Portalul de eficienta

Afla cum poti gati pentru familie sau prieteni fara sa risipesti energie

Afla cum poti gati pentru familie sau prieteni fara sa risipesti energie

Cand ne gandim la eficienta energetica in bucatarie primul lucru care ne vine in minte este aparatura electrica sau electrocasnica. Si desi recipientele de otel inoxidabil sunt foarte apreciate, vom descoperi ca economisirea energiei provine mai degraba din cum le folosim.

Fie ca iti folosesti bucataria pentru a gati mancaruri usoare si rapide pentru familie sau prieteni, fie ca o folosesti pentru fripturi la gratar, legume sauté sau lasagna, sfaturile pe care ti le propunem te vor ajuta sa economisesti timp si bani.

APARATURA ELECTRICA

Primul pas inspre eficientizarea consumului de energie in bucatarie este sa iei in calcul aparatura electrica pe care o folosesti, iar aparatele marcate cu clase energetice superioare sunt intotdeauna cea mai buna solutie.

Cuptoarele electrice cu ventilatie aduc si ele beneficii. Aerul cald circula continuu, lucru care reduce timpul de preparare a mancarii si implicit, temperatura de care e nevoie pentru a o prepara. In medie, vei consuma cu 20% mai putina energie electrica pe luna folosind un cuptor cu ventilator comparativ cu unul obisnuit.

Cuptoarele cu auto-curatare sunt mai eficiente energetic pentru ca au o izolatie mult mai buna. Daca ai un cuptor cu un astfel de sistem, ruleaza-i ciclul de auto-curatare odata pe luna, insa doar dupa ce ai folosit cuptorul. In felul acesta cuptorul va porni mai fierbinte la inceput si te va ajuta sa economisesti energie.

Daca nu stiai, cuptorul cu microunde foloseste pana la 80% mai putina energie cand reincalzeste mancarea, fata de cuptorul obisnuit.

NU TOATE VASELE SUNT CREATE LA FEL

Vasele cu fund plat permit un contact mai mare cu elementele de incalzire. Astfel o oala cu fundul plat este cu 50% mai eficienta pentru a fierbe apa decat una cu fundul deformat.

Conductibilitatea este un alt element care trebuie luat in considerare. Oalele cu fundul din cupru se incalzesc mai repede ca cele obisnuite, iar in cuptor recipientele de sticla rezistenta sau ceramica sunt mai bune decat cele de metal. Intr-un recipient din sticla sau ceramica mancarea se gateste la fel de repede chiar daca reduci temperatura cu 25 de grade.

dimensiunea vaselor CONTEAZA

Atunci cand gatesti pe ochiul de aragaz, folosirea unei oale de dimensiunile potrivite te poate ajuta sa economisesti. Sa zicem ca folosesti un ochi de aragaz electric. In acest caz, daca oala are un diametru mai mic decat cel al arzatoarelor, poti irosi pana la peste 40% din energia electrica pe care o folosesti. Folosind oalele si tigaile de dimensiuni corespunzatoare, nu doar ca vei gati mancarea mai uniform, dar vei si economisi in jur de 145 de lei anual pentru electricitate si aproximativ 72 de lei pentru gaz. De asemenea, ia in considerare acoperirea oalelor si a tigailor cu un capac pe masura ce gatesti. In felul acesta mancarea se gateste mai repede, iar bucataria nu se mai incalzeste la fel de tare.

PREGATIREA DINAINTEA MESEI

Cand vine vorba de economisirea energiei in bucatarie, este ideal sa iti cunosti ritmul de gatit. Taierea legumelor, condimentarea puiului sau pregatirea fripturii trebuie sa se petreaca inainte de a porni aparatele electrice.

Daca e posibil, pregateste portii duble de mancare si gateste-le impreuna. Apoi, poti baga la congelator mancarea care ti-a ramas in plus. Ulterior, vei consuma mult mai putina energie doar reincalzind mancarea comparativ cu ce consumi daca gatesti de doua ori.

Aplicand sfaturile de mai sus, vei economisi energie si bani, si s-ar putea chiar sa devii mai apropiat de bucataria si de cei pe care ii rasfeti cu bunataturi culinare.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn