Aerul condiționat reprezintă o modalitate excelentă de a avea confort în propria locuință, în special în sezonul cald, atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate. Datorită ușurinței de instalare, dar și de folosire, aparatul de aer condiționat este o variantă pentru care optează tot mai multe persoane interesate de climatizarea spațiilor interioare.

Dincolo de avantajele menționate, aparatele de aer condiționat se pot număra printre cei mai mari consumatori de energie din locuință. Așadar, dacă te întrebi cat consuma un aer conditionat și care sunt costurile aferente, ți-am pregătit o serie de informații utile pe care orice consumator responsabil ar trebui să le aibă în vedere.

Cat consuma un aer conditionat?

Pentru a răspunde întrebării legate de consum, aerul condiționat poate consuma chiar până la 70% din consumul total de energie al locuinței, dacă nu este ales și întreținut corect. Astfel de valori se înregistrează mai ales în lunile de vară. În aceste luni aparatele de aer condiționat sunt folosite des pentru a asigura confortul termic dorit. 

Important este să efectuezi un calcul de consum anual în vederea obținerii unei imagini cât mai corecte. În felul acesta vei putea obține un răspuns concret la întrebarea cat consuma un aer conditionat. De obicei, pentru varianta de răcire sunt luate în calcul 500 de ore de funcționare ale aparatului. Acestea se înmulțesc cu prețul kWh stabilit la încheierea contractului de energie electrică cu furnizorul.

Ce trebuie să faci pentru a economisi energie electrică?

Pentru a reduce consumul de energie și implicit costurile pe care le implică utilizarea aerului condiționat, se recomandă:

Să acorzi atenție clasei energetice

Cantitatea de energie electrică pe care o consumă aparatul depinde în mod direct de clasa energetică în care se încadrează. Cu cât aparatul prezintă o eficiență energetică înaltă, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mic. Aparatele de aer condiționat cele mai eficiente se dovedesc a fi cele din clasa energetică A.

Potrivit specialiștilor, costurile sunt mai mici dacă optezi pentru un aparat de aer condiționat clasele energetice superioare. Spre exemplu, dacă alegi un model cu o putere de 12.000 BTU, încadrat în clasa energetică A vei obține un consum de aprox. 1,08 kWh. 

Aceste aparate pot fi utilizate și iarna cu scopul încălzirii locuinței. Însă, este important ca ele să fie alese în baza unei documentării în prealabil. Totodată, este indicat să ții cont și de anumite criterii precum dimensiunea locuinței, nevoile privind confortul termic etc.

În prezent, datorită progresului tehnologic, avem acces la numeroase aparate de aer condiționat care garantează un consum redus de energie electrică datorită modului inovator de funcționare. Pe lângă alegerea unui aparat din clasele energetice menționate, este recomandat să optezi pentru unul care are integrată tehnologia inverter, responsabilă de optimizarea funcționării aparatului.

Astfel, te poți bucura de o economie substanțială la factura de energie electrică, fără a compromite confortul termic. 

Să asiguri mentenanța periodică a aparatului de aer condiționat

Foarte multe persoane ignoră acest aspect și se confruntă cu pierderi mari de energie. Dacă aparatul de aer condiționat nu este întreținut corespunzător și curățat la cel puțin 2-3 luni, filtrele pot acumula depuneri de praf și alte impurități. Acest lucru împiedică funcționarea optimă a aparatului de aer condiționat. Astfel, pentru a avea garanția că nu irosești energie pe fondul unor probleme tehnice, efectuează periodic o verificare corespunzătoare aparatului.

De reținut că aparatulul poate fi eficient energetic, în măsura în care acesta funcționează în cele mai bune condiții.

Să verifici dacă oferta de energie electrică aleasă se aliniază nevoilor tale de consum

În contextul eforturilor de a obține un consum mic de energie, este important să ai în vedere și oferta aleasă de la furnizorul de energie electrică. Ținând cont de necesitățile tale de consum, raportate la dimensiunea locuinței, te poți orienta mult mai ușor către oferta potrivită. Chiar dacă prețul energiei este un criteriu important, trebuie să fii atent și la beneficiile pe care le poți obține. Nu întotdeauna cea mai ieftina oferta de la furnizor este cea mai bună alegere. 

Concluzii

Unul dintre marii consumatori de energie electrică din locuință este aparatul de aer condiționat. Însă, dacă îl alegi corect și îi asiguri o mentenanță corespunzătoare, cu siguranță vei face economii la factura de energie prin optimizarea consumului de energie.

Dacă vei opta pentru un model eficient din perspectiva claselor energetice, vei avea garanția unui consum mai mic de energie electrică, fără a compromite performanța. Doar în acest mod poate fi atinsă eficiența energetică, considerată astăzi o prioritate pentru consumatorii casnici și noncasnici. 

Pentru mai multe informații utile despre modul în care poți eficientiza consumul de energie electrică, obținând în final facturi mai mici poți consulta manualul de eficiență energetică, pus la dispoziție de CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României.