Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Cat consuma o centrala electrica

Din ce în ce mai multe persoane aleg să-și încălzească locuința cu ajutorul unei centrale electrice. Dacă vrei să renunți la metoda de încălzire cu gaze naturale, este important să știi cât consumă o centrală electrică astfel încât să fii mulțumit de alegerea făcută. Puterea centralei electrice (de la 6 kW până la 96 kW) influențează cantitatea de energie consumată. Nivelul maxim de consum generat de o centrală termică electrică depinde de puterea sa în kW/ oră. Centrala electrică este recomandată pentru locuințele din zone lipsite de reţele de gaze naturale, unde încălzirea pe lemne ar fi o variantă prea costisitoare.

Cum calculezi cât consumă o centrală electrică?

În cazul centralelor electrice, vei utiliza exact puterea termică declarată de către producător. Cum calculezi cât consumă o centrală electrică? Vei înmulți numărul de ore de funcționare estimate cu puterea declarată a centralei și cu prețul pe kilowatt/ oră. De exemplu: în situația unei centrale electrice cu putere de 8 kW, care  generează un consum constant de 1100 kW, avem următorul calcul. Costurile lunare pentru încălzirea locuinței vor fi de 1100 kW/ lună x 0,4347 RON/ kW (costul kw din contractul tau) = 478,17 RON / lună. Așadar, îți poți face ușor o idee despre consumul lunar de energie electrică folosită pentru încălzirea locuinței tale.

Factori care influențează consumul unei centrale electrice

O centrală electrică poate consuma maximum puterea sa nominală. Cantitatea de energie consumată este determinată de factori, precum:
1. Izolația termică a imobilului
Gradul de izolare al casei este foarte important. Pierderile de căldură sunt evitate atunci când locuința beneficiază de geamuri și uși de tip termopan, respectiv de izolare a pereților și a tavanului. Totodată, este necesar să ții cont de nivelul de izolație al casei sau de numărul de geamuri pentru a stabili exact coeficientul de încălzire al locuinței. Pentru a scădea semnificativ costurile și pentru a obține randament maxim, un pas important este izolația termică a imobilului în care locuiești. De exemplu, un apartament la bloc poate fi afectat de temperatura din balcon, dacă acesta nu este închis și încălzit. Tot la bloc, gradul de inerție termică al imobilului în care se află apartamentul tău este influențat de gradul de încălzire al apartamentelor din vecinătate cu care împarți un perete.
2. Zona geografică, anotimp
Media de consum, respectiv cea de funcționare a unei centrale electrice depind și de zona geografică în care se află locuința ta. Casele aflate în zone de munte vor avea întotdeauna costuri mai ridicate pe perioada iernii. Așadar, consumul unei centrale electrice este direct proporțional cu temperatura medie din zona geografică, dictată de anotimp și de condițiile meteorologice.
3. Alegerea unei centrale termice electrice adecvate locuinței
Pentru a face alegerea corectă, este important să ții cont de următoarele criterii:
  • Puterea menționată de producătorul centralei electrice;
  • Randamentul obținut;
  • Siguranță în timpul utilizării;
  • Dotarea cu un sistem de diagnosticare și informare;
  • Existența unei perioade de garanție pentru centrala electrică.
Pentru a face o alegere corectă în ceea ce privește capacitatea de încălzire a unei centrale, este important să cunoști suprafața și înălțimea spațiului locuibil.
4. Confortul termic și gestionarea resurselor electrice
Un aparat termostat este ideal în vederea păstrării temperaturii constante pe care vrei să o ai #acasă. Poți alege un termostat wireless pe care să-l așezi în sufragerie sau în dormitor, astfel încât să te simți bine în orice cameră stai. Pentru a face economii, îți sugerăm să achiziționezi un termostat smart. Acest aparat poate fi programat pe zile, pe ore sau în funcție de programul de concediu. De asemenea, sunt recomandate închiderea centralei electrice sau reducerea intensității în timpul zilelor de iarnă în care soarele își face apariția pe cer.

Cum funcționează o centrală electrică?

Acest tip de centrală este un aparat care funcționează pe bază de energie electrică, automatizat în totalitate. Este destinat încălzirii prin intermediul instalațiilor care funcționează cu agent termic. Pe piață există centralele termice electrice cu puteri cuprinse între 6 kW și 28 kW. Aceste puteri sunt măsurate în funcție de necesarul termic al locuinței. Dacă necesarul este foarte mare, se poate recurge la utilizarea mai multor aparate. Atât la montarea unei singure centrale, cât și în cazul montajelor în cascada, un rol foarte important îl are instalația electrică. Aceasta trebuie să fie în concordanță cu puterea instalată, să nu fie suprasolicitată, racordarea realizându-se la rețele trifazate.

Principiul de funcționare al centralei electrice

Considerăm că avem un termostat conectat la placa electronică (opțional). În momentul în care acesta emite o cerere pentru încălzire, centrala termică (aflată până atunci în stand-by) pornește. Ce face practic centrala electrică?
  • Verifică funcționarea releelor de pe placa electronică (acele componente care fac să funcționeze rezistențele electrice din schimbătorul de căldură);
  • Verifică cerința senzorului de temperatură și, implicit, funcționalitatea acestuia în momentul respectiv;
  • Verifică și pornește pompa de circulație.
Centrala termică electrică poate să funcționeze în condiții normale și fără termostat, însă cu un consum mai mare și la un nivel mai mic de confort.

Care sunt componentele unei centrale electrice?

Principalele componente ale centralei termice electrice sunt următoarele:
  • Placa electronică – gestionează funcționarea centralei electrice;
  • Schimbătorul de căldură – realizează transferul către agentul termic;
  • Grupurile de rezistențe electrice, imersate în schimbătorul de căldură;
  • Pompa de circulație – realizează circuitul agentului termic în întreaga instalație;
  • Senzorii de temperatură și de supratemperatură – contribuie la realizarea confortului termic (senzor de temperatură) și la oferirea siguranței în exploatare (senzor de supratemperatură);
  • Vas de expansiune – necesar pentru a prelua creșterea de presiune în momentul încălzirii (dilatării termice);
  • Supapa de siguranță – acționează prin deschidere și este responsabilă de micșorarea presiunii din sistem atunci când ajunge la 3 bari (pentru a proteja atât centrala, cât și instalația termică).

Centrala electrică versus centrala pe gaz

Pe durata procesului de ardere, centrala pe gaz utilizează combustibil gazos pentru a încălzi caloriferele și apa din spațiul locuibil. Apa încălzită se deplasează prin țevi către calorifere pentru a asigura încălzirea, respectiv către un boiler sau direct la robinete pentru a furniza apă caldă. Avantajele centralei pe gaz sunt:
  • consumatorii beneficiază de costuri scăzute;
  • gazul natural reprezintă o variantă accesibilă pentru consumatori;
  • alimentarea cu gaz este disponibilă fără întreruperi;
  • satisface solicitări crescute de încălzire și apă caldă;
  • necesită lucrări minime de întreținere și de curățare;
  • înlocuirea centralei este o operațiune relativ simplă.
Dezavantaje centralei pe gaz sunt:
  • instalarea centralei pe gaz presupune cheltuieli ridicate și autorizații;
  • poate să apară un risc de scurgeri de gaze;
  • există locuințe care nu sunt conectate la rețeaua de gaze.
Centrala electrică folosește în totalitate electricitatea pentru a încălzi caloriferele și apa din locuință. Printre beneficiile oferite de centralele electrice, menționăm:
  • este o alternativă rentabilă pentru încălzirea locuinței;
  • are un preț rezonabil;
  • instalarea este facilă și accesibilă;
  • generează mai puține emisii periculoase;
  • este silențioasă în timpul utilizării;
  • nu are nevoie de țeavă de ardere sau pentru eliminarea gazelor arse.
Neajunsurile centralei electrice se referă la:
  • costurile de funcționare pot fi ridicate;
  • nu este o opțiune recomandată pentru locuințe cu suprafețe mari sau pentru persoane cu un nivel crescut de consum de apă caldă și de căldură.
Referitor la cheltuielile de instalare, este important să știi că instalarea unei centrale pe gaz presupune eforturi financiare mai mari decât instalarea unei centrale electrice. Având în vedere însă costurile de funcționare, centralele pe gaz sunt mai accesibile. În urma unui calcul aproximativ în kilowatt/ oră, gazul poate fi chiar de până la 4 ori mai ieftin decât energia electrică.

Sfaturi pentru a menține un consum moderat

Este recomandat sa trimiți lunar autocitirea contorului electric pentru a primi factura pe luna aferentă. În acest mod, vei putea gestiona mai atentconsumul electricității. Te sfătuim să instalezi un termostat programabil pentru diminuarea consumului. Acest aparat îți va asigura totodată confortul de care ai nevoie deoarece păstrează o temperatură constantă. Pentru toate anomaliile de funcționare a centralei electrice există anumite erori (avarii) care se pot remedia doar de către persoane abilitate.

Concluzii

Dacă te-ai hotărât să achiziționezi o centrală electrică, este important să afli cum funcționează aceasta și care sunt avantajele, respectiv dezavantajele sale. Înainte de a face o investiție serioasă în noua ta centrală, este important să calculezi puterea termică necesară pentru o funcționare corectă. De asemenea, trebuie să iei în calcul suprafața și volumul spațiului locuibil, numărul persoanelor ce consumă apă caldă, numărul de camere și mai ales gradul de izolație al locuinței. După ce vei vedea cât consumă o centrală electrică și vei identifica factorii externi care afectează consumul, vei putea sta liniștit întreaga iarnă.
Facebook
Twitter
LinkedIn