prin intermediul platilor online, prin aplicatia My CEZ;
 • la automatele de plata de tip Info Kiosk, ATM sau ROBO, prin introducerea codului de client sau a codului de bare;
 • in numerar – prin deplasarea la un ghiseu partener CEZ, prin prezentarea la ghiseele bancare in statiile Petrom, magazinele Orange si punctele Westaco Express;
 • prin transfer bancar sau prin deplasarea la ghiseul unui partener CEZ si completarea ordinului de plata sau prin transfer din contul clientului;
 • prin debit direct;
 • prin internet banking;
 • la terminalele din locatiile partenerilor autorizati;
 • prin Mobile Banking;
 • la punctele de incasare a facturilor din mediul rural.

*Tarifele mentionate in acest articol sunt valabile la data publicarii acestuia: 14 mai 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn