
Cât consumă un televizor pe zi?
Cât consumă un televizor pe zi?
Deși conținutul video este din ce în ce mai vizionat pe o gamă largă de dispozitive, o cantitate considerabilă de timp este încă petrecută în fața unui televizor obișnuit. Televizoarele au devenit mult mai eficiente în ultima perioadă, iar modelele de dimensiuni mai mari devin din ce în ce mai accesibile.
În prezent, găsim un televizor sau chiar mai multe în aproape fiecare locuință. Cu toate acestea, consumul de energie și valoarea facturii lunare cresc odată cu numărul de electronice și electrocasnice folosite de tine și familia ta în decursul unei luni.
În timp ce evoluția tehnologică a permis modernizarea modelelor și obținerea eficienței energetice la televizoare, cantitatea de electricitate a crescut din cauza utilizării frecvente și a specificațiilor tehnice ale acestora. Descoperă în rândurile de mai jos cât consumă un televizor, ce factori influențează consumul și ce trebuie să faci pentru a economisi.
Câtă energie poate consuma un televizor?
Vei observa că în comparație cu alte aparate din locuință (sistemele de încălzire, răcire sau iluminare), televizorul folosește foarte puțină energie. Cu toate acestea, este indicat să economisim consumul de energie pentru un viitor sustenabil.
Ce factori influențează consumul de energie electrică la un televizor?
Există diferite categorii de televizoare, motiv pentru care cantitatea de electricitate consumată poate fi afectată de următoarele aspecte:
- Tipul de ecran – în prezent, există 3 tipuri de ecrane la televizoare: LED și variantele (OLED, QLED, NanoCell, etc), LCD, plasmă. LCD-urile și LED-urile consumă aproximativ aceeași cantitate de energie electrică, astfel că nu vei observa o diferență prea mare între cele două variante. Ecranele din plasmă și opțiunile mai vechi (CRT) consumă cea mai mare energie pe fondul tehnologiei depășite.
- Nivelul de luminozitate – luminile puternice necesită o cantitate mai mare de energie electrică, astfel că dacă vei seta televizorul la un nivel prea înalt de luminozitate, factura ta la electricitate va fi mai mare.
- Rezoluția imaginii – televizoarele care afișează imagine la o rezoluție înaltă sau cele care presupun rate de reîmprospătare mai mari vor crește consumul de energie electrică.
- Dimensiunea – din moment ce suprafața ecranului este mai mare, aceasta necesită mai multă iluminare și putere de procesare, motiv pentru care și consumul de electricitate va fi mai semnificativ. Televizoarele de 65 de inchi și mai mult consumă mai multă energie electrică.
- Vârsta – odată cu timpul, televizoarele sunt supuse uzurii, devenind ineficiente. În acest sens, consumul televizoarelor depășite va fi semnificativ mai mare decât cel al noilor modele. Cu toate că tehnologia a permis mărirea dimensiunii lor, îmbunătățirea clarității și integrarea soluțiilor inteligente, nivelul de energie necesară pentru alimentarea televizoarelor a scăzut.
- Funcțiile smart – pe măsură ce opțiunile inteligente au fost incluse în orice aspect al vieții, de la obiecte de iluminat și până la instalații, televizoarele nu fac excepție acestui fenomen. De fapt, televizoarele au fost printre primele aparate care au beneficiat de funcții smart. Cu toate acestea, utilizarea lor conduc la creșterea consumului de energie electrică. Orice opțiune auxiliară și complexă (cum ar fi posibilitatea de a lansa comenzi vocale) va solicita mai multă energie electrică.
- Funcția 3D – această tehnologie implică o gamă complicată de culori, iar procesarea acestor imagini obligă televizorul să lucreze puțin mai mult, crescând consumul de electricitate.
- Timpul de utilizare – cu cât televizorul va funcționa mai mult timp, cu atât va consuma mai multă energie. De asemenea, deschiderea și închiderea frecventă a televizorului va conduce la creșterea consumului.
- Volumul sonor – chiar dacă volumul contribuie foarte puțin la consumul de electricitate, se recomandă să nu îți menții televizorul la un nivel zgomotos. Volumul sonor ținut inutil la maxim ar putea să te coste.
- Dispozitive auxiliare pentru TV – orice aparat pe care îl conectezi la televizor poate sustrage mai multă energie electrică, contribuind astfel la sporirea consumului total.
Câtă energie electrică consumă un televizor pe zi?
Fiecare televizor dispune de o etichetă pe care scrie puterea în W. Astfel, calcularea consumului pe zi implică înmulțirea puterii cu numărul de ore în care acesta funcționează zilnic. Rezultatul se împarte la 1000 pentru a obține consumul în kilowați-oră. În funcție de tarifele practicate de furnizorii de energie electrică, costul total poate să varieze de la o gospodărie la alta.
Așadar, dacă televizorul tău are o putere de 110 W și îl folosești timp de 5 ore pe zi, vei plăti 0,16 lei pe zi sau aproximativ 56 de lei pe an.
110 W x 5 h = 550 Wh
550Wh / 1000 = 0.55 kWh
0.55 kWh x 0.284 lei = 0.16 lei pe zi
Ce trebuie să știi despre clasa de eficiență energetică la televizoare?
Similar frigiderelor și mașinilor de spălat, televizoarele sunt aparate de uz casnic, la care trebuie să acorzi atenție clasei de eficiență energetică pe care o au. Evaluarea acestui parametru ține cont de sarcina maximă și consumul de energie în modul de repaus.
Televizoarele sunt clasificate de la A la G privind consumul de energie electrica, unde recomandate pentru a fi eficient energetic sunt cele cu clasa A.
Ce trebuie să faci pentru a economisi energie electrică?
Pentru a reduce consumul de electricitate, se recomandă să urmărești câteva recomandări simple:
- Așază televizorul într-un loc bine luminat, astfel încât să poți diminua nivelul său de luminozitate.
- Deconectează televizorul din priză atunci când nu îl folosești, deoarece în modul standby sau sleep poate consuma cantități mici, dar suplimentare de energie electrică. Sau poți opta pentru un prelungitor cu întrerupător, care să permită deconectarea tututor dispozitivelor conectate la rețea.
- Activează opțiunea ECO, dacă televizorul tău dispune de funcție de economisire a energiei.
- Setează temporizatorul de oprire, dacă obișnuiești să adormi la televizor, pentru a evita funcționarea pe durata întregii nopți.
- Înlocuiește modelele vechi de televizoare cu altele care dețin eticheta de Energy Star.
Concluzii
Cu toate că televizorul nu consumă cantități considerabile de energie electrică precum celelalte aparate casnice, un comportament rațional de consum este binevenit mai ales pentru diminuarea valorii facturii și pentru asigurarea sustenabilității planetei.