Cei mai mulți dintre clienții casnici își încălzesc locuințele cu ajutorul unei centrale termice pe gaz, mai ales dacă au avantajul unui acces facil la rețea. Cele mai multe centrale pe gaz instalate prezintă o putere de 24 kW, acestea fiind potrivite pentru orice tip de apartament, dar și pentru case cu suprafețe mai mici.

Cei mai mulți consumatori clienți aleg o centrala pe gaz deoarece sunt mai simplu de utilizat, prezintă un randament bun, iar întreținerea lor este mult mai simplă, comparativ cu alte sisteme de încălzire.

Însă, un aspect de interes pentru cei care dețin astfel de centrale este consumul acestora. Cat consuma o centrala pe gaz? Ei bine, este o întrebare pe care o adresează astăzi majoritatea clienților casnici, mai ales în contextul evoluției prețurilor pentru gaze naturale și a evenimentelor cu impact economic la care asistăm.

Așadar, dacă te întrebi cât consumă o centrala pe gaz și care sunt cheltuielile ce derivă în urma funcționării ei, în rândurile următoare vei regăsi o serie de informații care îți vor fi de ajutor.

Cat consuma o centrala pe gaz?

Cei care dețin astfel de centrale își doresc să obțină un răspuns exact la această întrebare. Însă, nu există unul general valabil, capabil să mulțumească utilizatorii. De ce? Pentru că fiecare locuință prezintă particularitățile sale, ele influențând consumul centralei. 

Ceea ce poți face în această situație este să analizezi factorii de influență proprii. În felul acesta poți să obții o imagine cât mai realistă și obiectivă a consumului de gaz din locuința ta. 

Ce factori trebuie luați în calcul pentru a estima consumul de gaz al centralei termice?

Concret, pentru a afla răspunsuri relevante despre consumul centralei trebuie să ai în vedere următoarele aspecte cheie:

De asemenea, ai în vedere și suprafața locuinței tale și nivelul de izolare. Atât intervalul de funcționare, cât și consumul efectiv depind în mod direct de nivelul de izolație al casei. Gândește-te că până și calitatea sistemelor arhitecturale ale casei poate să influențeze consumul de gaz.

Un alt factor important în acest context este puterea centralei termice. După cum am menționat și la început, centralele termice cu puterea de 24 kW sunt modelele cele mai des achiziționate. Acestea sunt ideale pentru apartamente, garsoniere sau case cu suprafețe mai mici.

Dincolo de aceste aspecte în strânsă legătură cu particularitățile casei, în procesul de estimare a consumului intră și prețul gazelor naturale. Acest parametru este unul destul de schimbător, comparativ cu ceilalți factori luați în calcul în acest proces. 

Pentru a avea o imagine cât mai realistă asupra consumului de gaz al centralei și valorii facturii lunare este necesar să știi tariful pe kWh oferit de furnizorul tău.

În măsura în care ai o ofertă aliniată nevoilor tale de consum atunci nu trebuie să îți faci griji cu privire la valorile facturilor lunare. Însă, dacă oferta actuală nu este adaptată acestor nevoi, există riscul ca la final de lună, acest lucru să se reflecte în valoare facturii tale la gaz.

Prin urmare, pentru a obține un răspuns cât mai relevant la întrebarea Cat consuma o centrala pe gaz?, ia în calcul toți factorii de influență. De la izolația casei, timpul de funcționare al centralei până la prețul gazelor naturale, aplicat de furnizorul tău.

Ce măsuri poți lua pentru îmbunătățirea eficienței centralei termice?

Pentru a optimiza consumul de gaz al centralei și garanta o funcționare în parametrii optimi a acesteia poți aplica câteva măsuri eficiente. Printre acestea menționăm:

Concluzii

Când vine vorba despre consumul unei centrale termice pe gaz, este important să fiți atenți la mai mulți factori. Poți obține un răspuns concludent în măsura în care cunoști mecanismul unei astfel de centrale, particularitățile locuinței tale, și bineînțeles, prețul gazelor naturale stabilit de furnizorul tău. Cunoscând toate aceste aspecte vei putea să efectuezi un calcul estimativ, cât mai obiectiv al consumului centralei tale.

În plus, dacă vrei să obții sfaturi utile în ceea ce privește eficientizarea consumului de gaz, consultă acest manual de eficiență energetică, oferit de CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României.