Cat consuma un calorifer electric?
Din ce în ce mai multe locuințe sunt încălzite cu ajutorul sistemelor bazate pe electricitate. Alegerea acestor surse de căldură alternative nu este surprinzătoare, mai ales că sistemele de încălzire centralizată devin din ce în ce mai ineficiente.
Caloriferele electrice sunt, din fericire, tot mai rentabile și moderne, motiv pentru care merită să investești în ele.
Cum poți estima consumul unui calorifer electric?
Întrebarea „Care este costul de funcționare al unui radiator electric?” este aproape similară cu întrebarea „Care va fi factura mea la energie electrică luna viitoare, luând în considerare un preț/kw corect?”. Răspunsurile variază atât de mult de la gospodărie la gospodărie încât ar fi imposibil să poată fi oferită o valoare corectă și unică.
Spre exemplu, chiar dacă un calorifer electric și o bormașină cu fir sunt alimentate ambele cu energie electrică pentru a funcționa, ele utilizează energia respectivă în moduri total diferite. Caloriferul electric, de exemplu, își va opri automat consumul de energie după ce ajunge la temperatura stabilită, însă bormașina doar dacă este oprită.
Așadar, caloriferele electrice moderne folosesc termostate interne pentru a se opri și a porni în funcție de temperatura ideală setată.
Fiecare spațiu dintr-o casă este diferit, iar fiecare încăpere are propriul set de cerințe care poate influența eficiența sistemului de încălzire bazat pe folosirea unuia sau mai multor calorifere electrice.
Specialiștii spun că se pot estima costurile de funcționare potențiale ale unui calorifer electric pe baza unei formule de calcul. Având în vedere faptul că nu ia în considerare toate variabilele posibile, trebuie privită doar ca pe o estimare:
Puterea caloriferului electric (kW) x numărul de ore de utilizare x preț/ kW oră = costul consumului zilnic al caloriferului electric
Care sunt criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un calorifer electric?
Alegerea unui calorifer electric nu diferă prea mult de selectarea altor dispozitive pe care dorim să le utilizăm acasă. În primul rând, trebuie să ne definim nevoile, respectiv temperatura dorită.
În privința parametrilor caloriferelor electrice, cel mai important criteriu este puterea acestuia. Cu cât este mai mare puterea, cu atât mai mare va fi consumul de energie.
Alte aspecte importante pe care nu trebuie să le ignori se referă la tipul de termostat și modul de control al dispozitivului. Unele modele de calorifer electric îți permit să reglezi temperatura cu o precizie de 1 grad Celsius. Altele oferă mai multe niveluri de putere de încălzire, iar cele mai simple încălzesc întotdeauna aceeași temperatură.
În principiu, caloriferele electrice generează cantități semnificative de căldură. După achiziționarea lui este obligatoriu să citești în detaliu instrucțiunile de utilizare și să respecți cu strictețe regulile de siguranță.
Certificatele și materialul din care este realizat caloriferul sunt foarte importante, dar la fel de importante sunt modul specific de proiectare, respectiv cel de fabricare și brandul care oferă o garanție calității. Echipamentele actuale conțin un ulei special, un gel care se încălzește mai repede decât apa furnizând mai eficient căldura necesară.
Alți factori de luat în considerare la calcularea tarifului pe care îl ai de plătit
Este necesar să ai în vedere și aspecte precum:
- gradul de izolare al locuinței (în general);
- gradul de izolare al camerei ce urmează a fi încălzită (în particular);
- dimensiunile camerei respective (lungime, lățime, înălțime);
- gradul de mobilare al încăperii;
- preferințe personale în materie de confort termic;
- localizarea proprietății (zonă de munte, zonă de câmpie, etc.);
- condițiile meteo specifice (ger puternic, temperaturi exterioare hibernale mai prietenoase);
- nivelurile de expunere la soare, vânt, etc.;
- obiceiurile celor din casă;
- perioada în care indivizii stau efectiv în casă pe parcursul unei zile, săptămâni, luni.
Caloriferele setate la un nivel de căldură mai scăzut vor ajunge la temperatură mai repede și vor consuma mai puțină energie electrică, dar este important să nu se scadă semnificativ gradul de confort.
O mențiune importantă se referă și la imobilul respectiv. O casă veche se încălzește mai greu din pricina faptului că nu poate fi izolată foarte bine, spre deosebire de una nouă, construită cu atenție și din perspectiva gradului de izolare termică.
Proprietățile mai noi sunt proiectate din start pentru a fi mult mai etanșe la curenții de aer exteriori. Acestea beneficiază de niveluri mai ridicate de izolație datorită reglementărilor actuale ale clădirilor care au drept scop creșterea eficienței energetice a imobilelor rezidențiale și nu numai.
Unde merită să utilizezi calorifere electrice economice?
Datorită funcțiilor moderne și gelurilor speciale utilizate, caloriferele electrice economice sunt ideale pentru case și apartamente. Ele pot fi fi amplasate în orice cameră care necesită o încălzire constantă sau într-un anumit interval de timp.
Sistemul electric de încălzire aduce o serie de avantaje utilizatorilor. Cele mai semnificative sunt legate de funcționarea eficientă și încălzirea rapidă a locuinței până la temperatura optimă.
Concluzii
Tehnologia caloriferelor economic electrice contribuie la eficientizarea încălzirii în apartamente și case. De aceea, caloriferele electrice vin ca un real ajutor în obținerea unui confort sporit pe durata sezonului rece.