92cc227532d17e56e07902b254dfad10

7 trucuri simple de pus in aplicare pentru a-ti pastra locuinta calduroasa iarna aceasta

Incalzirea locuintei reprezinta peste 70% din consumul de energie al gospodariei. Asadar, reducerea acestei cifre – fara modificarea gradului de confort – presupune nu numai reducerea cheltuielilor cu energia electrica, ci si indeplinirea angajamentelor de diminuare a emisiilor de dioxid de carbon reglementate de guverne, sustine site-ul britanic Dailymail.

Mai jos gasesti 7 sfaturi simple pentru a iti mentine casa calda, fara costuri suplimentare – care pica la tanc, inainte de caderea zapezii.

 

1. Foloseste draperiile

Utilizeaza caldura naturala. Deschide draperiile, lasa lumina soarelui sa patrunda in casa, iar, cand se intuneca, foloseste-le ca izolator, pentru a pastra caldura in incapere. Asigura-te ca nu ai scurgeri sau goluri, astfel incat aerul cald sa ramana inauntru, iar cel rece afara. Acest lucru ajuta, de asemenea, la reducerea condensului.

 

2. Foloseste termostatul

Conform Centrului pentru Energie Durabila, casa ta ar trebui sa se incalzeasca cu aproximativ 30 de minute inainte de a te trezi dimineata. Este mai eficient sa folosesti o temperatura mai joasa, pentru un timp mai mare, decat o temperatura mai mare pentru un timp mai scurt. Un exemplu similar ar fi un cazan care se incalzeste la o viteza constanta, indiferent daca setezi termostatul la 20 sau la 30 de grade Celsius.  Insa este recomandat sa eviti greseala de a lasa caldura pornita, la o temperatura redusa intreaga zi, deoarece apare riscul unor cheltuieli inutile.

 

3. Muta-ti canapeaua

Stim, uneori este minunat sa iti tii scaunul preferat in fata radiatorului sau a sursei de caldura, insa acest lucru face ca o parte din caldura sa se piarda. Muta-ti fotoliul sau canapeaua si lasa aerul sa circule. Fa acelasi lucru si pentru uscatorul de haine sau alte obiecte care ti-ar putea absorbi caldura. 

 

4. Izoleaza-ti casa

Cand vine vorba de caldura, aproximativ 25% se pierde prin acoperis, insa aceasta problema se poate rezolva cu usurinta, instaland 25 de cm. de izolatie in mansarda sau in zona acoperisului. De asemenea, merita sa vezi ce se intampla cu peretii si daca pot fi aduse imbunatatiri in structura lor, deoarece aproximativ o treime din caldura unei case neizolate este pierduta in acest fel.

 

5. Blocheaza gurile de curent

Asigura-te ca usile si ferestrele tale sunt bine izolate, ca inchiderile sunt perfect ermetice, pentru a nu pierde din caldura acumulata. Astfel, economisesti bani si iti pastrezi confortul.

 

6. Instaleaza valve termostatice pentru radiatoare

Dispozitivele care controleaza caldura te ajuta sa economisesti pana la 40% mai multa energie. Este foarte eficient, mai ales ca multe astfel de dispozitive pot fi acum controlate prin intermediul aplicatiilor de pe telefonul mobil, ceea ce inseamna ca esti la doar un click distanta de a-ti asigura temperatura perfecta in casa.

 

7. Instaleaza-ti panouri care reflecta caldura

Da, ai citit corect, astfel de panouri sunt relativ simplu de instalat si nu sunt foarte costisitoare. Ele te ajuta sa reflecti caldura dinspre calorifere si radiatoare, inspre perete, asigurandu-te astfel ca nu ramane directionata catre pereti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn