Cat consuma un frigider?
Frigiderul este cel mai util aparat de uz casnic, deși uneori nu realizăm cât de mult ne simplifică viața. Dacă dorești să cumperi un frigider nou, este important să știi cât consumă un frigider, pentru a lua odecizie în cunoștință de cauză..
Frigiderele moderne sunt eficiente energetic, în comparație cu modelele mai vechi. Dacă ai frigiderul de peste 10 ani, îți recomandăm să achiziționezi un model nou.
Progresele tehnologice din ultimii 15 ani au permis reducerea consumului de energie necesar refrigerării. Acest lucru reprezintă un avantaj financiar major pe care îl vei resimți la plata facturii lunare.
Există mai multe tipuri de frigidere moderne economice, care aparțin clasei energetice A.
În funcție de dimensiune, model și de alte specificații, un frigider va consuma mai multă sau mai puțină energie.
Totodată, consumul unui frigider depinde și de:
- temperatura la care este stabilit să funcționeze;
- nivelul de încărcare;
- locul în care este poziționat.
Cât consumă un frigider în funcție de clasa energetică?
Majoritatea aparatelor electrocasnice sunt etichetate cu litere de la A la G, pentru a semnala eficiența energetică a acestora. Etichetele A, A+, A++ sau A+++ marchează modelele mai avansate și cu un consum redus, astfel:
- clasa A consumă cu 55% mai puțină energie electrică;
- clasa A+ consumă cu 65% mai puțină energie electrică;
- clasa A++ consumă cu 85-90% mai puțină energie electrică;
- clasa A+++ consumă cu peste 90% mai puțină energie electrică.
Un frigider din clasa energetică A are un consum mediu de aproximativ 0,0375 kW pe oră. În urma unor calcule, un astfel de frigider consumă aproximativ 27 kWh pe lună, respectiv 324 kWh pe an.
Care sunt factorii care influențează consumul de energie?
Conform producătorilor, un frigider modern consumă, în medie, între 300 și 380 kW pe an. Dacă optezi pentru un model economic de frigider, acesta va avea un consum mediu de electricitate cuprins între 230 și 300 kW pe an.
Principalii factori care impactează costurile de energie electrică sunt:
- preț kW;
- clasa energetică de care aparține frigiderul;
- modelul de frigider;
- numărul de produse aflate în frigider;
- temperatura la care este setat frigiderul;
- temperatura exterioară;
În funcție de zona în care locuiești, poți alege un furnizor de energie electrică cu oferte avantajoase din punct de vedere financiar. Este recomandat să compari diferențele de preț/kWh practicate de fiecare furnizor în parte, astfel încât să beneficiezi de cel mai bun preț și de servicii de calitate.
Majoritatea frigiderelor moderne beneficiază de opțiunea ECO (economy), care reprezintă cea mai convenabilă valoare de setare. Acest simbol se aprinde atunci când congelatorul este setat la temperatura de -18 grade Celsius. Opțiunea indică faptul că frigiderul funcționează într-un mod eficient din punct de vedere al consumului de electricitate.
În plus, dacă ești plecat de acasă timp de câteva zile, o serie de frigidere dispun de posibilitatea de a le seta pe modul de vacanță. În acest caz, este indicat să nu păstrezi alimente perisabile în frigider, deoarece operațiunea activă de răcire este anulată. Modul de vacanță permite economisirea consumului de energie electrică a frigiderului.
Temperatura exterioară reprezintă un alt factor care influențează cât consumă un frigider. De exemplu, amplasarea frigiderului într-un loc expus la soare (mai ales în timpul verii), poate schimba temperatura interioară a frigiderului. Aceste variații de temperatură pot fi compensate cu ajutorul unui termostat.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre frigiderul tău, vei găsi toate informațiile necesare despre consum inscripționate pe autocolantul din spatele frigiderului, dar și în manualul de utilizare.
Ce modalități de reducere a consumului de energie electrică există?
Pentru a menține un consum energetic minim al frigiderului, îți recomandăm:
- să eviți să deschizi ușa frigiderului pentru perioade lungi de timp;
- să te asiguri că ușa frigiderului nu rămâne întredeschisă;
- să menții un nivel mediu de încărcare a frigiderului – nu supraalimenta frigiderul, deoarece funcția de răcire devine ineficientă când circulația aerului interior este obstrucționată.
- să setezi temperatura adecvată pentru frigider și congelator, în funcție de temperatura exterioară. De asemenea, dacă ai un frigider din clasa energetică A, este indicat să decongelezi produsele congelate în compartimentul frigiderului, pentru a menține calitatea alimentelor.
- să nu introduci alimente și băuturi calde în frigider;
- să păstrezi o distanță de minim 3 centimetri pe părțile laterale ale protecției ventilatorului – este important să nu blochezi debitul de aer prin plasarea alimentelor în apropierea ventilatorului din compartimentul frigiderului. O distanță minimă de 3 cm va asigura o funcționare corectă și un consum redus de energie.
- să nu fie amplasat lângă o sursă de căldură (de ex. Aragaz)
- să păstrezi alimentele departe de senzorul de temperatură din cadrul frigiderului.
Rafturile și compartimentele special create pentru depozitarea legumelor și fructelor sunt utilizate pentru a eficientiza consumul de energie electrică, oferind totodată cele mai bune condiții de depozitare.
Având în vedere că frigiderul este singurul aparat electrocasnic care funcționează fără oprire, majoritatea persoanelor se întreabă care este consumul lunar al acestui dispozitiv.
Există o mulțime de factori ce dictează cât consumă un frigider. De exemplu, dacă ușa frigiderului nu este deschisă timp de 24 de ore, consumul energetic este aproape inexistent. Acest lucru se întâmplă deoarece temperatura din interiorul frigiderului se păstrează constantă (în cazul unui frigider din clasa energetică A).
Cum se curăță și cum se întreține un frigider?
Durata de viață a frigiderului este extinsă dacă acesta este curățat în mod regulat și întreținut corespunzător. Așadar, pentru a menține un frigider curat și pentru a reduce consumul de energie electrică, este recomandat să ții cont de următoarele sfaturi:
- nu folosi niciodată produse abrazive, săpun, substanțe de curățare sau detergenți pentru a curăța compartimentele frigiderului. Produsele de curățare dure și acide grăbesc procesul de degradare a frigiderului. Pentru o curățare eficientă se recomandă utilizarea unor produse pe bază de apă, non-alcaline și non-corozive;
- dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu în ½ l de apă, înmoaie o lavetă în această soluție și curăță ușor interiorul frigiderului;
- asigură-te că nu intră apă în carcasa lămpii și în alte componente electrice;
- nu folosi niciodată substanțe de curățare pe bază de clor pentru a curăța suprafețele exterioare și cromate ale frigiderului, deoarece clorul produce coroziunea suprafețelor metalice;
- spală în mod constant mânerele, ușile, marginile și partea superioară a frigiderului, cu ajutorul unei lavete umede;
- menține alimentele din frigider în recipiente închise pentru a evita răspândirea mirosurilor neplăcute;
- nu păstra alimente alterate sau expirate în frigider;
- așază alimentele congelate într-un castron în frigider, atunci când intenționezi să le decongelezi;
Contorul te ajută să descoperi cât consumă un frigider
Este destul de dificil de preconizat cu exactitate cât consumă un frigider, deoarece există numeroși factori pe care trebuie să îi luăm în calcul. Cu toate acestea, există o metodă simplă prin care poți estima consumul de electricitate al frigiderului tău: metoda contorului.
În primul rând, frigiderul trebuie să rămână singurul dispozitiv din casă conectat la priză. Este recomandat să pleci de acasă timp de câteva ore și să notezi ora și numărul de kilowați indicați de contorul electric.
La întoarcerea acasă vei face același lucru, înainte de a conecta la priză orice alt aparat electronic sau electrocasnic. Apoi, tot ce trebuie să faci este să calculezi diferența dintre numărul de kilowați pe care i-ai notat la plecare și numărul de kilowați afișați momentan de contorul electric. Astfel vei afla cât a consumat frigiderul tău în perioada de timp în care ai fost plecat.
Concluzii
Dacă vrei să reduci consumul de electricitate, trebuie să:
- alegi un frigider din clasa energetică A;
- găsești o ofertă avantajoasă la energie electrică;
- respecți regulile de utilizare, curățare și întreținere ale modelului de frigider pe care îl deții.