Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Bordeiul, casa romaneasca ecologica, perfect integrat in natura

d67d8ab4f4c10bf22aa353e27879133c

Pentru cei care au timp sa observe si sa se delecteze cu ceea ce vad, arhitectura traditionala romaneasca este surprinzatoare. Muzeele satului din Bucuresti, Ramnicu Valcea, Bran, Sibiu, Maramures, Banat etc., gazduiesc minunile arhitecturale ale maiestriei romanesti. Totodata, daca ai ocazia sa calatoresti prin tara, pe la sate, vei putea vedea cum romanii si-au adaptat constructiile in functie de zona geografica, teren, clima si materialele de constructii existente.

Astfel, in zonele de campie ale Romaniei, acolo unde vara este foarte cald, iar iarna foarte frig, cei mai multi locuitori isi faceau bordeie. Dovezi ale existentei unor asemenea locuinte dateaza inca din perioada neolitica, fiind cea mai veche forma de locuinta descoperita pe teritoriul Romaniei. Din pacate, dupa primul razboi mondial, acest tip de constructie a inceput sa dispara. Astazi insa, arhitectii incearca sa readuca modelul bordeiului, prin constructii care seamana cu cele din vechime, dar sunt adaptate secolului XXI.

Se stie ca adancimea de inghet in pamant este cuprinsa intre 0,70 m si 1,10 m, de unde temperatura se mentine intre 80 si 120C. De aceea, construirea locuintelor semi-ingropate prezinta multe avantaje. Apara locuinta de vanturile puternice si foarte reci in perioada de iarna, pastrand temperatura interioara constanta pe perioada de vara, atunci cand temperaturile cresc foarte mult.

Bordeiul, o casa ecologica si pasiva.

Materialele folosite sunt toate ecologice, se utilizeaza lemn, pamant, stuf si piatra. Fiind o casa ingropata, costurile cu incalzirea si racirea spatiului sunt mici, limitandu-se astfel emisiile de dioxid de carbon. Arhitectul poate gandi un sistem adecvat de ventilatie, astfel incat sa se poata recupera caldura ambientala interioara a casei.

Cu alte cuvinte, bordeiul ancestral al romanului ramane una dintre locuintele cele mai ecologice si prietenoase cu natura. In plus se remarca prin estetica.

De ce merita o astfel de constructie?

Izolatia termica si fonica, constructia relativ usoara a unei asemenea locuinte, perfect integrata in mediul inconjurator si costuri minime. Se pot gasi foarte multe planuri de bordeie pe internet, toate avand ca numitor comun faptul ca se folosesc putine materiale de constructii, ducand la o amprenta de carbon foarte mica.

Un avantaj deloc de neglijat este acela ca este cea mai rezistenta constructie in caz de cutremur. Dar, cel mai important este faptul ca foloseste caldura pamantului, caldura pe care inca nu am invatat sa o folosim la adevaratul sau potential.

Datorita dezvoltarilor tehnologice, bordeiul poate deveni, foarte curand, o locuinta de lux. Cercetarile au condus deja la realizarea unor asemenea constructii care incep sa-si dovedeasca viabilitatea ca locuinta mai mult decat confortabila: o locuinta inteligenta, economica si eficienta energetic.

Facebook
Twitter
LinkedIn