cat costa mc de gaze

Cat costa un mc de gaze in 2022?

Update preturi MC gaze 2022

Din cauza modificărilor din ultima perioadă, la nivel național și internațional, trebuie să vă aducem la cunoștință faptul că piața de gaze se confruntă cu creșteri semnificative privind prețurile de achiziție, respectiv cele resimțite de clienții finali. Cauzele sunt:

 • Sporirea consumului de gaze post-pandemie;
 • Realizarea condițiilor tehnice privind circulația gazelor naturale spre/ dinspre UE;
 • Diminuarea rezervelor de gaze naturale ca efect al scăderii temperaturii în prima parte a anului 2021;
 • Apariția conflictelor globale și reducerea importului de gaze din Rusia;
 • Creșterea prețului petrolului, care influențează direct prețul gazului, etc.

 

Deoarece creșterile au loc independent de furnizor, trebuie menționat faptul că nu există informații cu privire la frecvența acestor creșteri. În prezent, tarifele ofertelor de gaze naturale de la Cez variază între 759 și 779 lei/ MWh în funcție de nevoile tale de consum și de serviciile incluse. Pentru mai multe informații, consultați ofertele noastre!

Compania CEZ Vanzare vine in intampinarea nevoilor clientilor sai, atat pe partea de energie electrica, cat si pe partea de gaze naturale, persoane fizice sau juridice, inca din anul 2005, an in care Grupul CEZ a preluat Electrica Oltenia SA, facandu-si simtita prezenta pe piata din Romania.

Prin serviciile noastre, va furnizam energie electrica si gaze naturale, deopotriva, prin pachete dedicate sau mixte. Numarul de clienti creste semnificativ de la o luna la alta. Portofoliul companiei detine peste 1.3 milioane de clienti, iar acest lucru ne-a oferit un rol important in categoria furnizorilor din Sud-Vestul Romaniei.

Din dorinta de a oferi clientilor solutii eficiente, compania CEZ Vanzare pune la dispozitie servicii care includ toti pasii care trebuie parcursi pana la implementarea proiectelor energetice complexe in sectorul privat, solutii care fac referire la sistemul de racire, incalzire sau alimentare cu energie.

Calitatea serviciilor furnizate reprezinta o preocupare principala in activitatea noastra, tocmai de aceea suntem apreciati de clientii nostri.

Oferta pentru gaz destinata consumului rezidential are ca element central multumirea clientilor

Oferta tip pentru clientii rezidentiali este destinata incheierii unui parteneriat transparent, care sa raspunda prompt cerintelor acestei categorii de personae si sa ofere solutii viabile adaptate nevoilor acestora. Practic, alegand serviciile pe care le asiguram, veti putea sa economisiti timp si energie pentru lucrurile care conteaza cu adevarat.

De la 1 iulie, odata cu liberalizarea pietei de gaze natural CEZ Vanzare lanseaza pe piata cel mai avantajos pret destinat consumului residential, prin produsul CEZ Gaz Optim Plus.

Astfel pretul gazelor naturale este de 77 lei /MWh si vine insotit de un abonament de 0.4 lei/zi, facturabil doar 6 luni pe an.

Prin noul produs din portofoliul CEZ Vânzare, clientii beneficiaza de un pret avantajos si de garantia unui parteneriat transparent, capabil să ofere soluții viabile, adaptate fiecarei nevoi de consum.

Este important de retinut ca exista numeroase modalitati de plata disponibile la momentul actual, de la cele clasice, in numerar, pana la cele online, in contul My CEZ, prin Direct Debit, prin Internet Banking sau la ATM, prin transfer bancar sau cash, la partenerii nostri desemnati.

Daca va creati un cont online My CEZ, veti gasiti toate informatiile necesare despre contractul de energie electrica si de gaze naturale, dupa simpla inregistrare a datelor de client si a unei adrese de e-mail valide.

Factura electronica sau E-factura va aduce numeroase avantaje, fiind disponibila pe e-mail inca de la data emiterii. In plus, va asiguram acces la toate facturile emise in ultimele 12 luni, in orice moment al zilei, in contul online de client.

Oferim, si asistenta specializata intre orele 8:00 – 20:00, in fiecare zi a saptamanii, pentru informatii comerciale, la Info Linia CEZ 0251 929, precum si acces rapid la alte informatii utile fara a intra in legatura cu un operator, prin intermediul IVR dinamic, la acelasi numar de telefon.

Pretul de furnizare a gazelor naturale este valabil pe o perioada de 3 luni de la data incheierii contractului, cu posibilitatea de modificare ulterioara in functie de evolutia pietei. Oferim un termen de 15 zile calendaristice pentru plata, de la data emiterii facturii, cu posibilitatea de a opta fie pentru factura electronica, fie pentru cea printata.

Oferta este disponibilă în județele Argeș, Dolj,Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vâlcea, București, Ilfov și în localitățile Timișoara și Iași.

Consumatorii de gaze naturale pot solicita oferta personalizata CEZ Vânzare, accesând secţiunea “Cere ofertă” din platforma My CEZ.

Oferta-tip pentru clientii rezidentiali poate fi acceptata prin transmiterea unei solicitari scrise la adresa de e-mail cez_crc@cez.ro sau la adresa postala in localitatea Targu Jiu, strada Depozitelor, numarul 2, județul Gorj, ori prin prezentarea in Centrele de Relatii cu Clientii CEZ Vanzare.

Detaliile privind oferta tip de furnizare a gazelor naturale pentru clientii rezidentiali care fac parte din categoriile C1- C5 este exprimata clar prin intermediul site-ului pentru ca este important ca toti clientii sa inteleaga in ce categorie se incadreaza.

Cat costa 1 mc de gaz pentru clientii persoane juridice?

Categoria de clienti non-casnici C1 au un consum anual de gaze naturale exprimat in MWh mai mic de 280, in timp ce categoria de clienti C2 are un consum care se incadreaza intre valorile 280 si 2800 MWH. In continuare, cei care sunt incadrati in categoria C3 au un consum anual incadrat intre 2800 si 28000 MWh, iar categoria C5 este destinata clientilor cu un consum anual mai mare de 280000 MWh. Clientii care beneficiaza de tarif de distributie de proximitate sunt incadrati in categoria C6, iar cei care beneficiaza de tarif de distributie de tranzit, in categoria C7.

Toti operatorii de distributie au un pret standard al gazului de 120 lei pe MWh si un tarif standard al transportului de 11,50 lei. Pretul final cu tarifele reglementate incluse difera de la operator de distributie la altul. Spre exemplu, pentru un client incadrat in categoria C1, pretul cel mai mic poate fi obtinut de la operatorul de distributie Premier Energy SRL din Zimnicea, la valoarea de 131,6 lei/ MWh, in timp ce pretul cel mai mare exprimat apartine operatorului Romgaz SA, cu pretul de 184,37 lei/ MWh.

In alta ordine de idei, pentru un client incadrat in categoria C2, cel mai mic pret exprimat este de 131,59lei/MWh oferit de operatorul de distributie Premier Energy SRL din Zimnicea , iar cel mai mare pret este exprimat de OLIGOPOL S.R.L , cu o valoare de 177.15 lei/ MWh. Clientii incadrati in categoria C3 beneficiaza de cel mai mic pret oferit de distribuitorul Codrun Gaz S.A., cu valoarea 149,96 lei MWh, in timp ce pretul cel mai mare este al companiei Romgaz S.A, de 181.50 lei/ MWh.

Nu in ultimul rand, clientii C4 beneficiaza de preturi incepand de la 144.31 lei/MWh oferit de compania Nord Gaz SRL, pana la 163,83 lei/ MWh oferit de compania Megaconstruct SA. Clientii C5 se bucura de doua oferte, din partea distribuitorilor Delgaz Grid S.A si Distrigaz SUD Retele SRL, cu valori de 154,38, respectiv 146,24 lei/MWh.

Clientii conectati direct in sistemul national de transport (SNT) au un pret cu tarif de transport inclus de 131,50 lei, fie ca au un consum anual mai mic sau mai mare de 28000 MWh. Este important de mentionat faptul ca pretul final include, pe langa pretul gazelor naturale si tariful de transport, tarifele reglementate de ANRE pentru serviciul de distributie, TVA si acciza.

Contractul de gaze se incheie in mod simplu si nu are clauze ascunse

Valabilitatea contractului este de 12 luni cu posibilitate de prelungire cu acordul partilor.Este de mentionat faptul capretul va fi modificat in mod corespunzator cu valoarea ajustarilor introduse de ANRE, daca situatia o impune si apar modificari ale tarifelor reglementate ce influenteaza formarea pretului.

Mai mult decat atat, furnizorul de gaze naturale poate solicita constituirea unei garantii de buna executie a Contractului in functie de riscul de contrapartida, garantie ce va fi mentinuta pe toata durata derularii contractului.

Pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale, este bine ca toti consumatorii sa stie ca aceasta se realizeaza in maxim 21 de zile de la primirea notificarii, conform legii energiei electrice şi a gazelor natural nr. 123/2012.

Nu in ultimul rand, pentru a incheia contractul de furnizare gaze naturale veti avea nevoie de urmatoarele documente:

Pentru persoane fizice:

 • Copie C.I.;
 • Declarație pe propria răspundere privind utilizarea gazelor naturale numai pentru desfășurarea activităților casnice;
 • Copie a actului de proprietate sau a altui document care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului care face obiectul locului de consum. Pentru protecţia consumatorului, se pot decupa părţi nerelevante pentru serviciul de furnizare;
 • Acordul de acces (dacă este disponibil);
 • Acordul scris al proprietarului de drept pentru încheierea contractului de furnizare, dacă această menţiune nu se regăseşte înscrisă în actul de deţinere a spaţiului, în cazul în care solicitantul persoană fizică/ juridică ce are calitatea de chiriaş/ concesionar sau altă calitate similară şi care atestă un drept de folosinţă temporară a locului de consum printr-un act încheiat cu proprietarul.

Pentru persoane juridice:

 • Copie CI administrator și CUI firmă;
 • Cont bancar de virament şi denumirea băncii prin care consumatorul derulează plăţile;
 • Actul de proprietate sau alt document care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului care face obiectul locului de consum;
 • Acordul de acces;
 • Acordul scris al proprietarului de drept pentru încheierea contractului de furnizare, dacă această menţiune nu se regăseşte înscrisă în actul de deţinere a spaţiului, în cazul în care solicitantul persoană fizică/juridică care are calitatea de chiriaş/concesionar sau altă calitate similară şi care atestă un drept de folosinţă temporară a locului de consum printr-un act încheiat cu proprietarul;
 • Necesarul de consum aferent perioadei de livrare, defalcat pe luni;

Documentele se depun în copie, semnate şi ştampilate, conform cu originalul.

Va fi necesara prezentarea acordului scris al proprietarului de drept pentru a incheia contractul de furnizare, dar si necesarul de consum aferent defalcat pe luni. Toate documentele se depun in copie, semnate si stampilate conform originalului.

CEZ Vanzare isi ia un angajament pe termen lung fata de toti clientii sai, casnici si non-casnici, oferind transparenta si control deplin asupra consumului de gaze naturale.

Preturile prezentate in acest articol sunt valabile la data publicarii acestuia: 23.06.2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn