5 inventii care vin in ajutorul planetei

d9d4f495e875a2e075a1a4a6e1b9770f

Astazi nu este Ziua Pamantului, dar cu siguranta ca inventiile de mai jos (majoritatea realizate de adolescenti remarcabili) sunt un prilej de a medita asupra frumusetii planetei si mai ales, asupra eforturilor pe care anumiti oameni le depun constant pentru a imbunatati viata tuturor pamantenilor. Nu te lasa intimidat de selectia noastra de contributii la acest scop, pentru ca si tu poti fi un astfel de om prin ceea ce faci.

Ocean Cleanup Array – sistem de colectare a deseurilor oceanice

Boyan Slat, in varsta de 19 ani, a inventat un dispozitiv de colectare si filtrare a gunoiului din oceane ca rezultat al unei teme pe care a primit-o la scoala cu subiectul „Reabilitarea oceanelor”. Se estimeaza ca Ocean Cleanup Array ar putea curata toate deseurile din oceanele lumii in 5 ani.

Sticla care se descompune dupa ce o folosesti

Ca participant la un festival de design in Reykjavik, Ari Jonsson, el insusi student la design, se inscrie in concurs cu o sticla de apa. Dar nu e o sticla de apa oarecare, caci datorita materialului biodegradabil din care este confectionata, aceasta are proprietatea de a-si mentine forma odata umpluta cu apa si de a se descompune odata golita.

Catalizatorul care transforma plasticul in biocombustibil

Azza Abdel Hamid Faiad, o adolescenta de numai 16 ani din Egipt, a descoperit un catalizator ieftin care poate fi folosit in generarea de biocombustibil in valoare de 78 de milioane de dolari pe an. In Egipt se consuma aproximativ un milion de tone de plastic pe an, motiv pentru care Azza vine cu propunerea de crestere a economiei tarii si, implicit, a calitatii mediului, prin reciclarea plasticului si transformarea acestuia in biocombustibil.

Bioplastic din coji de banane

Intarind ideea ca „tinerii sunt viitorul”, Elif Bilgin din Turcia, tot in varsta de 16 ani, a inventat propriul ei proces chimic prin care cojile de banane aruncate pot fi transformate intr-un bioplastic care nu se descompune. Mai mult decat atat, Elif sustine ca motivatia din spatele acestei inventii ar fi dorinta ei de a inlocui consumul de petrol cu o solutie alternativa, contribuind astfel la reducerea poluarii.

Eliodomestico – sistem solar de purificare a apei de mare

Gabriele Diamanti, o studenta din Italia, a creat un sistem solar de desalinizare, care poate genera pana la 5 litri de apa proaspata pe zi. Datorita inventiei lui Gabriele, zeci de familii din zonele sarace ale Italiei se pot bucura acum de apa potabila, un lucru la care nu aveau acces pana atunci.

Si pe noi ne-au surprins aceste inventii ingenioase, dar mai presus de toate, ne-a surprins modul inedit in care adolescentii si tinerii de mai sus au reusit sa produca o schimbare in comunitatea lor. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn