În prezent, numeroase persoane optează pentru un cuptor electric în detrimentul clasicului aragaz, însă principala preocupare rămâne cat consuma un cuptor electric. Motivul este unul cât se poate de simplu și constă în multitudinea funcțiilor suplimentare care ușurează considerabil gătitul.

Pe lângă acest aspect, cuptoarele electrice îndeplinesc și un rol estetic. Acestea sunt ideale într-o bucătărie amenajată în stil modern sau minimalist. 

Cu toate acestea, alegerea unui cuptor electric nu este o decizie ușoară deoarece trebuie luați în calcul mai mulți factori (spre exemplu, tehnologia utilizată, maniera de folosire etc.), aceștia având un rol hotărâtor în stabilirea consumului. Consumul de energie al unui cuptor electric este determinat de numeroase aspecte, nefiind vorba de o valoare standard a sa. 

Descoperă, în rândurile următoare, cat consuma un cuptor electric, factorii ce influențează nivelul său de consum și câteva recomandări prin care poți obține o economisire a energiei electrice în timpul funcționării acestuia.

Cat consuma un cuptor electric?

De importanță majoră pentru consumatorii casnici este răspunsul la întrebarea cat consuma un cuptor electric. Este un aspect relevant pentru aceștia în cazul achiziționării unui astfel de aparat.

Pentru început este primordial să cunoaștem maniera în care funcționează acest aparat electrocasnic pentru a putea stabili consumul său de electricitate. Comparativ cu un cuptor pe gaz, cuptorul electric va utiliza energie electrică în vederea obținerii căldurii. 

Pentru a afla consumul exact al unui cuptor electric, consumatorii casnici pot monitoriza, pe un anumit interval de timp, contorul de curent în momentul nefolosirii cuptorului electric. Ulterior, se pot constata diferențe de valori, în urma punerii în funcțiune a aparatului. Cu alte cuvinte, diferența dintre cifre va stabili valoarea consumului pe acel interval de timp. 

Însă, există o modalitate mai ușoară de aflare a nivelului de consum pentru un cuptor electric, printr-un calcul rapid. La achiziția lui vei găsi în datele lui tehnice puterea lui de funcționare (exprimată în W).  Există modele de cuptoare electrice ce asigură o putere de 4000 W. Totuși, cele mai multe sunt cu puteri în intervalul 2000-3000 W. În analiza puterii cuptorului, un aspect demn de luat în considerare este eficiența energetică. În mod cert, modele care prezintă o eficiență energetică ridicată sunt cele concepute cu tehnologii actuale. Ele se regăsesc în clasa energetică A+ sau A++.

Să presupunem că alegi un cuptor electric cu o putere de de 2200 de W. Pentru o durată de o oră în care acesta funcționează în parametrii normali, consumul său va fi de 2,2 kWh. În cazul unei utilizări zilnice, de o oră, într-o lună de zile consumul total va fi de 66 sau 68,2 kW. În funcție de tariful aplicat pentru un kw de un furnizor energie electrica poți afla costul aferent funcționării acestui aparat electrocasnic.

Ce factori pot influența consumul unui cuptor electric?

Consumul unui astfel de aparat electrocasnic poate fi influențat de o serie de particularități pe care le deține acesta. Printre aspectele cele mai relevante menționăm:

Cum poți economisi energie electrică în timpul funcționării cuptorului electric?

Dacă ești în căutarea unor trucuri smart de economisire energie în momentul funcționării cuptorului electric, iată cum trebuie să procedezi:

Cumpărarea unui cuptor electric fără a studia tipul de tehnologie utilizat, clasa energetică, puterea de funcționare sau dimensiunile lui are repercursiuni asupra nivelului consumului de energie electrică. Spre exemplu, dacă achiziționezi un cuptor electric dintr-o clasă energetică superioară, cu siguranță te vei bucura de o economisire din punct de vedere al consumului și implicit pe plan financiar. Însă, este esențial de menționat că prețul la achiziție este unul relativ mare, comparativ cu cele din clase energetice mai mici.

Dimensiunea cuptorului este, de asemenea, un factor crucial pentru estimarea consumului de energie electrică. Dacă spațiul ce trebuie încălzit este mare, acest fapt atrage după sine un consum mai ridicat de electricitate.

Prin urmare, înainte de a cumpăra un anumit model de cuptor electric, ar trebuie să studiezi toate aspectele pozitive și negative ale acestuia, mai ales prin prisma faptului că o utilizare incorectă poate crește considerabil consumul de energie. În plus, este important să ai în vedere furnizorul de energie ales și prețul kw stabilit pentru a avea certitudinea că acesta răspunde cu succes tuturor cerințelor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *