Despre program
#AdapostCuEnergie este un program de responsabilitate sociala dezvoltat si initiat de CEZ Vanzare in 2021. Este implementat cu sprijinul Asociatiei CSR Nest, in cadrul proiectului european SocialWatt.
Scopul programului este de a reduce saracia energetica si de a oferi acces la servicii moderne de energie, cu sprijinul organizatiilor neguvernamentale, in randul clientilor casnici vulnerabili ai CEZ Vanzare.

In editia pilot din 2021, proiectul care s-a inscris in competitia de granturi, a urmat procedura de aplicatie si a demonstrat un impact semnificativ in comunitatea in care va fi implementat a primit o finantare totala in valoare de 39.000 RON.
Proiectul castigator apartine Asociatiei Vasiliada – Filiala Targu Jiu care sprijina persoanele aflate in dificultate.
Initiativa a presupus dotarea cu electrocasnice moderne si eficiente energetic locuintele a 15 copii proveniti din familii monoparentale, imbunatatind astfel conditiile de viata ale acestora, dar si eficienta energetica a caminelor lor.
Copiii vizati de proiect au beneficiat si de 8 ateliere inter-generationale, construind astfel o relatie puternica parinte-copil si o punte intre asteptarile parintilor si nevoile celor mici.
Implementarea proiectului a fost finalizata in luna noiembrie 2021, cele 15 locuinte fiind utilate cu aparatura necesara pentru sporirea conditiilor de trai. Electrocasnicele au fost alese in urma unei anchete sociale desfasurate la locuintele beneficiarilor, pentru a constata care sunt nevoile fiecarei locuinte: frigider, aragaz, centrala, cuptor etc.
Am surprins cele mai importante imagini din implementarea proiectului in videoclipul de mai jos:
Aflat la prima editie anuala, programul isi propune sa sustina financiar un proiect implementat in cadrul urmatoarelor comunitati locale din 7 judete din sud-vestul Romaniei:
- Arges (Pitesti, Curtea de Arges, Campulung);
- Dolj (Craiova, Bechet, Filiasi, Bailesti);
- Gorj (Targu Jiu);
- Olt (Slatina, Corabia, Caracal);
- Valcea (Ramnicu Valcea, Horezu, Dragasani, Calimanesti);
- Mehedinti (Drobeta Turnu Severin, Orsova, Baia de Arama, Vanju Mare);
- Teleorman (Alexandria, Videle, Rosiorii de Vede).
Scopul programului este de a reduce saracia energetica si de a oferi acces la servicii moderne de energie (electricitate si gaze naturale), in randul clientilor casnici ai CEZ Vanzare.
#AdapostCuEnergie face parte din proiectul SocialWatt care faciliteaza dezvoltarea, implementarea si replicarea de scheme inovatoare pentru reducerea saraciei energetice.
In plus, SocialWatt ajuta la eliminarea decalajului intre companiile energetice si serviciile sociale, prin promovarea colaborarii si implementarea activitatilor de dezvoltare a capacitatii administrative.
Programul #AdapostcuEnergie se subsumeza Obiectivului 7 de Dezvoltare Durabila ONU, „Energie curata si la preturi accesibile”, in contextul in care cererea pentru energie electrica este in crestere, iar societatea in ansamblul sau trebuie sa fie pregatita sa faca fata acestei situatii si sa se adapteze in sensul adoptarii pe scara larga a energiei regenerabile.
Un proiect finantat de si implementat cu sprijinul
in cadrul proiectului
Aceasta competitie sprijina Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale ONU
Ghidul aplicantului
Competitia s-a incheiat
Bugetul programului
Bugetul aferent editiei din acest an a programului #AdapostCuEnergie este de 39.000 RON si va fi folosit pentru acordarea unui singur grant castigator.
Beneficiarii finali eligibili sunt clienti casnici CEZ Vanzare, din grupuri vulnerabile: varstnici, persoane cu dizabilitati, persoane din mediul rural, persoane singure, familii monoparentale si care locuiesc in locuinte individuale.
Directii strategice de interventie prin programul #AdapostCuEnergie
In cadrul competitiei din anul 2021, se vor finanta idei de proiecte care fac parte din una din urmatoarele directii strategice:
Eficienta energetica
Activitati eligibile
- Inlocuire/achizitie aparatura/sisteme eficiente (ex: frigider, aragaz, masina de spalat, aer conditionat, boiler, pompe, centrala termica).
- Anvelopare termica: pereti interiori, acoperis, ferestre;
- Renovare: reparatii acoperis, pereti, instalatie electrica etc.;
- Conectare la reteaua electrica/gaze pentru case izolate.
Solutii smart
Activitati eligibile
- Inlocuire/achizitie panouri solare, termostate inteligente etc.
Procedura de aplicatie
Organizatiile neguvernamentale interesate de programul de finantare #AdapostCuEnergie vor putea aplica in cadrul editiei 2021 a acestui program in perioada 17 mai – 14 iunie 2021, pana la ora 23.59 a datei de 14 iunie. Aplicatiile de proiecte se vor trimite exclusiv pe adresa de e-mail adapostcuenergie@csrnest.ro
Pentru a fi eligibili in etapa de evaluare tehnico-administrativa, aplicantii trebuie:
- Sa completeze formularul de aplicatie, insotit de documentele/anexele aferente dosarului de aplicatie si sa le trimita completate corect si complet, in termenul limita stabilit, exclusiv la adresa de e-mail adapostcuenergie@csrnest.ro. Toata documentatia aferenta dosarului de aplicatie poate fi descarcata de pe www.adapostcuenergie.ro
- Sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite de finantator in ghidul aplicantului pentru editia din 2021 a programului de responsabilitate sociala #AdapostCuEnergie.
- Sa ataseze acordul de parteneriat (daca este cazul) care sa faca dovada parteneriatului cu autoritati locale (ex: primarie, directie de asistenta sociala etc.) sau institutii de invatamant – gradinite, scoli
- Sa trimita CV-urile membrilor cheie ale echipei de proiect.
Autoritatile publice locale si institutiile de invatamant sunt eligibile in calitate de parteneri ai aplicantului. Atat finantatorul (CEZ Vanzare), cat si administratorul programului (Asociatia CSR Nest) incurajeaza incheierea de parteneriate intre ONG-uri si autoritati publice locale/institutii de invatamant, pentru derularea proiectului propus spre finantare.
In cazul incheierii unor astfel de parteneriate, trebuie mentionat clar rolul fiecarui partener institutie sau autoritate publica in proiect, precum si valoarea adaugata pe care acesta o aduce proiectului propus spre finantare.
Parteneriatul dintre aplicanti si autoritatile publice locale si institutiile de invatamant poate viza aspecte precum colaborarea in identificarea grupurilor tinta si/sau in sustinerea implementarii si/sau dezvoltarea unor activitati din proiect care se inscriu in directiile strategice.
Pentru a fi valid parteneriatul dintre aplicant si autoritatile publice locale si institutiile de invatamant, acesta trebuie sa vizeze ca si beneficiari finali ai proiectelor, clientii casnici CEZ Vanzare.
Fiecare aplicant poate depune maximum 2 cereri de finantare, cate una pentru fiecare directie strategica a programului #AdapostCuEnergie; acestea vor fi analizate de o echipa de evaluare formata din cinci evaluatori (1 din partea Asociatiei CSR Nest, 2 reprezentanti CEZ Vanzare si 2 profesionisti din industria energetica din Romania)
Evaluare proiecte
Evaluarea tehnica si financiara este realizata de o echipa de evaluatori formata din:

Sorin Boboc
Sorin Boboc este directorul de programe al Asociatiei CSR Nest si are o experienta de peste 17 ani in domeniul dezvoltarii comunitare, coordonand in aceasta perioada mai multe proiecte finantate de Uniunea Europeana, implementate in principal in sudul Romaniei. Experienta sa profesionala mai include si project management, coordonare de echipe multidisciplinare, training si dezvoltare organizationala.

Angelica Barbu
Cu un parcurs de aproape 14 ani in comunicare si marketing in domeniul energetic si bancar, Angelica Barbu este responsabila pentru strategia de comunicare si marketing a companiilor CEZ din Romania.
Are studii postuniversitare in comunicare si relatii publice, un certificat profesional in management si formare de coach intern.

Adrian Vintila
Initiator de solutii inovatoare, un sustinator al vietii active in comunitatea locala si un promotor al eficientei energetice, Adrian Vintila coordoneaza activitatea departamentului Dezvoltare Produse Noi in cadrul CEZ Vanzare.
Prin activitatea sa, Adrian a contribuit la dezvoltarea unuia dintre pilonii pe care se bazeaza viziunea companiei – promovarea energiei verzi si combaterea saraciei energetice.

Marius Soflete
Marius Soflete este inginer constructor si proiectant specializat de case pasive.
A participat la concursuri internationale de case solare, a ridicat refugii in munti cu elicopterul, a facut primele case pasive certificate din Romania iar unul din proiectele in care a fost implicat a fost recunoscut in top 10 case din lume ca performanta energetica.
Isi expune munca publicului interesat de constructii, atat prin cursurile pe care le sustine in cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania si al Institutului de Cercetare in Constructii, cat si prin blogul sau de pe Youtube.

Daniela Daraban
Daniela Daraban a fost recent numita in functia de Director Executiv al Federatiei ACUE, dupa ce a lucrat la GSK Pharma Romania, ca si Corporate Affairs & Communication Head si membru in Board si pentru opt ani la ExxonMobil Exploration and Production Romania, in calitate de Director de Relatii Publice si Guvernamentale.
Daniela Daraban a lucrat si in sectorul public, ocupand pozitia de consilier pentru relatii publice si comunicare pentru presedintele ANRE, Ministrul Finantelor, Ministrul Economiei si Energiei, Presedintele Comisiei pentru buget, finante si piete de capital in Senatul Romaniei.
Prima etapa a evaluarii proiectelor consta in verificare tehnica a proiectelor. In cazul in care aplicantul nu respecta regulamentul programului #AdapostCuEnergie, acesta va fi automat descalificat si nu va intra in etapa de evaluare a continutului.
Evaluarea tehnica si financiara a proiectului va permite aprecierea gradului in care proiectul corespunde obiectivelor programului de responsabilitate sociala #AdapostCuEnergie.
Procesul de evaluare a proiectelor
- Evaluarea proiectelor pe criterii administrative
- Evaluarea calitatii proiectelor conform cererii de finantare
- Anuntarea castigatorului
Criteriile de departajare
- Relevanta
- Impactul
- Obiectivele smart ale proiectului
- Buget realist, transparent si corelat cu activitatile proiectului
- Sustenabilitatea proiectului
- Planificarea realista a activitatilor
In urma procesului de evaluare tehnico-administrativa si de continut a aplicatiilor depuse, se va stabili 1 proiect castigator.
Organizatia desemnata castigatoare va avea obligatia de a transminte pe e-mail, scanate si in format pdf pe adresa office@csrnest.ro, statutul si actul constitutiv al asociatiei/fundatiei.
Calendarul programului
17 mai - 14 iunie 2021
Inscrierea proiectelor in competitie
15 iunie - 25 iunie 2021
Verificarea eligibilitatii proiectelor inscrise in competitie
25 iunie - 9 iulie 2021
Evaluarea proiectelor inscrise in competitie si desemnarea castigatorului
12 iulie 2021
Anuntarea proiectului castigator
15 iulie 2021
Semnarea contractului de finantare si alocarea grantului
15 iulie - 30 noiembrie 2021
Implementarea proiectului castigator si monitorizarea proiectului
1 - 31 decembrie 2021
Evaluarea impactului proiectului implementat (raportarea catre Finantator)
Despre noi
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.
In cadrul programului #AdapostCuEnergie CEZ Vanzare indeplineste calitatea de finantator, oferind grantul in valoare de 39.000 RON, iar Asociatia CSR Nest este administratorul programului, avand responsabilitatea implementarii acestuia in comunitatile incluse in editia din acest an a programului #AdapostCuEnergie.

Asociatia CSR Nest ofera solutii si servicii mediului de afaceri si societatii civile in domenii precum cel al responsabilitatii sociale corporative (CSR), dezvoltarii organizationale si comunitare, economiei socciale sau proiectelor de mediu, pentru a creste impactul actiunilor lor in comunitate. In ultimii ani, problematica mediului si a protejarii acestuia a devenit o directie strategica pentru Asociatia CSR Nest. Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.csrnest.ro
Contact
Pentru orice detalii legate de modalitatea de derulare a programului de responsabilitate sociala #AdapostCuEnergie, ne puteti contacta la adresa de email: office@csrnest.ro sau la telefon: 0739 855 070, intre orele 9.00 – 17.00.




